• ΑΓΟΡΕΣ

    Jumbo: Morgan Stanley, Eurobank Equities & Pantelakis Securities «βλέπουν» αξία στη μετοχή

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής και βασικός μέτοχος της Jumbo


    Τα νέο ειδικό μέρισμα της Jumbo φαίνεται να ‘έκλεψε’ την παράσταση στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Το στοιχείο αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση της διοίκησης Jumbo για τις επιστροφές προς τους μετόχους της εταιρείας, καθώς αποτελούσε σχεδόν πάντα σημείο τριβής μεταξύ του βασικού manager της Jumbo κ. Βακάκη και των ξένων επενδυτών. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα μια φορά πάνω από τις εκτιμήσεις και οδήγησαν την εταιρεία σε αύξηση του guidance για τη φετινή χρονιά.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley ξεκινά με σύσταση ουδέτερη (equalweight) για τη μετοχή της Jumbo και τιμή στόχο στα 29 ευρώ, η οποία απέχει 3 ευρώ ή 12% από την τρέχουσα τιμή στο ΧΑ. «Η Jumbo είναι μια καλά διοικούμενη επιχείρηση σε ένα τμήμα της οικονομίας που παγκοσμίως φαίνεται να εμφανίζει ελκυστικές μακροοικονομικές προοπτικές. Στα δυο εναλλακτικά σενάρια που εξετάζουμε για τη μετοχή, το θετικό σενάριο ‘εκτοξεύει’ την τιμή στόχο στα 43 ευρώ (+65%), ενώ στο αρνητικό σενάριο η τιμή διαμορφώνεται στα 20 ευρώ (-23%)», αναφέρει ο Henrik Herbst, αναλυτής της Morgan Stanley.

    «Ενώ η αποτίμηση φαίνεται σχετικά μη απαιτητική, είμαστε μόνο οριακά μπροστά από το consensus για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για το 2024 και κάτω από το 2023 και αναζητούμε καλύτερο σημείο για είσοδο στη μετοχή. Προτιμούμε όμως την Jumbo έναντι της Pepco (σ.σ. εισηγμένη εταιρεία στην Πολωνία)», εξηγεί ο Henrik Herbst.

    Η τράπεζα τονίζει το αποδεδειγμένο σχήμα της εταιρείας, την ισχυρή εκτέλεση που έχει πετύχει στο παρελθόν αλλά και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. «Η Jumbo έχει ισχυρό ιστορικό εκτέλεσης (+9% ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στα EPS και απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων ROCE πάνω από 20%), ένα πολύ ισχυρό franchise και δραστηριοποιείται σε αγορές με θετικές μακροοικονομικές προοπτικές (Ελλάδα και Ρουμανία το 86% των εσόδων). Αντίθετα, υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες για νέους χώρους σε σχέση με ορισμένους ανταγωνιστές και βλέπουμε τα περιθώρια για περαιτέρω επέκταση να είναι κυρίως στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα τα περιθώρια είναι περιορισμένα», εξηγεί ο Herbst.

    Από την πλευρά της η Eurobank Equities χαρακτηρίζει ως κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα τη μετοχή της Jumbo και δίνει σύσταση αγοράς (buy) και αυξάνει την τιμή στόχο στα 30,10 ευρώ από 26,40 ευρώ πριν.

    Η κύρια έκπληξη από το α’ εξάμηνο ήταν η ανακοίνωση ενός ισχυρού ειδικού μερίσματος ύψους 1,47 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση 5,8%, ex div στις 23 Νοεμβρίου). Αυτό έρχεται να προστεθεί στα €1,155 που καταβλήθηκαν τον Μάρτιο και στα €0,322 που καταβλήθηκαν τον Αύγουστο, αθροίζοντας σε μια επιβλητική συνολική απόδοση πάνω από 11,5% κατά το ημερολογιακό έτος, καθιστώντας την Jumbo την πιο αποδοτική μετοχή στην κάλυψη της χρηματιστηριακής μαζί με τον ΟΠΑΠ.

    «Παρόλο που η πολιτική απόδοσης στους μετόχους είναι κάπως ακανόνιστη, κατά την άποψή μας έχει διαμορφωθεί μια σαφής τάση, δηλαδή ότι η διοίκηση φαίνεται να είναι πιο πρόθυμη να στρέψει την ανάπτυξη κεφαλαίων προς την απόδοση στους μετόχους σε περιόδους κατά τις οποίες οι ευκαιρίες επέκτασης είναι σπάνιες ή δεν πληρούν τα εσωτερικά ποσοστά απόδοσης.

    Το υπόδειγμά μας προβλέπει περίπου 60% πληρωμή τα επόμενα χρόνια. Αν και οι μετοχές έχουν μειώσει κάπως το χάσμα αποτίμησης έναντι άλλων λιανεμπόρων, η αποτίμηση εξακολουθεί να είναι αρκετά ελκυστική, καθώς η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να προεξοφλεί μια απαισιόδοξη ρύθμιση.

    Η τιμή στόχος στα €30,1 τοποθετεί την Jumbo σε ένα μη απαιτητικό δείκτη 9 φορές σε όρους EV/EBITDA, κοντά στην αποτίμηση των καλύτερων λιανοπωλητών της ΕΕ και επαναλαμβάνουμε τη θέση της Jumbo ως μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελλάδα», επισημαίνει η Eurobank Equities.

    Τέλος, θετική παραμένει και η Pantelakis Securities για τις μετοχές της Jumbo με σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή στόχο στα 33 ευρώ ανά μετοχή, με το περιθώριο θετικής μεταβολής από το ταμπλό του ΧΑ να διαμορφώνεται σε 27%

    Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Jumbo, η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι το πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη, η αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη και η αιφνιδιαστική πληρωμή μερίσματος είναι τα βασικά στοιχεία.

    «Τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου αυξάνονται κατά 36% σε €106 εκατ. (12% υψηλότερα), υπάρχει αναθεώρηση της πρόβλεψης +15% σε €286 εκατ. από +10% και επιπρόσθετο μέρισμα €1,47, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό το 2023 σε €2,95 ανά μετοχή, που σημαίνει τεράστια μερισματική απόδοση 11,6%. Η μετοχή φαίνεται ελκυστική με 10,2 φορές τα κέρδη του 2024 P/E και 7,6 φορές σε όρους EV/EBITDA, ενώ οι ισχυρές πληρωμές μερισμάτων αυξάνουν την ελκυστικότητα της αποτίμησής της», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    «Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προσδοκίες της για τα καθαρά κέρδη της φετινής χρήσης κατά 5% στα €286 εκατ. έναντι των προηγούμενων προβλέψεών της, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προερχόμενα από μια μικρότερη από τη φοβούμενη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχέση με την αρχική εκτίμηση (τον Μάρτιο), η οποία προέβλεπε απότομη επιδείνωση κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 54%. Από την άλλη πλευρά, η Jumbo βλέπει τώρα αύξηση των εσόδων του ομίλου κατά 12% σε ετήσια βάση στα 1,063 εκατ. ευρώ το 2023, δηλαδή 2,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου ύψους €1,092 εκατ. που προέβλεπαν αύξηση 15%», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για Jumbo: Αγοράστε τη μετοχή σε κάθε περίπτωση – Νέα αυξημένη τιμή στόχος στα €30,10

    ΕΛΤΟΝ: Αγορά μετοχών από στελέχη της εταιρείας

    Morgan Stanley για Jumbo: Ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές αλλά… μόλις 15% περιθώριο ανόδου στο ταμπλό του ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ