• ΑΓΟΡΕΣ

    Λόμπι αερίου σε Κομισιόν: Φθηνότερη η ενεργειακή μετάβαση αν στηρίξετε τις υποδομές φυσικού αερίου

    Λόμπι αερίου σε Κομισιόν: Φθηνότερη η ενεργειακή μετάβαση με τις υποδομές φυσικού αερίου


    Τον ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Υποδομών Φυσικού Αερίου (GIE:Gas Infrastructure Europe), δημοσιεύοντας σχετική έρευνα της Frontier και του πανεπιστημίου του Άαχεν, εν όψει της διαβούλευσης για το προσχέδιο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αναμόρφωση της ενεργειακής αγοράς, με καθοριστικές ρυθμίσεις για τις χρηματοδοτήσεις.

    Η GIE ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ανοίξει συζητήσεις με την Κομισιόν, η οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις  µε τους κύριους ενδιαφερόμενους φορείς. Κεντρικό επιχείρημα της είναι ότι οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης θα ,μπορούσε να επιτευχθεί με μικρότερο κόστος εάν τα δίκτυα φυσικού αερίου συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο.

    Ειδικότερα με τη υποκατάσταση του φυσικού αερίου από ανανεώσιμα αέρια, αναφέρει η έρευνα Frontier ότι οι οκτώ χώρες που αναλύθηκαν συνολικά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 30-49 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2050. Ειδικότερα υπολογίζουν την εξοικονόμηση κόστους καθώς η συνεχής χρήση των δικτύων φυσικού αερίου θα σήμαινε μικρότερα επενδυτικά κόστη για την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων αερίων

    Η αύξηση της ενεργειακής παραγωγής με ΑΠΕ και αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα διαδραματίσουν κύριο ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής στρατηγικής για την μείωση των ρύπων αναφέρει η GIE. Όπως εξηγεί,  η μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ανανεώσιμα αέρια θα παρέχει τρόπο μεταφοράς της ενέργειας αλλά ταυτόχρονα λύση στο πρόβλημα  των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στην παραγωγή από ΑΠΕ .

    Τονίζουν ότι οι υποδομές αποθήκευσης και και μεταφοράς φυσικού αερίου μπορούν να αξιοποιηθούν και μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητες σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανεπάρκειες της αγοράς, οι οποίες έγιναν αισθητές και με την πρόσφατη έλλειψη παροχής φυσικού αερίου.

    Σχετική αναφορά έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σε συνάντηση με την Κομισιόν στις αρχές του μήνα όπου τόνισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των εθνικών κανονισμών για την αποθήκευση φυσικού αερίου, και κάλεσε για επιτάχυνση των διεργασιών προς την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ με την ενίσχυση των επενδύσεων.

    Διαβάστε επίσης

    COP26: Πώς θεσμοθετεί τη νέα παγκόσμια αγορά ρύπων και την αντιστάθμιση

    Φυσικό αέριο για οικιακούς καταναλωτές: Κυρίαρχος η ΔΕΗ με 42%



    ΣΧΟΛΙΑ