• Συνεντεύξεις

    Ανδρέας Λοβέρδος στο mononews: Προτάσεις για εκλογές άρα διάλυση της Βουλής πριν την Εξεταστική προωθούν συνειδητά ή ασυνείδητα συγκάλυψη

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ανδρέας Λοβέρδος


    Συναντήσαμε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο την Παρασκευή, λίγα εικοσιτετράωρα μετά από την έκδοση του ομόφωνου βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας με το οποίο τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση Novartis. Και φυσικά τον ρωτήσαμε για τα συναισθήματά του, αλλά και για τα πολιτικά του συμπεράσματα.

    Ο πρώην Υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δίπλα στις λέξεις «χαρά» και «δικαίωση» απέναντι στην επιχείρηση πολιτικής, ηθικής και προσωπικής εξόντωσης, βάζει τις έννοιες «Κράτος Δικαίου» και «πίστη στους θεσμούς».

    Η «πάσα» δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, προκειμένου η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την παρακολούθηση του κινητού του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

    Ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων του είναι η θεσμική και μόνο η θεσμική (Εξεταστική Επιτροπή) αντιμετώπιση. Και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: Προτάσεις που κατατείνουν σε εκλογές, δηλαδή σε διάλυση της Βουλής πριν γίνουν αυτά, συνειδητά ή ασυνείδητα προωθούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Παραδοσιακά η θέση της παράταξής μας ήταν και είναι όλα στο φως.

    Ο Βουλευτής του Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, ερωτηθείς για τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ένα ακόμα σαφές μήνυμα: Όσοι μας αντιμετωπίζουν ως τσόντα, κάνουν ολέθριο λάθος και στις εκλογές θα λάβουν τις δέουσες απαντήσεις.

    Όταν προκηρυχθούν οι εκλογές οι αποφάσεις του κόμματος πρέπει να γίνουν σαφέστερες. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η προεκλογική περίοδος του 2019 που κάθε πρωί δεν γνωρίζαμε ποια γραμμή έπρεπε να ακολουθήσουμε γιατί αυτή άλλαζε συνεχώς.

    Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της άνοιξε μέτωπα που δεν κλείνουν μετά την αλλαγή της στάσης της.

    Ο κ. Λοβέρδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι σε ενδεχόμενες υβριδικές επιθέσεις της Άγκυρας, εκτιμώντας ότι μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο, τίποτε δεν αποκλείεται από την Τουρκία, και ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο «mononews».

    • Κύριε Υπουργέ, δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι του βουλεύματος που σας απαλλάσσει πλήρως. Πώς υποδεχθήκατε την είδηση;

    Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν χάρηκα, ότι δεν συγκινήθηκα. Ζω ημέρες δικαίωσης, ημέρες νίκης, ημέρες χαράς. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 βάζει τέλος σε μία τεράστια αδικία.

    Λέω πολύ συχνά ότι ο πολιτικός δεν είναι για να δηλώνει τι αισθάνεται αλλά για να πράττει. Όταν όμως επιχειρούν να σε εξοντώσουν πολιτικά, ηθικά, προσωπικά, πόσο εύκολο είναι να μιλάς χωρίς συναίσθημα;

    Άντεξα την αδικία γιατί είχα πάντοτε στο πλευρό μου το δίκαιο, την αλήθεια και την υπομονή.

    Γιατί πιστεύω στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου.

    Γιατί η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια». Αλίμονο εάν ένας Βουλευτής και Υπουργός  δεν έχει πίστη στους θεσμούς!

    • Συνεπώς βάζετε τέλος σε αυτή την περιπέτεια;

    Δεν είναι στη φύση μου ούτε το δηλητήριο ούτε οι εμμονές. Με την έννοια αυτή αν με ρωτάτε δεν πρόκειται να εξαντλήσω την πολιτική μου ζωή υποδυόμενος ρόλους εκδικητή.

    Η επώδυνη όμως αυτή ιστορία δεν πρέπει να ξεχαστεί σαν να μην έγινε γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί.

    Τέτοια σκευωρία είναι ολέθρια για τα δημοκρατικά θεμέλια της χώρας μας και γι’ αυτό ίσως να έχετε εντοπίσει ότι εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια πέρα από την προσωπική μου δικαίωση ζητώ και το «Ποτέ ξανά».

    Από αυτό είμαι αμετακίνητος. Οι πολιτικοί που υποστήκαμε όλη αυτή την κατάφωρη αδικία έχουμε χρέος περισσότερο από ποτέ να προστατεύσουμε το πολίτευμα θεσμικά.

    Γι’ αυτό και ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου περί ευθύνης Υπουργών πρέπει οπωσδήποτε να προσεχθούν τα εξής:

    α. Η εμπειρία των Ελλήνων πολιτικών του 19ου αιώνα που κατέληγε σε θεσμικές επιλογές γρήγορης ποινικής αξιολόγησης των φερόμενων αδικημάτων υπουργών πρέπει να αξιοποιηθούν πολύ προσεκτικά. Οι υποθέσεις δεν πρέπει να χρονίζουν γιατί η καθυστέρηση προκαλεί ομηρίες και δίνει χώρο στη συκοφαντία

    β. Οι υποθέσεις υπουργών που οδηγούνται στη δικαιοσύνη πρέπει να εξετάζονται πάραυτα κατά απόλυτη προτίμηση, όπως λέμε στη δικαστική πρακτική, δηλαδή προτεραιότητα

    γ. Η συκοφαντική δυσφήμιση κατά την περίοδο που διενεργείται η ανάκριση πρέπει να αναχθεί σε βαρύτατο κακούργημα

    δ. Η εναρμόνιση του κοινού νόμου με το αναθεωρημένο άρθρο 86 πρέπει να γίνει με σοβαρότατη προκοινοβουλευτική διαβούλευση, όπου θα συμμετάσχουν όσα πολιτικά κόμματα επιθυμούν.

    Για όλα αυτά θα τοποθετηθώ μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της Βουλής.

    • Είναι γνωστή η δημόσια τοποθέτησή σας για το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, έκτοτε έχουν προκύψει νέα δεδομένα. Σε πολιτικό επίπεδο, ποια είναι η αίσθηση που σας αφήνει η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού;. Σας πείθει η εξήγηση που έδωσε; Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και ποια;

    Έχω μιλήσει γραπτώς και προφορικώς, στην τηλεόραση, στα ραδιόφωνα και στα έντυπα μέσα για όλες τις παραμέτρους αυτής της υπόθεσης.

    Έχω υποστηρίξει δημοσίως την απόφαση του  Νίκου Ανδρουλάκη να μην δεχθεί κατ’ ιδίαν ενημερώσεις. Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων μου είναι η θεσμική και μόνο η θεσμική (εξεταστική επιτροπή) αντιμετώπιση.

    Προτάσεις που κατατείνουν σε εκλογές δηλαδή σε διάλυση της Βουλής πριν γίνουν αυτά, συνειδητά ή ασυνείδητα προωθούν τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Παραδοσιακά η θέση της παράταξής μας ήταν και είναι όλα στο φως.

    • Μπορεί μια Εξεταστική να φωτίσει τα γεγονότα και να προτείνει θεσμικές λύσεις ή το μόνο αποτέλεσμα από τη σύγκλησή της θα είναι η ενίσχυση του αντισυστημικού «όλοι ίδιοι είναι» και «τα κουκούλωσαν πάλι»;

    Πρέπει να μπορέσει. Προσωπικά τους μηδενισμούς και τα τσουβαλιάσματα δεν τα παραδέχομαι και δεν τα αποδέχομαι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο.

    Υπάρχουν οι λαϊκιστές και οι ανεύθυνοι, αλλά υπάρχουν και οι σοβαροί και οι υπεύθυνοι. Υπάρχουν εκείνοι που ανάγουν σε πρώτο ζητούμενο το πολιτικό κέρδος και υπάρχουν και εκείνοι που αψηφούν το πολιτικό κόστος γιατί προτάσσουν το συμφέρον της πατρίδας.

    Σε ό,τι αφορά την παράταξη, στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, μπορώ να υπερηφανεύομαι ότι προτάξαμε διαχρονικά τα συμφέροντα των συμπολιτών μας και της Ελλάδος και γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι και στην επερχόμενη εξεταστική θα κάνουμε το ίδιο.

    • Δημιουργεί η εξέλιξη της υπόθεσης οριστικό ρήγμα στις σχέσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ; Εσείς, λέτε πως «συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο». Με δεδομένα τα δημοσκοπικά ποσοστά και το ισχύον εκλογικό σύστημα, δεν θα κινδυνεύσει η χώρα να μείνει ακυβέρνητη και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία με τις πολυεπίπεδες απειλές να ελλοχεύουν;

    Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένος και απολύτως ανεξάρτητος με τα άλλα κόμματα αυτή τη στιγμή. Δώσαμε όλοι μάχες και εγώ όπως γνωρίζετε προσωπικά για να πάψει αυτό ερώτημα που μας υποτιμά και δεν μας αξίζει, το «με ποιον θα πάτε».

    Ο στόχος αυτός είναι να αυξήσουμε τις πολιτικές μας δυνάμεις, να επικοινωνήσουμε τις θέσεις και τις ιδέες μας, να φέρουμε κοντά μας όσους περισσότερους συμπολίτες μας.

    Δεν πρέπει να συγχέεται λοιπόν η δήλωσή μου με το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο και την ανεξάρτητη πορεία μας. Εμείς δυναμώνουμε κάθε μέρα την παράταξή μας.

    Όσοι μας αντιμετωπίζουν ως τσόντα, κάνουν ολέθριο λάθος και στις εκλογές θα λάβουν τις δέουσες απαντήσεις.

    Γι αυτό και έχω πολλές φορές δηλώσει ότι όταν προκηρυχθούν οι εκλογές οι αποφάσεις του κόμματος πρέπει να γίνουν σαφέστερες. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η προεκλογική περίοδος του 2019 που κάθε πρωί δεν γνωρίζαμε ποια γραμμή έπρεπε να ακολουθήσουμε γιατί αυτή άλλαζε συνεχώς.

    -Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας;

    Για τη στάση της Τουρκίας πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν πει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο.

    Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία με τη συμπεριφορά της άνοιξε μέτωπα που δεν κλείνουν μετά την αλλαγή της στάσης της. Οι ξένοι ηγέτες δεν είναι λωτοφάγοι.

    Για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να δεσμεύσει περιοχές νότια της Κρήτης για άσκηση παραμερίζει την ψευδοσυμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

    Γι΄αυτό και ποτέ δεν παρασύρομαι από τις κατά καιρούς υποσχέσεις που παίρνει γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι οι υποσχέσεις στη διεθνή σκακιέρα δεν συνιστούν νίκη.

    Είναι γεγονός ότι ο θρόνος του Ερντογάν κλονίζεται.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος νιώθει ότι τα χάνει όλα και γι΄αυτό τα βάζει με όλους, ξεσπά στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη Δύση και ανοίγει πολλαπλά μέτωπα στο παγκόσμιο στερέωμα.

    Πιο συγκεκριμένα, επειδή μετά την απόπειρα εισβολής στον Έβρο τίποτε δεν αποκλείεται από την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη. Και μιλώ για τις ενδεχόμενες υβριδικές επιθέσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Αποκάλυψη Μ. Κατρίνη στο mononews: H Κυβέρνηση δίνει το χρόνο στην εταιρεία που εμπορεύεται το Predator να καταστρέψει στοιχεία

     



    ΣΧΟΛΙΑ