• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Τι προσδοκούν οι επενδυτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    • Bloomberg
    κυριακος μητσοτακης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο 51χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι η πρώτη κυβέρνηση μετά το μνημόνιο μπορεί να πάρει πιο τολμηρά μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και για να απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.

    Θα χρειαστεί επίσης να πείσει τους Έλληνες που έχουν πληγεί από την κρίση ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες ημέρες – και όλα αυτά την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει πολλούς τους ίδιους περιορισμούς που θέτουν οι πιστωτές, όπως ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας.

    “Αν ο Μητσοτάκης υλοποιήσει κάποια μέτρα από όσα εξαγγείλει ότι θα πράξει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τότε θα βρεθούμε στο σωστό δρόμο”, δήλωσε ο Andrew Liveris, πρόεδρος της ομάδας Hellenic Initative. Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2012 κυρίως από Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας, περιλαμβάνει τον πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής του.

    100 Ημέρες

    Ο Μητσοτάκης, πρώην τραπεζίτης με σπουδές στο Harvard και το Stanford, ο οποίος εργάστηκε στην Chase Bank και την McKinsey and Co. στο Λονδίνο προτού ασχοληθεί με την πολιτική, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις.

    Έχει δεσμευτεί να “ξεμπλοκάρει” έργα αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων ευρώ (12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων), τα οποία είναι για χρόνια μπλεγμένα στη γραφειοκρατία, λέγοντας ότι οι επενδύσεις ελλοχεύουν για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης της Ελλάδας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός κληρονόμησε μια οικονομία που παλεύει να ανακάμψει και μια χρηματιστηριακή αγορά που καλπάζει: ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών έχει καταγράψει κέρδη πάνω από 42% φέτος και βρίσκεται πρώτος παγκοσμίως σε αποδόσεις.

    “Πριν οι επενδυτές έρθουν στη χώρα, θα ήθελαν να δουν αν τηρεί τις υποσχέσεις και αν τα μέτρα πραγματικά υλοποιηθούν”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αθήνα ο George P. Stamas, επικεφαλής της Hellenic Initiative. “Θα περιμένουν να δουν κατά τις πρώτες 100 μέρες ποιες θα είναι οι νομοθετικές ενέργειες και εάν οι Έλληνες θα βγουν ξανά στους δρόμους”, ανέφερε.

    Αναζητώντας την αισιοδοξία

    Η εκκίνηση του κ. Μητσοτάκη είναι καλή. Την Παρασκευή πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι το πρόγραμμά του έχει “καλές πιθανότητες” να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα.

    Ο πρόγονος μιας από τις πιο γνωστές πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας – ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός, η μεγάλη αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών ενώ ο ανιψιός του Κώστας Μπακογιάννης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Αθήνας – πρέπει να βιαστεί. Μόλις λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του, στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο δεν θα κλείσει για το καλοκαίρι, αφού υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

    “Θέλω να επιτύχει ο Μητσοτάκης τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας και τους καλύτερους μισθούς”, δήλωσε η Θεοδώρα Γαλάνου, 35χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Αθήνα. “Αυτό που εγώ κυρίως ζητώ από αυτόν είναι να δώσει στους ανθρώπους περισσότερη αισιοδοξία. Αυτό είναι που λείπει από τη μεσαία τάξη. Ζούμε σε μια διαρκή κατήφεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με τα πρώτα του βήματα, για παράδειγμα με τη νέα του κυβέρνηση, πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει”.

    Τα νέα project

    Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του, ο Μητσοτάκης είπε, ότι θα είναι να πραγματοποιήσει τα έργα που έχουν κολλήσει, ξεκινώντας από το Ελληνικό. Η κορυφαία επένδυση προβλέπει τη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου στην αθηναϊκή ριβιέρα -υπερδιπλάσιο σε μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης – σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, που θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.

    Οι επενδυτές του έργου – μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική εταιρεία Lamda Development SA και με τη συμμετοχή των εταιρειών Fosun International Ltd. της Κίνας και Eagle Hills Properties LLC από το Αμπού Ντάμπι – έχουν “κολλήσει” για περίπου πέντε χρόνια. Η πρόοδος του παρακολουθείται στενά και θα δείξει πόσο αποφασισμένος είναι ο κ. Μητσοτάκης για να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2018, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του, λέγοντας ότι “με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, το Ελληνικό πρέπει να ξεκινήσει το 2019. Αυτό το έργο δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε για ένα λεπτό περισσότερο. Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική από τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα”. Πρόσφατα είπε ότι το Ελληνικό θα αποτελέσει το “σύμβολο της νέας Ελλάδας”.

    Οι ελληνικές αμαρτίες

    Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του κ. Αδώνη Γεωργιάδη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν με εκπροσώπους των επενδυτών του Ελληνικού. Το έργο, αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.

    Ο Μητσοτάκης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει ταχέως αυτό που ο Stamas ονομάζει «τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα» της Ελλάδας. Εκτός από τη γραφειοκρατία, περιλαμβάνει το αργό δικαστικό σύστημα, το διεφθαρμένο δημόσιο τομέα και το περίπλοκο φορολογικό σύστημα. “Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές και στις άλλες αμαρτίες.”

    Ο Μητσοτάκης θέλει να νομοθετήσει αμέσως μερικές φιλόδοξες φορολογικές περικοπές που ελπίζει ότι θα δώσουν ώθηση τις επενδύσεις και θα ανακουφίσουν τους Έλληνες που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας. Έχει προγραμματιστεί μια σειρά φορολογικών μειώσεων, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή φορολογίας εταιρειών στο 20% έως το 2021 από 28% που είναι τώρα. Η φορολογία στα μερίσματα θα μειωθεί κατά το ήμισυ το 2020, ενώ θα ανασταλεί η επιβολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια.

    Η πρόκληση της ανάπτυξης

    Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τρέχον έτος και το 2020. Είναι σε συνομιλίες με τους πιστωτές, αφού τα φορολογικά μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν τα έσοδά και να επηρεάσουν την ελληνική δέσμευση να το κάνει μέχρι το 2022.

    Ο Μητσοτάκης προωθεί τις φορολογικές περικοπές για να ωθήσει επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Ελλάδας ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ το 2018, οι περισσότερες από το 2006. Εάν οι φόροι μειωθούν, θα υπάρξει “πλημμύρα” επενδύσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτόν τον αριθμό κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Stamas. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να απευθύνονται στον τουριστικό τομέα υψηλού επιπέδου, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στα γεωργικά προϊόντα όπως το κρασί και το ελαιόλαδο.

    More Needed

    Η οικονομία της Ελλάδας διευρύνθηκε στο 1,9% το 2018 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση περίπου 2% φέτος. Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να πετύχει ανάπτυξη 4% το 2020. Αυτός μπορεί να είναι ένας υψηλός στόχος, επισημαίνει ο Wolfango Piccoli, της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence με έδρα το Λονδίνο.

    “Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ανάπτυξης, η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει έναν όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων που να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τα τρέχοντα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως”, ανέφερε.



    ΣΧΟΛΙΑ