• ΑΓΟΡΕΣ

    Ισχυρή πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης προκάλεσε η απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον


    Στο κόκκινο έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έπειτα από την νέα άνοδο του Ευρώ αλλά και της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου, την ώρα που επανέρχονται οι ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ από τη Fed. Την ίδια ώρα, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, προτείνοντας για την θέση του τον επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο.

    Η επιλογή του Πομπέο στη θέση του Τίλερσον, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις διαφωνίες στον χειρισμό μεγάλων θεμάτων (όπως στην περίπτωση των κυρώσεων για το Ιράν) με τις επιλογές του Τραμπ, έρχεται ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

    Παράλληλα, οι επενδυτές στην Ευρώπη ασχολήθηκαν και με την κίνηση του Τραμπ να μπλοκάρει τη συγχώνευση των κατασκευαστριών μικροεπεξεργαστών Broadcom και Qualcomm, επιχειρηματολογώντας ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός σκληρού προστατευτισμού που ακολουθούν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Τραμπ για επιβολή δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

    Κάπως έτσι,  ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 375,45 μονάδες, με πτώση 0,99%.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 7.138,78 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε στις 12.221,03 μονάδες, υποχωρώντας κατά 197,36 μονάδες (-1,59%) ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.242,79 μονάδες, με πτώση 0,64%, την ώρα που στην Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρούσε στις 9.691,70 μονάδες, με πτώση 0,37%.



    ΣΧΟΛΙΑ