• ΑΓΟΡΕΣ

    Κέρδη στο Χρηματιστήριο, ποια «χαρτιά» πρασίνισαν το ταμπλό – Τα νέα υψηλά των μετοχών

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Γύρισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, καθώς δεν γινόταν η αγορά να κλείσει τα μάτια στο πάρτι που συντελείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Πάνω από 1,7% τα κέρδη για το γερμανικό χρημαατιστήριο, άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας για τον CAC 40 στο Παρίσι και σχεδόν κατά 0,8% τα κέρδη για τον UK 100 στο Λονδίνο. Εν πολλοίς, η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνεπάγεται την αντικατάσταση της θέσης του πρωθυπουργού που κατέχει η Τερέζα Μέι, θεωρείται ως προεξοφλημένο γεγονός.

    O Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,54%, στις 869,64 μονάδες και τζίρο κατά τι περισσότερο από χθες, στα 66,7 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη οι επενδυτές «παίζουν» το σενάριο του νέου QE του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που προγραμματίζει η ΕΚΤ για το φθινόπωρο. Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει η Ελλάδα, διότι αν και εκτός μνημονίων ένα χρόνο τώρα, δεν έχει την πολυπόθητη πιστοληπτική αναβάθμιση, τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον. Το Bloomberg έγραφε το πρωί ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα προσελκύσει νέες επενδύσεις, ενώ προεξοφλείται εντόνως, ότι η Κομισιόν όχι μόνο ήταν ενήμερη για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά έχει συναινέσει για την εφαρμογή του.

    Ενδιαφέρον είναι δε, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκρίνει και τα δύο σχέδια για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, προκρίνεται και το σχέδιο του ΤΧΣ, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η Alpha «μάζεψε» τις αρχικές απώλειες από το 1,53, επιστρέφοντας στο 1,59 ευρώ, όπου και έκλεισε. Η Εθνική από τα χαμηλά του ,26 έκλεισε στα 2,33 ευρώ μαζεύοντας αισθητά την πτώση της, που περιορίστηκε σε 0,17%. Πτώση 1,19% για την Eurobank, στα 0,83 ευρώ, ενώ την έκπληξη έκανε η Πειραιώς που έκλεισε με άνοδο 1,89%, στα 2,70 ευρώ, μετά τις ανακοινώσεις Μεγάλου για τις νέες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η διοίκηση της τράπεζας σχετικά με τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

    Από εκεί και πέρα, η μετοχή που έσπασε τα κοντέρ, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους, όπως προέβλεψε από χθες το mononews.gr, ήταν η μετοχή της ΔΕΗ. Έκλεισε με κέρδη 15,61%, στα 2,74 ευρώ, όταν το προηγούμενο υψηλό έτους ήταν τα 2,58 ευρώ.

    Άλλαξαν χέρια πάνω από 3,2 εκατ. τεμάχια και απαιτείται προσοχή λόγω των ανοικτών θέσεων που έχουν ανοίξει ξένα funds, όπως η Lansdowne.

    Ισχυρά κέρδη για την Coca Cola 1,93%, στα 31,09 ευρώ με την μετοχή να απελευθερώνεται μετά την αποκοπή του μερίσματος. Κέρδη 3,79% για τον Ελλάκτωρ και 1,8% για τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και 1,98% για την Aegean. Οριακές απώλειες για την Jumbo, παρά το γεγονός ότι η Alpha Finance εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου έως 45% για την μετοχή.

    Κέρδη για τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη, με την Ιντρακάτ να κλείνει σχεδόν στο +7%, την Ιντραλότ στο 5,65% και την Ιντρακόμ στο +5,41%. Η ρευστότητα του ομίλου ενισχύεται από την πώληση της συμμετοχής που είχε στα Ελληνικά Λαχεία στον ΟΠΑΠ.

    Τονίζεται ότι μία ανάσα από τα υψηλά της βρίσκεται η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελβαλχαλκόρ, τα ΕΛΠΕ, το Ιατρικό, ο Τζιρακιάν, ο Καράτζης, ο ΑΔΜΗΕ και ο Παπουτσάνης. Νέα υψηλά για την ΕΥΔΑΠ, τον Πετρόπουλο και την Infoquest.



    ΣΧΟΛΙΑ