• ΑΓΟΡΕΣ

    Κάθι Γουντ: Η επιστροφή των επενδυτών στα risky assets εκτόξευσε κατά 28% τα κέρδη του ταμείου της

    • NewsRoom
    Κάθι Γουντ

    Κάθι Γουντ


    Την καλύτερη μηνιαία απόδοση στην ιστορία του κατέγραψε το εμβληματικό fund της Κάθι Γουντ, ΑRΚΚ, τον Ιανουάριο του 2023, ύστερα από ένα δύσκολο 2022.

    Το ΑRKK βυθίστηκε μέσα στο 2022, χάνοντας το 75% της αξίας του, μαζί με τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες έχασαν ακόμα και το 70% της αξίας τους από τα υψηλά του 2021.

    Με την μετοχή της Tesla, μία αγαπημένη επιλογή της Γουντ,  να επιστρέφει δυναμικά ανακτώντας το 40% της αξίας του μέσα σ’ ένα μήνα, το ARKK Innovation ETF κατέγραψε άνοδο 3,7% μέσα σε μία ημέρα φτάνοντας αύξηση των κερδών κατά 28% για τον Ιανουάριο.

    Η ανατροπή του Ιανουαρίου

    Η αρχή της νέας χρονιάς έφερε τα πάνω κάτω στους δείκτες, με τις μετοχές που κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις το προηγούμενο έτος, να εκτοξεύονται μέσα στον Ιανουάριο. Ο Nasdaq που κατέγραψε βαριές απώλειες το 2022, είχε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη άνω του 10% μέσα στον Ιανουάριο.

    Σε αυτό συνέβαλλαν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού με τους επενδυτές να επαναφέρουν τις μετοχές τεχνολογίας στα top στοιχήματα. Οι short sellers μέσα σε ένα μήνα «μπήκαν μέσα» κατά 80 δις δολαρίων, καθώς οι μετοχές με τις περισσότερες short θέσεις ανέκαμψαν δυναμικά.

    Η Κάθι Γουντ παρά την σφοδρή κριτική που δέχτηκε πέρσι, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ αγορών μετοχών στα χαμηλά τους. Μία από αυτές τις μετοχές ήταν και η Tesla, από την οποία κατάφερε να κερδίσει παραπάνω από 19 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο, ακόμα κι όταν η εταιρεία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους για τον συνολικό αριθμό παράδοσης αυτοκινήτων.

    Για τον Ιανουάριο, η Tesla ήταν η δεύτερη μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις στον S&P 500 με μηνιαία άνοδο 41% ​​— μια μεταστροφή από το  εφιαλτικό 2022, όταν η μετοχή της υποχώρησε 64%.

    Άλλες μετοχές στο χαρτοφυλάκιο της ARKK που ηγήθηκαν της νίκης της ήταν οι Spotify και Roku, αντίστοιχα, με άνοδο περίπου 43% και 41%.

    Το εφιαλτικό σενάριο

    Η δυναμική έναρξη του 2023 έχει ενθουσιάσει τους επενδυτές, όχι όμως και τους αναλυτές και τις κεντρικές τράπεζες, που προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες τους δεν ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς για την αύξηση των επιτοκίων.

    «Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον βασικό κανόνα. Μην πολεμάς την Fed», αναφέρει το τελευταίο σημείωμα του Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, ο οποίος προειδοποιεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα ίσως τους το υπενθυμίσει.

    Την άποψη του Ουίλσον συμμερίζεται και η JP Morgan, η οποία πρότεινε στους επενδυτές να πουλήσουν, ακόμα κι αν βλέπουν τους δείκτες να κινούνται υψηλότερα.

    «Η προσδοκία για νέα άνοδο στις τιμές των μετοχών μπορεί να μην ικανοποιηθεί και τα ασθενέστερα κέρδη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της δραστηριότητας είναι πιθανό να επιβαρύνουν τις μετοχές, ανέφερε ο Mislav Matejka.

    Ακόμα κι ο Μάρκο Κολάνοβιτς, που μέχρι πέρσι ήταν ο πιο διάσημος «ταύρος» των μετοχών, έχει αλλάξει στρατηγική φέτος και προειδοποιεί ότι η οικονομία οδεύει προς ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και οι καταναλωτές δεν είναι πλέον τόσο ανθεκτικοί. «Είμαι ξεκάθαρα αρνητικός όσον αφορά την αγορά μετοχών», ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκ-πληρώθηκε το January Effect, αβέβαιη η συνέχεια



    ΣΧΟΛΙΑ