• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Πειραιώς το χαρτί της χρονιάς στο ταμπλό του Χ.Α. με κέρδη 255,95% – Στο +49,47% αποχαιρετά το 2019 ο Γενικός Δείκτης

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Με κέρδη 49,47% έκλεισε τη χρονιά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και συγκεκριμένα, στις 916,67 μονάδες (απώλειες 0,12%).

    Τι να πει κανείς για την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, η οποία κινήθηκε στο ρελαντί…. Άλλωστε, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στα 36,8 εκατ. ευρώ, ένας από τους χαμηλότερους τζίρους για φέτος. Ο κλάδος που έσπασε τα ρεκόρ φέτος, ήταν αυτός των τραπεζών με τα κέρδη να πλησιάζουν το 101,34%. Τα κέρδη για τον «25άρη» ή τον Large Cap, ανήλθαν σε 42,88%, με την μεσαία κεφαλαιοποίηση να υποαποδίδει σημειώνοντας άνοδο 22,5%.

    Το χαρτί που υπεραπέδωσε φέτος ήταν αυτό της Πειραιώς, καθώς κατέγραψε κέρδη 255,95%, με την αγορά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο management του Xρήστου Μεγάλου, ενώ η τράπεζα ήταν η πρώτη που συμφώνησε να ενταχθεί στον «Ηρακλή». Ακολούθως, η ΔΕΗ έγραψε κέρδη 219,17%, βγαίνοντας από την αφάνεια και την χρηματιστηριακή απραξία του πρώτου εξαμήνου. Στην Τρίτη θέση των υπεραποδόσεων καταγράφεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που σημείωσε άνοδο 174,55%.

    Στα καλά νέα της ημέρας ότι κι αν σημαίνει για τον δανεισμό της χώρας και την προσέγγιση των ξένων επενδυτών, ήταν το μηδενικό επιτόκιο στην έκδοση των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

    Κατά τα άλλα, οι συναλλασσόμενοι ανανεώνουν το… ραντεβού τους για το διάστημα όχι απλώς μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά μετά τις 6 Ιανουαρίου, όπου και θεωρείται βέβαιο πως Έλληνες και ξένοι διαχειριστές θα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους μετά τις διακοπές των εορτών. Τότε είναι που θα παιχτούν στην αγορά όλα τα μεγάλα στοιχήματα και οι προκλήσεις του 2020 με έναν και μόνο φόβο, τον γεωπολιτικό κίνδυνο, μετά τις εξάρσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στο Αιγαίο και την Ν.Α.Μεσόγειο. Λίγες μέρες μετά την υπογραφή του East Med από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μάικλ Πομπέο επισκέπτεται στην Λευκωσία, στις 7 Ιανουαρίου.

    Κατά τα άλλα, ένα από τα βασικά στοιχήματα της αγοράς είναι να οριστεί τελικά το σχήμα εκείνο που θα αναλάβει το καζίνο του Ελληνικού, για να μπουν επιτέλους οι μπουλντόζες, με την ΓΕΚ και την Mohegan, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες να προηγούνται.

    Ταυτόχρονα, σε μάκρο επίπεδο η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και των ευρωπαίων για την μείωση του στόχου του πλεονάσματος στο 2%, θα απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, τον Απρίλιο. Αυτά, ενώ θα υλοποιούνται ένα – ένα τα στάδια για την ένταξη των προβληματικών δανείων που έχουν οι τράπεζες, στον Ηρακλή.



    ΣΧΟΛΙΑ