• ΑΓΟΡΕΣ

    Η μεγάλη φυγή των επενδυτών: Ποια funds κατέγραψαν εκροές-ρεκόρ 10 δισ. δολαρίων το 2022

    • NewsRoom


    Ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2022 για τα funds, τα οποία είδαν τα ταμεία τους να «αδειάζουν» από φοβισμένους επενδυτές, οι οποίοι αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια, όπως τα μετρητά.

    Η Βρετανία, βρέθηκε στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών, καθώς τα στοιχήματα ποντάρουν σε μία από τις χειρότερες υφέσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Η καταστροφική αν και ολιγοήμερη πρωθυπουργική θητεία της Λιζ Τρας ενέτεινε τις ανησυχίες με αποτέλεσμα τα βρετανικά funds να χάσουν 10 δισ. δολάρια, με τους επενδυτές να μη σκέφτονται σύντομα να επιστρέψουν σε αυτά.

    Όπως αναφέρει η Calastone, εταιρεία εξυπηρέτησης εταιρικών πελατών, οι ροές στα επενδυτικά κεφάλαια περιορίστηκαν στα 8,3 δισ. δολάρια, ενώ οι εκροές εκτοξεύτηκαν ιδίως στην περιοχή της Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του αυξημένου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    Οι επενδυτές επέλεξαν τα μετρητά και τα αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού κινδύνου αποφεύγοντας το αυξημένο ρίσκο.

    Τα funds που έχασαν χρήματα

    Για πρώτη φορά από το 2016 σημειώθηκαν εκροές και από τα funds της Βόρειας Αμερικής, ύψους 2 δισ. δολαρίων.

    Υψηλότερες ήταν οι εκροές στα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια, οι οποίες έφτασαν τα 3,1 δις δολάρια, ενώ και αυτά της Ασίας εκροές 1,2 δισ. δολαρίων. Και στις δύο περιπτώσεις, η φυγή των επενδυτών ήταν πολύ πιο ήπια από αυτή των βρετανικών funds.

    Λίγο πιο αισιόδοξοι ήταν οι επενδυτές κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2022, όπου κατεγράφησαν κάποιες είσοδοι, εν μέσω σεναρίων για κορύφωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Τα βρετανικά funds, τα οποία έχασαν πάνω από 10 δισ. δολάρια από εκροές συνέχισαν να βρίσκονται τελευταία στην κατάταξη με τις επιλογές των επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις για την οικονομία της συνεχίζουν να είναι απαισιόδοξες.

    Η αγαπημένη επιλογή των επενδυτών παραμένουν τα ESG funds.

    «Η ξαφνική μεταστροφή των κεντρικών τραπεζών από πλημμύρες ρευστότητας και φθηνού χρήματος σε ένα μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων με στόχο την εξοικονόμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού ανέτρεψε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ο Έντουαρντ Γκλάιν, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών της Calastone.

    «Το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο και μπορεί να δούμε την αρκούδα να βρυχάται ξανά πριν ξεκινήσει εκ νέου ο κύκλος της ανοδικής αγοράς».

    Κακές επιδόσεις από τα hedge funds

    Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, τα hedge funds μέσα στο 2022 κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους χαμηλές αποδόσεις και έσοδα. Μέσα στο προηγούμενο έτος, ο αριθμός των λειτουργικών hedge funds μειώθηκε στα 9.163, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2009.

    Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί αποφεύγοντας το ρίσκο αλλά και την υψηλή ανταμοιβή. Σύμφωνα με έρευνα της Agecroft Partners, για το 2023, το 80%-90% των εισροών αναμένεται να συγκεντρωθεί στο 5% των μεγάλων hedge funds, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το μέγεθος των ροών που υπολογίζεται από τους επενδυτές.

    Οι αποδόσεις πάντως για το 2022 ήταν από τις χειρότερες σε διάστημα 14 ετών, αν και η πτώση τους είναι μικρότερη από αυτή που σημειώθηκε στις αγορές μετοχών και ομολόγων μέσα στο προηγούμενο έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Το “μεγάλο short” του βετεράνου trader που εκτόξευσε τις αποδόσεις του hedge fund του κατά 163%



    ΣΧΟΛΙΑ