• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Νάνσι Πελόζι παρέπεμψε και τους… αγοραστές – Μεγάλη βουτιά στο Χ.Α.


    Κλείσιμο πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά κατέγραψε την Πέμπτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στις 878,57 μονάδες και απώλειες 1,14%.  Οι επενδυτές ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής ή απλώς, όπως εξηγούν οι χρηματιστές, κάθονται πάνω στα κέρδη της χρονιάς. Άλλωστε, ο γενικός δείκτης ενισχύεται πάνω από 46% από την αρχή του χρόνου. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων. Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε από την στιγμή που έγινε γνωστό στις ΗΠΑ ότι η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων στέλνει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στην Γερουσία.

    Σε ότι μας αφορά, είναι σημαντικό το γεγονός παρά το υψηλό επιτόκιο άνω του 6% που πέτυχε η Ελλάκτωρ για την έκδοση του ευρωομολόγου της 5ετούς διάρκειας, ότι κατάφερε να συγκεντρώσει 600 εκατ. ευρώ. Κι αυτό σε μία περίοδο που στις αγορές έχει επιστρέψει η αστάθεια. Αστάθεια που και πάλι απορρέει από τα ήξεις αφίξεις του Αμερικανού προέδρου ως προς τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με την Κίνα.

    Τα κέρδη της χρονιάς έχουν επιτευχθεί από τους ξένους διαχειριστές, σε πολλές περιπτώσεις δε, έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα bonus της χρονιάς, η άνοδος για τον δείκτη ξεπερνάει το 46 – 47%, ακόμα και οι τραπεζικές μετοχές που υποχωρούν έχουν «διπλώσει» κατά τη χρηματιστηριακή αργκό, η χώρας πήρε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, καθώς επίσης και 767 εκατ. ευρώ από τα ANFAs.

    Και πλέον, η κυβέρνηση έχει απλώσει «τραχανά» με τα μέτρα που έχει πάρει, ειδικά ως προς την αγορά με μειώσεις στη φορολογία των μερισμάτων, των μπόνους και την εξίσωση της φορολογίας των αμοιβαίων, αλλά και με την μείωση στην εταιρική φορολογία, προσδοκώντας να μετουσιαστούν (τα μέτρα) σε έλευση φρέσκου χρήματος στην αγορά και σε επενδύσεις.

    Κατά τα άλλα στα καλά νέα της ημέρας η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ έφτασε στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο υπήρξε μείωση των καταναλωτικών δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, που σημαίνει ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

    Επίσης, ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως αν και το rating που δίνει στην Ελλάδα (BB, θετικές προοπτικές) υπερβαίνει τη μέση αξιολόγηση που δίνουν οι αμερικάνικοι οίκοι Fitch, Moody’s, S&P, αντανακλώντας εν μέρει την άποψή της σχετικά με τις μακροχρόνιες λήξεις που έχει το ελληνικό χρέος και τα υψηλά ποσοστά χρέους που κατέχουν επίσημοι πιστωτές, η άποψη ωστόσο της αγοράς είναι πιο αισιόδοξη όπως δείχνουν και τα τρέχοντα επίπεδα των spreads των ελληνικών ομολόγων. Το Eλληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζεται να υποχωρεί στο 1,5%.

    Πειραιώς, η Alpha Bank και ο Ελλάκτωρ ήταν τα μεγαλύτερα “βαρίδια” στην αγορά σήμερα, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, Motor Oil και Βιοχαλκο.

    Η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και ΔΕΗ ξεπέρασε το 1%, ενώ υπό έλεγχο και κάτω του 1% κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες τους οι Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan και Coca Cola.

    Από, μόνο τρεις τίτλοι του FTSE 25 κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, με τον Φουρλή να ολοκληρώνει με άνοδο 2,03%, τη Λάμδα να κλείνει στο +1,12% και τον ΟΠΑΠ στο +0,18%.

    Το δικαίωμα της Lamda ενισχύθηκε κατά 31,9%, στα 0,64 ευρώ, ενώ κινήθηκε και πιο ψηλά, στα 0,71 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ