• Συνεντεύξεις

    Φανή Λεβέντη: «Μου αρέσει να ταξιδεύω σε άγνωστα νερά»

    Φανή Λεβέντη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς

    Φανή Λεβέντη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς


    Τη Φανή Λεβέντη προοικονομεί η φήμη της ως εξωστρεφούς, ανοιχτόκαρδου ανθρώπου στην κοινωνική ζωή. Αλλά η Φανή Λεβέντη δεν κυκλοφορεί στους κύκλους της «κοινωνικής» Αθήνας άσκοπα και ανερμάτιστα.

    Το μυαλό της πάντα στρέφεται στα κοινά με την έννοια της προσφοράς. Με διάφορους τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Όπως και σήμερα που διεκδικεί ένα βήμα στο Δήμο Κηφισιάς.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εύχεται πρωτίστως ότι ως δημοτική σύμβουλος θα συνενώσει τους πολίτες. Κινητοποιώντας το αίσθημα της αλληλεγγύης, θα αναβαθμίσει το γενικό καλό έναντι των ατομικών συμφερόντων.

    Ιστορική επιχειρηματικότητα

    Η ίδια άλλωστε έχει εξισορροπήσει πολλάκις τις δύο φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις, της προσωπικής και της συλλογικής σφαίρας. Το επώνυμό της παραμένει ξακουστό στο χώρο των επιχειρήσεων από τον παππού της Βασίλη Λεβέντη και τη μητέρα της Ρούλα Λεβέντη.

    Ο παππούς της δημιούργησε το 1962 το εντυπωσιακό για την εποχή Μοτέλ Λεβέντη στα Καμένα Βούρλα. Φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η επιχείρηση Λεβέντη τοποθετήθηκε προνομιακά μπροστά στην Εθνική Οδό. Οι οδικοί ταξιδιώτες ανταποκρίθηκαν αμέσως.

    Η φράση «είμαστε στου Λεβέντη» ακουγόταν κάθε τόσο. Σύμφωνα με μαρτυρίες των εκατοντάδων εργαζομένων, υπήρχαν μέρες που ο σταθμός υποδεχόταν πάνω από δέκα χιλιάδες πελάτες ημερησίως. Ιστορικές εικόνες φανερώνουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στη ΛΕΑ να σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων τις ημέρες αιχμής.

    Αυτόφωτη και αυτοδύναμη

    Η κόρη του η Ρούλα Λεβέντη συνέχισε τις Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Λεβέντη Α.Ε. και σε συνεργασία με την πολυεθνική Accor στη βιομηχανική εστίαση (σε συνεργασία με την ), ενώ επεκτάθηκε με επιτυχία και σε άλλους τομείς, όπως η ένδυση (αντιπρόσωπος Escada).

    «Η μητέρα μου είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και δυναμική επιχειρηματίας. Δημιούργησε πρωτοποριακά έργα και άφησε μεγάλο όνομα στην εποχή της», εξηγεί η κόρη της. «Παρά τις τόσες δραστηριότητες της όμως και την ηγετική φυσιογνωμία, υπήρξε πάντα τρυφερή και δοτική μητέρα που μου έδωσε χώρο να αναπτυχθώ, μου ενέπνευσε την αξία της προσφοράς και της προσωπικής δημιουργίας και με έμαθε να είμαι αυτόφωτη και αυτοδύναμη». 

    Φανή Λεβέντη
    Φανή Λεβέντη

    «Είμαι άνθρωπος ανήσυχος»

    Η Φανή Λεβέντη εμφανίζεται λοιπόν ως επιχειρηματίας τρίτης γενιάς -στην εστίαση, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην ένδυση. Μια εμπειρία πολύτιμη για την υποψηφιότητά της στον Δήμο. Διότι και οι επιχειρήσεις κρίνονται, πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν μέσα από τη διοίκηση του κόσμου, και την ικανοποίηση ή όχι των «πελατών» τους.

    Η ίδια όμως επενδύει, δοκιμάζεται και σε νέους τομείς. «Είμαι άνθρωπος ανήσυχος. Μου αρέσει να γεννώ καινούργιες ιδέες και να ταξιδεύω σε άγνωστα νερά. Η τελευταία μου δραστηριότητα είναι η δημιουργία δικής μου σειράς βιοδιασπώμενων καλλυντικών, τα οποία έχουν ήδη βγει στην αγορά».

    Εκσυγχρονισμός

    Κατ’ επέκταση, κατά τη διάρκεια της κουβέντας, προκύπτει και μία νέα ιδέα: «Είμαι υπέρ της ψηφιοποίησης των διαδικαστικών του Δήμου. Λόγω της τεχνογνωσίας μου και της εξοικείωσης μου με την τεχνολογία νομίζω ότι θα βοηθούσα και σε αυτόν τον τομέα. Έχω επίσης ασχοληθεί με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την προώθηση των προϊόντων μου, εμπειρία που θεωρώ επίσης χρήσιμη για την έξωθεν προβολή των δράσεων του Δήμου μας». 

    Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων

    Η Φανή Λεβέντη υπήρξε πάντα άνθρωπος που επιθυμούσε την δημιουργία και την εξέλιξη μέσω των κοινωνικών ζυμώσεων. Έτσι διακρίθηκε με τη διπλή θητεία της ως προέδρος στον Σύλλογο Γονέων του Κολλεγίου Ψυχικού, πρώτα στο Γυμνάσιο και μετά στο Λύκειο του Κολλεγίου.

    «Έχω αποκτήσει δεξιότητες, εμπορικές διαπραγματευτικές και κοινωνικές, καθώς και την ικανότητα του fund raising με το οποίο ασχολήθηκα ιδιαίτερα», διευκρινίζει η σημερινή υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

    Η θητεία μου στον Σύλλογο ήταν για μένα μεγάλο σχολείο όσον αφορά την ενασχόληση με τα κοινά. Πόσο χρόνο, θετική διάθεση, ψυχική και σωματική αντοχή απαιτεί. Και τι είδους δεξιότητες πρέπει να αναπτύξει κάνεις για να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ρόλο και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Η καθημερινή φροντίδα και η ενημέρωση για τα προβλήματα που προκύπτουν, η ετοιμότητα για να αντιμετωπισθούν κρίσεις, η συνεργατικότητα, η κατανόηση, η ανεκτικότητα, η ευελιξία στην ανεύρεση λύσεων, είναι μερικές ικανότητες που ανέπτυξα και που θεωρώ απαραίτητες για ένα δημοτικό σύμβουλο».

    Γυναίκα σε νευραλγικό ρόλο

    Το να κουμαντάρει κανείς γονείς, ειδικά σε απαιτητικά σχολεία, σημαίνει ότι πράγματι διαθέτει δεξιότητες. Όμως, εκεί που περιμένει κανείς να συναντήσει μια μητέρα, σε θέσεις εξουσίας γενικές και δημόσιες, οι γυναίκες παραμένουν μειοψηφία. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την κοινή λογική…

    «Νομίζω ότι στην εποχή μας έχει πλέον καταρριφθεί το στερεότυπο που θέλει άντρες στις θέσεις ηγεσίας», διευκρινίζει πάντως η Φανή Λεβέντη. «Άλλωστε πολλά παραδείγματα γυναικών σε θέσεις ευθύνης αποδεικνύουν ότι η εξουσία είναι γένους θηλυκού! Οι γυναίκες, λόγω της υψηλής ενσυναίσθησης, της ανθεκτικότητας και του ενστίκτου προστασίας που διαθέτουν, μπορούν να ηγεθούν και να καταφέρουν να λειτουργήσουν ενωτικά, συνεργατικά και εμψυχωτικά στην ομάδα τους». 

    Στον Δήμο Κηφισιάς Εκάλης

    Έτσι, η Φανή Λεβέντη δέχτηκε με πίστη και χάρα την πρόταση από τον υποψήφιο δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολητά. Γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως επιλαχών βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στο βόρειο τομέα Β΄Αθηνών (με 15.100 ψήφους), και πρόεδρος ΟΣΥ.

    «Θεωρώ ότι με την όρεξη, το νεανικό του στυλ και την εμπειρία του στο Δήμο θα φέρει τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται το προάστιο μας. Βέβαια και εγώ ίδια είναι κάτι που ήθελα και συζητούσα από καιρό, απλώς τώρα ήρθε η κατάλληλη συγκυρία, γιατί ο Βασίλης και η ομάδα μας αποτελείται από άτομα αξιόλογα και ικανά με τα οποία αισθάνομαι άνεση να συνεργαστώ. Είμαι σίγουρη ότι θα φέρουμε αξιόλογα αποτελέσματα», επισημαίνει η Φανή Λεβέντη.

    Ένας προνομιούχος δήμος;

    Αρκετοί θεωρούν ότι ένας δήμος με αίγλη όπως αυτός της Κηφισιάς, δεν πρόκειται να ταλανίζεται από βαριά προβλήματα. Ωστόσο, «η μεγαλύτερη δυσκολία στον Δήμο μας είναι ότι οι περισσότεροι δημότες, λόγω της οικονομικής ευρωστίας, ασχολούνται ιδιωτικά με τις περιουσίες τους και περιχαρακώνονται  στον προσωπικό τους βίο χωρίς να ενδιαφέρονται για τους κοινόχρηστους χώρους και τα προβλήματα του Δήμου. Αυτό είναι γενικότερο πάντως πρόβλημα. Οι πολίτες βλέπουν τα κακώς κείμενα, τα σχολιάζουν αλλά δεν είναι πρόθυμοι να ενεργοποιηθούν για να αλλάξει κάτι». Γνώριμο φαινόμενο και σε άλλους «προνομιούχους» δήμους.

    Κατά προτεραιότητα, η Φανή Λεβέντη θα διεκδικήσει να ασχοληθεί με το δυνατό της σημείο: Να συγκεντρώνει κόσμο, να συνενώνει. «Η οργάνωση του νέου πολιτιστικού κέντρου και η εξασφάλιση πόρων για την διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού θα είναι κατά προτεραιότητα ο τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθώ κατά παράκληση και του μελλοντικού μας δημάρχου, του Βασίλη Ξυπόλητα», παρατηρεί

    Φανή Λεβέντη
    Φανή Λεβέντη

    Η θετική ενέργεια

    Η Φανή Λεβέντη κατοικεί στα βόρεια προάστια εξ απαλών ονύχων. «Αγαπώ τον αρχοντικό χαρακτήρα της Κηφισιάς, τους δρόμους με τις δεντροστοιχίες απ´όπου  περνούν τα παλιά αμαξάκια, τον καθαρό αέρα που αναζωογονεί και τον τρόπο που συνυπάρχει το παλιό με το καινούργιο, ο πύργος με το μοντέρνο αρχιτεκτόνημα, η θετική ενέργεια των νέων με την σοβαρή και γνωστική παρουσία των μεγαλύτερων που περπατούν στα χαριτωμένα καφέ και στα μαγαζιά».

    Με αυτόν τον τόνο η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, εξηγεί στο τι ξεχωρίζει στους άλλους: «Αγαπώ και εκτιμώ το χαμόγελο και την αισιοδοξία, την ειλικρίνεια, την θετική σκέψη και την ελπίδα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο που μας χωράει όλους».

    Διαβάστε επίσης:

    Στέλλα Καπεζάνου: Μοναδική επίσκεψη τέχνης στο Δρομοκαΐτειο

    Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δουλειά»

    Μαρία Μπόμπολα: Ζοφερό μέλλον χωρίς αίθουσες σινεμά

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ