• ΑΓΟΡΕΣ

    Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed

    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνάντησης της Fed για τον Ιούνιου, ενισχύοντας τις ελπίδες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων στο τέλος του μήνα. Και αυτό καθώς η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φαίνεται να δηλώνουν πρόθυμοι για τη συγκεκριμένη κίνηση.

    Σύμφωνα με την περίληψη των συζητήσεων του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να μειώσουν τα επιτόκια εάν οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες “συνέχιζαν να επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές”. Κάτι το οποίο υποστήριξε πως συμβαίνει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, λίγες ώρες νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Κογκρέσο.

    Τα πρακτικά δείχνουν  ότι ο Πάουελ έχει την υποστήριξη των περισσότερων αξιωματούχων της Fed για μια τέτοια κίνηση. Η Fed είχε αποφασίσει να μη μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, επειδή η επιδείνωση της προοπτικής ήταν “αρκετά πρόσφατη”. Ωστόσο, άλλαξαν τη ρητορική τους, λέγοντας πως “θα ενεργήσουν όπως αρμόζει για τη διατήρηση της επέκτασης”.

    Ο Πρόεδρος του της Fed στο Σεντ Λούις, James Bullard είχε διαφωνήσει τασσόμενος υπέρ της άμεσης περικοπής του επιτοκίου.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά, μόνο “ορισμένοι” αξιωματούχοι της Fed ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε ακόμα “μεγάλη ανάγκη” για περικοπή επιτοκίων.

    “Λίγοι” αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι η περικοπή των επιτοκίων ενδέχεται να υπερθερμάνει στην αγορά εργασίας και να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες.

    Πολλοί αξιωματούχοι αξιολόγησαν μια βραχυπρόθεσμη περικοπή των επιτοκίων ως καλή διαχείριση κινδύνου επειδή “θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελάττωση των επιπτώσεων πιθανών μελλοντικών δυσμενών διαταραχών στην οικονομία”.

    Πολλοί άλλοι υποστήριξαν ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέμεινε κάτω από το στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ