• ΑΓΟΡΕΣ

    Με απώλειες το άνοιγμα της Wall Street, αναμένοντας τα πρακτικά της Fed

    • NewsRoom
    Wall Street


    Απώλειες σημειώνει στο άνοιγμα της Τετάρτης η Wall Street, καθώς οι επενδυτές να προσπαθούν να αναλύσουν τις ενδείξεις γύρω από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε σχέση με το μέλλον της αγοράς.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά  5,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ αύξηση 0,9% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

    Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως το ενδιαφέρον θα στραφεί από τις μετοχές σε αυτές.  Τα θετικά αυτά στοιχεία έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση στην αγορά για μια σταδιακή αλλαγή στάσης της FED, η οποία πάντως έχει δηλώσει πως θα παραμείνει σταθερή στην τρέχουσα πολιτική της μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για τον πληθωρισμό.

    Παράλληλα, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αυξάνει τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, που ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της περιόδου της υγειονομικής κρίσης, όταν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά.

    Οι προσδοκίες των αναλυτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι μεγάλες, λόγω και του νέου πακέτου στήριξης που συζητιέται στο Κογκρέσο, αλλά και της αύξησης του ρυθμού εμβολιασμού.  Από την άλλη, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το αν οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί λόγω του πρωτοφανούς κύματος ψύχους που έχει χτυπήσει μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

    Έτσι η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

    Από τις υπόλοιπες ειδήσεις, ξεχωρίζει η ανακοίνωση της Berkshire Hathaway του Warren Buffett, ότι απέκτησε σημαντικά μερίδια στις Verizon Communications Inc. και Chevron Corp. στο δ’ τρίμηνο.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones κινείται στις 31.462,63 μονάδες με απώλειες -0,19%, ο S&P 500 στις 3.910,70 μονάδες με απώλειες  -0,56% και ο Nasdaq στις 13.877,90 μονάδες με απώλειες -1,21%.



    ΣΧΟΛΙΑ