• ΑΓΟΡΕΣ

    Kolanovic (JP Morgan): Προβλέπει βουτιά 20% για τον S&P 500 και προειδοποιεί για ενδεχόμενη ύφεση

    • NewsRoom
    Marko Kolanovic, αναλυτής JP Morgan

    Marko Kolanovic, αναλυτής JP Morgan


    Ο Marko Kolanovic της JP Morgan προβλέπει ότι ένα sell-off της τάξης του 20% είναι πιθανό να πλήξει τον S&P 500.

    Όπως αναφέρει το CNBC, ο διάσημος θεσμικός επενδυτής υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν ένα κρίσιμο σημείο για τις μετοχές – και η επιλογή μετρητών με απόδοση 5,5% στην αγορά χρήματος και στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα είναι μια βασική στρατηγική προστασίας αυτή τη στιγμή.

    «Δεν είμαι σίγουρος πώς θα την αποφύγουμε [την ύφεση] εάν παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της JPMorgan στο «Fast Money» του CNBC την Πέμπτη.

    Ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης στις 4.258,19 μονάδες με πτώση 0,13% και βαδίζει προς ένα σερί απωλειών πέντε εβδομάδων. Ο δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 5% τον περασμένο μήνα.

    Μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι δυνατή

    Ο Kolanovic πιστεύει ότι η αδυναμία δεν είναι ισχυρό σημάδι ότι η πτώση είναι εδώ κοντά. Εκτιμά ότι μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι ακόμα δυνατή, επειδή πολλά εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία των επόμενων μηνών.

    «[Εμείς] δεν προβλέπουμε απαραίτητα μια άμεση απότομη υποχώρηση», είπε. «Θα μπορούσε να υπάρξει μία άνοδος 5%, 6%, 7% στις μετοχές; Φυσικά… Αλλά υπάρχει ενδεχόμενο πτώσης. Θα μπορούσε να είναι πτώση της τάξης του 20%».

    Οι «επτά υπέροχες» μετοχές

    Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι οι “επτά υπέροχες” μετοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται οι Apple, Αmazon, Meta, Alphabet, Nvidia, Tesla και Microsoft, είναι από τις πιο ευάλωτες στις απότομες πτώσεις λόγω των ιστορικά μεγάλων κερδών τους εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

    Η ομάδα των επτά έχει σημειώσει άνοδο 83% μέχρι στιγμής φέτος, και σε αυτές αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του S&P 500.

    «Εάν υπάρξει ύφεση, νομίζω ότι οι επτά μετοχές… θα φτάσουν εκεί που είναι οι υπόλοιπες», είπε ο Kolanovic.

    Επίσης υποστήριξε ότι οι καταναλωτές περιορίζουν επικίνδυνα τα μετρητά λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

    «Η αγορά εργασίας είναι ακόμα ισχυρή. Αλλά αρχίζετε να βλέπετε το άγχος [του] καταναλωτή αν κοιτάξετε τις καθυστερήσεις στις [πιστωτικές] κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων», σημείωσε. «Παραμένουμε ακόμα κάπως αρνητικοί.»

    Ο Kolanovic κατά την έναρξη της χρονιάς είχε δώσει τιμή στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του έτους στις 4.200 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε το 2022 στις 3.839,50 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο κρας τεστ για τα ομόλογα – Πληθωρισμός και εργασία στο ραντάρ επενδυτών

    ΗΠΑ: Tα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας ανεβάζουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

    AXIA: Αγοράστε τις ελληνικές τράπεζες – Ελκυστικό το σημείο εισόδου με 40%-60% ανοδικό περιθώριο

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ