• Σχόλιο Αγοράς

    Κλείνουν το κενό που δημιουργήθηκε από τον Μάρτιο οι μετοχές – Τα «πάνω-κάτω» στην Ελλάκτωρ, νέα υψηλά για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ


    Το «10 στα 10» έκανε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς, πριν καν βγει η εβδομάδα, έχουν προστεθεί επιπλέον 3 δισ. στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αγγίζοντας τα 52 δισ. ευρώ από την περασμένη Δευτέρα!

    Ακόμα και οι διορθώσεις έχουν αλλάξει νόημα. Γίνονται ενδοσυνεδριακά, καθώς η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει να μείνει εκτός… τρένου.

    Ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση νέων ψηλών 9μήνου, κλείνοντας την Πέμπτη στις 766,82 μονάδες, με κέρδη 0,97%. Οι δε συναλλαγές υποχώρησαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από τις 30/11.

    Ο μικρότερος τζίρος την Πέμπτη δείχνει ότι οι επενδυτές ανησύχησαν από το σημερινό πτωτικό ξεκίνημα. Όπως και να ‘χει όμως, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν από τα υψηλά τους, όπως ο Dax στη Wall Street, επιχειρείται νέα κίνηση προς τις 30.000 μονάδες.

    Με τον τζίρο στα 87,5 εκατ. ευρώ, 62 μετοχές έκλεισαν με άνοδο 40 υποχώρησαν.

    Τα βλέμματα και η προσοχή της αγοράς ήταν στραμμένα την Πέμπτη στη μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,49 και τις επικείμενες μετοχικές, αλλά και διοικητικές ανακατατάξεις που έρχονται στο προσκήνιο. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 3%, στα επίπεδα των 1,64 ευρώ, παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε κίνηση μέχρι το 1,77 ευρώ. Διακινήθηκαν δε, περισσότερα από 4,45 εκατ. τεμάχια. Νωρίτερα μέσα στη μέρα έγινε γνωστό ότι ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest κατέθεσε επίσημα αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου με δύο θέματα: Πρώτον, αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και, δεύτερον, διαχειριστικό έλεγχο στον κατασκευαστικό όμιλο για τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ειδικά το τελευταίο σηματοδοτεί ότι στην Ελλάκτωρ προμηνύεται μία γενική συνέλευση στην οποία θα αναμετρηθούν σκληρά οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι με την ολλανδική εταιρεία, η οποία επιθυμεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον κατασκευαστικό όμιλο.

    H ολλανδική Reggeborgh ελέγχει επισήμως το 5,43% του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ ασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης (call option) για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα φτάνει στο 17,5%.

    Ταμπλό

    Σημειωτέον, ότι οι διακυμάνσεις βρέθηκαν μέσα στην ημερήσια διάταξη. Παρά τα χαμηλά μέρας, η Alpha έκλεισε πολύ κοντά στα 0,80 ευρώ αλλά με οριακά κέρδη, στο 1,80 αμετάβλητη η Εθνική, αμετάβλητη στα 0,53 και η Eurobank, όπως και η Πειραιώς, στο 1,18.

    Η μετοχή της ΔΕΗ έκανε την έκπληξη για μία ακόμα μέρα με κέρδη 4,5% και κλείσιμο πάνω από τα 7 ευρώ, επίπεδα τα οποία αποτελούν πολυετή υψηλά. Στο χαρτί διακινήθηκαν 882 χιλιάδες τεμάχια.

    Ισχυρά κέρδη πάνω από 5,8% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ, πιάνοντας τα 10,15 ευρώ, επίπεδα στα οποία έχει να βρεθεί εδώ κι εννέα μήνες.

    Νέα υψηλά στα 11,20 ευρώ και για τον Μυτιληναίο, που ανεβαίνει τις τελευταίες μέρες χωρίς να προκαλεί, διακινώντας την Πέμπτη περισσότερα από 360 χιλιάδες τεμάχια.

    Κίνηση στα 14,23 ευρώ για τον ΟΤΕ, που πλησιάζει τα υψηλά έτους, τα 14,45 ευρώ, στα 11,20 ευρώ με κέρδη 1,27% η Μότορ Όιλ, 2,97% ενισχύθηκε η ΕΧΑΕ, στα 3,47 ευρώ, 1,71% πάνω η Coca Cola, στα 24,94 ευρώ, και 3,08% η μετοχή της Βιοχάλκο, στα 3,68 ευρώ.

    Το ένα μετά το άλλο τα χαρτιά, τουλάχιστον της Big Cap, πάνε να κλείσουν το κενό που δημιουργήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

    Κάτω από τα 13 ευρώ στο κλείσιμο για την Τέρνα Ενεργειακή που χθες έγραψε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ 1,8% υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ, στα 5,47 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ