• ΑΓΟΡΕΣ

    Η κόντρα κεφαλαιοποίησης ανάμεσα σε Alpha και ETE, σε ποια blue chips ροκανίζονται τα κέρδη του 6μήνου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η κόντρα κεφαλαιοποίησης ανάμεσα σε

    Βασίλης Ψάλτης, Παύλος Μυλωνάς


    Ο Ιούνιος δεν ήταν και ο καλύτερος μήνας για την αγορά. Και το χθεσινό, μουδιασμένο ξεκίνημα του δευτέρου εξαμήνου περισσότερο προβλημάτισε παρά καθησύχασε τους συναλλασσόμενους.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κέρδη που διέγραφαν από την αρχή της χρονιάς οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης άρχισαν να ψαλιδίζονται.

    Δεκαοκτώ μετοχές από τις 25 του δείκτη αναφοράς FTSE έκλεισαν τον Ιούνιο σε αρνητικό πρόσημο, βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις τους επενδυτές, ειδικά όσο η μετάλλαξη Δ επελαύνει διεθνώς και τρυπώνει στη χώρα μας, απειλώντας το αναμενόμενο τουριστικό ρεύμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσο η συζήτηση για άνοδο του πληθωρισμού και κατά συνέπεια των επιτοκίων συντηρείται από τον καλπασμό στις τιμές των πρώτων υλών.

    Στην αγορά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank στην οποία υπήρξε υπερκάλυψη 1,7 φορές, συγκεντρώνοντας σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι από τη Δευτέρα που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, στα blue chips σημειώθηκαν μεγάλες πιέσεις, ρευστοποιήσεις και μείωση θέσεων με στόχο την άντληση ρευστότητας για να υπάρξει συμμετοχή στην ΑΜΚ της τράπεζας.

    Μάλιστα η μετοχή της Alpha υποχώρησε χθες στο 1,04 ευρώ, πολύ κοντά στη τιμή που σημειώθηκε η ΑΜΚ, ενώ τα καλά νέα για την αγορά και για τους ακολούθους των κεφαλαιοποιήσεων θα έρθουν όταν μπουν οι νέες μετοχές, με την Alpha Bank, να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις μετά την Eurobank. Ίσως εκεί εντοπίζεται η χθεσινή «αυτονόμηση» της Εθνικής που έκλεισε με άνοδο πάνω από 2% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha σήμερα ανέρχεται στο 1,6 δις. ευρώ και αναμένεται να φτάσει στα 2,4 δισ. ευρώ.

    Το αρνητικό ρεκόρ της Jumbo

    Τις μεγαλύτερες απώλειες τον Ιούνιο κατέγραψε το Jumbo, με πτώση πάνω από 11%, περνώντας σε αρνητικό πρόσημο, έστω και οριακά από την αρχή του χρόνου.

    Πτώση 7,7% κατέγραψε η Τιτάν, 7,1% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, 6,9% η Aegean, της οποίας η αύξηση κεφαλαίου έτρεξε τον προηγούμενο μήνα, 5,8% της ΕΥΔΑΠ, 5,4% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, 4,5% του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 13 χρόνια.

    Ακολούθως, με πτώση 3,9% έκλεισε ο ΟΛΠ, με 3,7% η Βιοχάλκο, 3,6% η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, 3% ο ΑΔΜΗΕ, 2,5% η Πειραιώς και… 93,1% από την αρχή του χρόνου, 2,4% η ΕΧΑΕ, 2,2% τα ΕΛΠΕ, 2% η Alpha Bank, 1,5% ο ΟΠΑΠ, 1% η ΔΕΗ και 0,3% ο Μυτιληναίος.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στο 1 ευρώ ανά μετοχή έκλεισε η ΑΜΚ

    Intralot: Τρέχουν οι διαδικασίες της συμφωνίας με τους ομολογιούχους

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πολύ σημαντικό βήμα η συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή



    ΣΧΟΛΙΑ