• ΑΓΟΡΕΣ

    Υποχωρούν κι άλλο τα ξένα short funds – Μείωσε την αρνητική της θέση σε Alpha Bank και ΔΕΗ η Lansdowne


    Σε μείωση της αρνητικής της θέσης σε Alpha Bank και ΔΕΗ προχώρησε η εταιρία Lansdowne Partners, συμμετέχοντας στην αλλαγή στρατηγικής που φαίνονται να ακολουθούν τα short funds του εξωτερικού, επηρεασμένα από τη νέα δύναμη που έχτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή κάλπη της 26ης Μαΐου.

    Μετά την Oceanwood, που προχώρησε σε μείωση του short position του στην Alpha Bank στις 27 και 28 Μαϊου, το έτερο short fund, Lansdowne Partners, επέλεξε και αυτό το κλείσιμο τμήματος της θέσης του στην ελληνική τράπεζα αλλά και στην επιχείρηση ηλεκτρισμού. Έτσι, όπως υποδεικνύει η σχετική δημοσιοποίηση των αρνητικών θέσεων στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία μείωσε σταδιακά την αρνητική του έκθεση στην Alpha Bank στο -0,65%, με κινήσεις στις 3 και 4 Ιουνίου, από το προηγούμενο 0,83% που διατηρούσε στις 16 Ιανουαρίου.

    Επιπλέον, η Lansdowne Partners προχώρησε σε ελάχιστη μείωση της θέσης της στη ΔΕΗ, διαμορφώνοντάς την στο 1,50% από το προηγούμενο 1,51%.

    Τόσο οι συστημικές τράπεζες, όσο και η ΔΕΗ, ανήκουν στις πολυάριθμες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έχουν κινηθεί με αναζωογονημένη ορμή, με την υπόσχεση της πολιτικής αλλαγής στις επερχόμενες εκλογές, την οποία υπέδειξε η πρώτη επαφή του λαού με την κάλπη από το 2015. Συγκεκριμένα, με ημερομηνία εκκίνησης τις 24 Μαϊου και μέχρι το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, η Alpha Bank είχε καταγράψει κέρδη 31,26%, η Εθνική τράπεζα +15,90%, η Eurobank +15,33 και η τράπεζα Πειραιώς +58,10%.

    Η ΔΕΗ, η οποία απασχόλησε έντονα την επενδυτική γνώμη ύστερα από τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της στοιχείων για το 2018, τα οποία έδειξαν σε ζημιές άνω του 1 δισεκ., συμμετάσχει και αυτή στο «ράλι ελπίδας» της λεωφόρου Αθηνών, ούσα απόλυτα εκτεθειμένη σε πολιτικά ρίσκα, με τη ΝΔ να την έχει ήδη αναγάγει σε ύψιστη προτεραιότητα της νέας ενδεχόμενης κυβέρνησής της. Στο κλίμα αυτό, η μετοχή της επιχείρησης ηλεκτρισμού έχει καταγράψει από τις ευρωεκλογές απόδοση +48,59%.

    Ύστερα από τις τελευταίες συναλλαγές των Lansdowne και Oceanwood, οι συνολικές αρνητικές θέσεις, άνω του 0,50%,  επί των ελληνικών μετοχών, διαμορφώνονται ως εξής:

     



    ΣΧΟΛΙΑ