• Μετοχές

    Τα σενάρια του MSCI για Jumbo, Eθνική και Μυτιληναίο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα σενάρια του MSCI για Jumbo, Eθνική και Μυτιληναίο

    Π. Μυλωνάς – Απ. Βακάκης – Ευ. Μυτιληναίος


    Μία μέρα πριν από τις τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στην αγορά.

    Παρά το γεγονός ότι ξαφνικά χθες το βράδυ αποσύρθηκε η είσοδος της Πειραιώς στον MSCI, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για τις υπόλοιπες μετοχές, την Εθνική, την Μυτιληναίος αλλά και τη Jumbo,καθώς «παίζεται» η συμμετοχή του. Ο οίκος δήλωσε χθες ότι θα υπάρξουν σε δεύτερο χρόνο περισσότερες εξελίξεις γύρω από την εξέλιξη της Πειραιώς.

    Ζητούμενο αποτελεί το αν θα εισέλθει η μετοχή της Εθνικής με την τριμηνιαία αναθεώρηση του MSCI, αύριο Τετάρτη. Με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ και με το ποσοστό του ΤΧΣ λίγο πάνω από 40%, η πραγματική κεφαλαιοποίηση που εξετάζεται από τον MSCI για την ένταξη της μετοχής είναι κοντά στο 1,37 – 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τον στόχο – προϋπόθεση εισόδου του 1 δισ. δολαρίων.

    Δεύτερη μετοχή που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για μία ακόμα φορά είναι αυτή της Μυτιληναίος. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται επίσης, πάνω από τα 2,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό του βασικού μετόχου, του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, διαμορφώνεται σε 26,5%. Αν αφαιρεθεί το ποσοστό του κ. Μυτιληναίου από την κεφαλαιοποίηση, το καθαρό ποσό προς εξέταση από τον MSCI είναι περί το 1,7 δισ. Ευρώ.

    Ισχυρό είναι το δίλημμα τι μέλλει γενέσθαι με την παρουσία της Jumbo, καθώς η μετοχή του κ. Βακάκη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει συμμετοχή περί το 14%, μετά το placement στα 14,70 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, υφίσταται χρηματιστηριακό Βατερλό. Τείνοντας, να συναντήσει τα επίπεδα του πρώτου lockdown που η μετοχή κυμαινόταν μεταξύ 12 – 13 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 13,29 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να έχει υποχωρήσει στο 1,8 δισ. Ευρώ. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο πως τυχόν παραμονή ή έξοδος της εταιρείας από τον MSCI αν γίνει, θα είναι οριακή. Πάντως, η καθαρή κεφαλαιοποίηση που εξετάζει o MSCI είναι πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ