• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Γιατί «βλέπει» κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – Τα σενάρια

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Δεν αλλάζει άποψη η JPMorgan αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Fabio Bassi. «Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, αλλά και της έλλειψης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, η προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι απίθανο να δώσουν μια βιώσιμη πλειοψηφία και κυβέρνηση. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με βάση το νέο εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική και πριμ εδρών στο πρώτο κόμμα, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο. Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα», επισημαίνει ο Bassi.

    Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ποσοστό δημοσκοπήσεων στο 35%) κατέχει σταθερό προβάδισμα 6% με 6,5% έναντι του αριστερού και λαϊκιστικού ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό δημοσκοπήσεων στο 29%), με το κεντροαριστερό ΚΙΝΑΛ να κινείται στο 10,5% και το ακροαριστερό κομμουνιστικό ΚΚΕ στο 6,5%.

    Η αμερικανική τράπεζα και ο Bassi παραμένουν σε γενικές γραμμές εποικοδομητικοί για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται με πιο μικρά spreads από την Ιταλία έως  το τέλος του 2023, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και της υψηλής πιθανότητας η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024. Παρόλα αυτά παραμένουν ουδέτεροι, όσον αφορά την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της ισχυρής υπεραπόδοσης πρόσφατα και των κινδύνων που απορρέουν εξαιτίας του πολιτικού θορύβου, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τους επενδυτές που επιθυμούν να έχουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα προεκλογικά στην Ελλάδα, ο οίκος βρίσκει ελκυστικά αποτιμημένα τα ομόλογα με διάρκεια από 8 έως 10 έτη, καθώς διαπραγματεύονται ελκυστικά σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες.

    Συνολικά, υπάρχει πιθανότητα αυξημένης μεταβλητότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων, ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ιδίως εάν η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ αρχίσει να ‘κλείνει’ ενόψει των εκλογών. Ωστόσο,  η αμερικανική τράπεζα διατηρεί εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα υπό το βασικό σενάριο για ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ. Εντός της περιφέρειας, η Ισπανία είναι η αγαπημένη επιλογή του Bassi με αυξημένες θέσεις επί του παρόντος, ουδέτερη στάση για την Ελλάδα ενόψει των εκλογών και τακτική στάση μειωμένων θέσεων σε Ιταλία και Πορτογαλία.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank & Morgan Stanley: Γιατί αύξησαν τις τιμές στόχους σε Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank – Πού έγινε η έκπληξη

    Goldman Sachs: Τι βλέπει για την Τουρκία και τις αγορές της μετά τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ