Η J.P. Morgan διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη ΔΕΗ και την τιμή στόχο των €21 για τον Δεκέμβριο του 2027, έναντι τιμής €19,67 που είχε στο ταμπλό στις 12 Μαΐου, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στην έκθεση της 13ης Μαΐου 2026, η Anna Antonova σημειώνει ότι η ΔΕΗ επιβεβαίωσε τους στόχους για το 2026, με τα προσαρμοσμένα EBITDA και τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται πάνω από 50% σε ετήσια βάση, ενώ πλέον το βασικό σημείο παρακολούθησης για την αγορά είναι η πρόοδος και ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους €4 δισ.

Η J.P. Morgan επισημαίνει ότι μέρος των στοιχείων του πρώτου τριμήνου είχε ήδη προαναγγελθεί με τη δημοσίευση της στρατηγικής 2026-2030 στα τέλη Απριλίου, επομένως τα αποτελέσματα δεν έκρυβαν μεγάλες εκπλήξεις. Ωστόσο, η εικόνα χαρακτηρίζεται ισχυρή, με στήριξη από ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, κυρίως στην υδροηλεκτρική παραγωγή.

1

Τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε €687 εκατ., αυξημένα κατά 52% σε ετήσια βάση και 1% πάνω από τη συναίνεση. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους έφτασαν τα €234 εκατ., από €77 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 204% και υπερβαίνοντας τη συναίνεση κατά 8%. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε €2,34 δισ., χαμηλότερα κατά 5% σε ετήσια βάση και επίσης 5% κάτω από τη συναίνεση, όμως η κερδοφορία ήταν αισθητά ισχυρότερη.

Με βάση τα στοιχεία της J.P. Morgan, τα EBITDA του πρώτου τριμήνου αντιστοιχούν στο 29% του στόχου για το σύνολο του 2026, ενώ τα καθαρά κέρδη αντιστοιχούν στο 33% της ετήσιας καθοδήγησης. Η ΔΕΗ επανέλαβε τον στόχο για προσαρμοσμένα EBITDA €2,4 δισ. το 2026 και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας €0,7 δισ., με μέρισμα €0,80 ανά μετοχή.

Το βάρος περνά στην αύξηση κεφαλαίου

Για την J.P. Morgan, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η αγορά θα εστιάσει περισσότερο στην αύξηση κεφαλαίου των €4 δισ. Η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της συναλλαγής έχει οριστεί για τις 14 Μαΐου, ενώ η ολοκλήρωση αναμένεται έως το τέλος Μαΐου.

Η ανάλυση δείχνει ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση έντονης επενδυτικής επιτάχυνσης. Οι επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν περίπου στα €0,5 δισ., αντιστοιχώντας στο 11% του ετήσιου στόχου των €4,5 δισ., με εποχικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν, όπως αναμενόταν, αρνητικές, στα μείον €269 εκατ., καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη νέας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €6,86 δισ. και ο δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκε στις 3,0 φορές στο τέλος Μαρτίου, εντός του εύρους στόχου 3,0 με 3,5 φορές. Η διοίκηση επανέλαβε ότι η μόχλευση θα παραμείνει κάτω από τις 3,5 φορές.

Ανανεώσιμες πηγές, λιγνίτης και Ρουμανία

Η J.P. Morgan στέκεται ιδιαίτερα στην πορεία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ έφτασε τα 7,2 GW στο τέλος Μαρτίου, ενώ επιπλέον 6,7 GW βρίσκονται σε έργα υπό κατασκευή, έτοιμα προς κατασκευή ή στη διαδικασία διαγωνισμού. Η διοίκηση εμφανίζεται, σύμφωνα με την έκθεση, βέβαιη για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της ισχύος ΑΠΕ έως το 2030, με τελικό στόχο τα 18,8 GW.

Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο, στις 0,9 TWh, αντιπροσωπεύοντας το 13% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ. Αντίθετα, το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα διαμορφώθηκε στο 56%. Η διοίκηση επανέλαβε ότι η λιγνιτική παραγωγή θα σταματήσει πλήρως έως το τέλος του 2026, όπως έχει προγραμματιστεί.

Στη Ρουμανία, η J.P. Morgan αναφέρει ότι η διοίκηση δεν βλέπει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση ως ουσιαστικό κίνδυνο για την καθοδήγηση του ομίλου. Η διεθνής συνεισφορά, κυρίως από τη Ρουμανία, αντιστοιχούσε στο 21% των EBITDA του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο. Στη λιανική, το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην Ελλάδα παρέμεινε στο 50%, ενώ στη Ρουμανία μειώθηκε στο 15%. Στην παραγωγή, το μερίδιο στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερό στο 34%, ενώ στη Ρουμανία αυξήθηκε στο 29% μόνο για την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Η αποτίμηση και το discount έναντι των ευρωπαϊκών ομίλων

Στο κομμάτι της αποτίμησης, η J.P. Morgan υπολογίζει ότι η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με P/E 10,7 φορές για το 2026 και 7,5 φορές για το 2027, καθώς και με EV/EBITDA 6,2 φορές και 6,1 φορές αντίστοιχα. Η εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή για την περίοδο 2025-2028 φτάνει το 32%, έναντι μόλις 7% για επιλεγμένους ευρωπαϊκούς ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους.

Παρά την ισχυρότερη αναπτυξιακή προοπτική, η μετοχή διαπραγματεύεται, σύμφωνα με την J.P. Morgan, με μέση έκπτωση περίπου 35% έως 40% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολλαπλασιαστών. Η επενδυτική θέση του οίκου παραμένει ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε μετασχηματιστική πορεία ανάπτυξης, με περίπου €10 δισ. επενδύσεις την περίοδο 2026-2028, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ισχυρή αύξηση κερδών μεσοπρόθεσμα, μέσα από τα δίκτυα, τις πρωτοβουλίες στη λιανική και τον υπερδιπλασιασμό της ισχύος ΑΠΕ έως περίπου τα 13 GW το 2028.