• ΑΓΟΡΕΣ

    Η πτώση του 10ετούς κατά 13 μ.β. σε μία μέρα ήταν η «απάντηση» της αγοράς στις τουρκικές προκλήσεις


    «Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα από την επενδυτική κοινότητα ότι θα κάνουν πίσω στις προγραμματισμένες επενδύσεις τους στη χώρα, εξαιτίας της προκλητικής στάσης των Τούρκων», επισημαίνει στο mononews.gr κορυφαίος υπουργός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    Και φέρνει για παράδειγμα τα εγκαίνια της επένδυσης της ΟΝΕΧ που αγόρασε το Νεώριο, ενώ η ίδια εταιρεία ενδιαφέρεται σφόδρα και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Επιπρόσθετα, μόνο χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας είχε πληθώρα συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο.

    Ο κ. Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τρις προθέσεις των ξένων funds και των επενδυτικών τραπεζών που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, όπως η  PIMCO, η Goldman Sachs, Citibank, BlackRock, BlueCrest, Morgan Stanley, Helm, Nomura, Third Point κ.α.

    Για του λόγου το αληθές, ενώ φαίνεται ότι η Τουρκία δημιουργεί κλίμα και στήνει σκηνικό έντασης ανατολικά της Κρήτης, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν άλλη άποψη, αφού το ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε 13 μονάδες σε μία μέρα, στο 1,34%.

    Η κατάσταση, ωστόσο, είναι γεγονός ότι παραμένει διαφορετική για το Χρηματιστήριο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

    «Συνήθως οι ξένοι που παραδοσιακά κλείνουν τις θέσεις τους στις μετοχές τον Νοέμβριο, συνηθίζουν τον Δεκέμβριο να δίνουν ένα στίγμα των προθέσεών τους για την επόμενη χρονιά», σχολιάζει ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης, επικεφαλής της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας. Ο χρηματιστής διερωτάται δε «αν το γεωπολιτικό επηρεάζει το κλίμα», χωρίς να δίνει σοβαρές πιθανότητες. «Παρακολουθούμε πιέσεις, ρευστοποιήσεις, χωρίς να «στήνονται» καν αγοραστές, όπως συνέβαινε παλαιότερα τον Δεκέμβριο. Οι ξένοι φαίνεται ότι δεν επιθυμούν προς το παρόν να τοποθετηθούν στο Χρηματιστήριο».

    Σε άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες πάντως, στις επενδυτικές επιτροπές τους, έχει τεθεί το γεωστρατηγικό ζήτημα που προέκυψε από το μνημόνιο συνεργασίας της Τουρκίας με την Λιβύη, έστω σε επίπεδο καταγραφής της επικαιρότητας.

    «Δεν θα απέκλεια κάποιες από τις προγραμματισμένες κινήσεις κάποιων ξένων να μετατεθούν για αργότερα», σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή κ. Δ. Τζάνας. «Όμως», σύμφωνα με τον χρηματιστή, «δεν είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα που ρίχνει την αγορά από την αρχή του Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία στο ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ως προς το ότι ακόμα και σε αυτή την αδύναμη συναλλακτικά αγορά, το 60 – 70% του τζίρου πραγματοποιείται από τους ξένους».

    Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Whitetip Ιnvestments, κ. Ν. Πετράκης, δεν δέχεται ότι το γεωστρατηγικό επηρεάζει την αγορά και επισημαίνει πως η εικόνα που διαμορφώνεται οφείλεται καθαρά στην συμπεριφορά των ξένων.

    Οι 855 μονάδες, σύμφωνα με τον αναλυτή. αποτελούν τη βραχυπρόθεσμη στήριξη και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 822 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ