• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Δεν συντρέχουν αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες για μεγάλο selloff

    • Bloomberg
    Dubravko Lakos-Bujas, JPMorgan

    Dubravko Lakos-Bujas, JPMorgan


    Δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς ότι το ράλι που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε διαδοχικά ρεκόρ φέτος θα τελειώσει κάποια στιγμή σύντομα, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan Chase & Co. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να δούμε κι άλλους επενδυτές να τοποθετούνται στην αγορά…

    «Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες για ένα μεγάλο selloff, δεδομένων της ήδη χαμηλής θέσης των επενδυτών, των επαναγορών ρεκόρ ιδίων μετοχών, των περιορισμένων συστηματικών ενισχυτών και των θετικών εποχικών δεδομένων του Ιανουαρίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες οι υπεύθυνοι στρατηγικής με επικεφαλής τον Dubravko Lakos-Bujas.

    «Η τοποθέτηση των επενδυτών είναι υπερβολικά απαισιόδοξη – η αγορά έχει πάει πολύ μακριά το επιθετικό αφήγημα της κεντρικής τράπεζας και το απαισιόδοξο αφήγημα για την μετάλλαξη Όμικρον», συμπλήρωναν.

    Ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε σε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, το ράλι οδηγείται όλο και περισσότερο από μια μικρή ομάδα εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που θυμίζει τη «φούσκα» που είχε δημιουργηθεί στις τεχνολογικές μετοχές στο γύρισμα του αιώνα. Με την οικονομική ανάκαμψη μετά την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία να έχει πλέον περάσει το «πικ» της, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι το επόμενο στάδιο του κύκλου είναι μια διόρθωση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Συγκέντρωση

    Για τους υπεύθυνους στρατηγικής της JPMorgan, η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά, με τις ακραίες αποκλίσεις στις αποδόσεις και τη συγκέντρωση των επενδυτών σε συγκεκριμένα «χαρτιά», δείχνει άφθονη επιφυλακτικότητα από την πλευρά των επενδυτών και δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενου selloff. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις εταιρείες που έχουν μεγάλη κεφαλαιοποίηση ως ασφαλή καταφύγια ή «ψευτο-ομόλογα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Οι 5 μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500
    Συγκέντρωση: Το βάρος των 5 μεγαλύτερων μετοχών του δείκτη S&P 500 έχει αυξηθεί

     

    Αν μη τι άλλο, η υποχώρηση μικρότερων εταιρειών προσφέρει στους επενδυτές ελκυστικά σημεία εισόδου για το ξανάνοιγμα μετοχών, σε κλάδους όπως των ταξιδιών και της φιλοξενίας, αλλά και η ενέργεια και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ομαλοποιείται ο πληθωρισμός και καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για την επιθετικότητα της Fed, ανέφεραν επίσης οι αναλυτές.

    Η ανοδική προοπτική απηχεί εκείνη των υπευθύνων στρατηγικής της Goldman Sachs Group, οι οποίοι επίσης ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι η επιβράδυνση του ράλι δεν υποδηλώνει επικείμενη σημαντική διόρθωση.

    «Η αύξηση της συγκέντρωσης δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη όταν η αγορά είναι στο ζενίθ της», ανέφεραν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan.



    ΣΧΟΛΙΑ