• ΑΓΟΡΕΣ

    Η Εθνική… δύναμη επιρροής σε τρεις χρηματιστηριακούς δείκτες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ


    Ισχυροποιείται η δύναμη επιρροής που διαθέτει πλέον η Εθνική Τράπεζα στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

    Οι «πόντοι» που κέρδισε οφείλονται στο άκρως επιτυχημένο placement, το οποίο πέραν των άλλων, ήρθε να αυξήσει τη μετοχική της διασπορά. Στοιχείο σημαντικό για την αναβάθμιση του συντελεστή βαρύτητας σε τρεις από τους πιο σημαντικούς δείκτες της ελληνικής αγοράς.

    Με το free float να αυξάνεται στο 82% από το 60% που ήταν μέχρι πρότινος, η Εθνική αναρριχήθηκε από την 5η στη 2η θέση επιδραστικότητας των μετοχών στην καθημερινή διαμόρφωση της πορείας του Γενικού Δείκτη.

    Την ίδια στιγμή η Εθνική βρέθηκε στην πρώτη θέση, έχοντας τη μεγαλύτερη βαρύτητα ανάμεσα στις 25 σπουδαιότερες εισηγμένες εταιρείες, που συνθέτουν τον δείκτη ETSE/Large Cap. Και επί της ουσίας αποτελούν τη… βιτρίνα του χρηματιστηρίου, στα μάτια των διεθνών διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

    Επίσης η Εθνική «πήρε κεφάλι» και στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, όπου και έχει πιά τον μεγαλύτερο συντελεστή στάθμισης.

    Η πρεμιέρα για όλες αυτές τις ανακατατάξεις που έβγαλαν «στον αφρό» την Εθνική έγινε χθες, μέρα κατά την οποία άρχισαν να «παίζουν» κανονικά και οι μετοχές από το «πακέτο» διάθεσης του 22%. Το 80% των οποίων κατέληξε σε ξένα funds και το υπόλοιπο 20% σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών Ελλήνων και θεσμικών επενδυτών. Ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και 50 επιχειρηματίες της «πρώτης γραμμής».

    Κράτησε η μετοχή, παρά τους «πειρασμούς»

    Παρά τα σημαντικά κέρδη -πειρασμός ,που έχουν συσσωρευτεί βραχυπρόθεσμα η μετοχή έδειξε να διαθέτει ανθεκτικότητα. Οι αρχικές πιέσεις οδήγησαν την τιμή μέχρι και 3,7% χαμηλότερα, αλλά η εν συνεχεία απορρόφηση της προσφοράς, την οδήγησε στο κλείσιμο των 6,20 ευρώ, με ελεγχόμενες απώλειες 1,43%.

    Η τιμή αυτή είναι 17% πιο ψηλά από εκείνη των 5,30 ευρώ στην οποία έγινε η συνδυασμένη προσφορά. Εξέλιξη που δείχνει ότι το placement είχε ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Τα οποία όχι μόνο κρατούν τις θέσεις τους, αλλά επειδή η ζήτηση που εξέφρασαν ικανοποιήθηκε σε χαμηλό βαθμό, προχωρούν και σε αγορές από το «ταμπλό» για να καλύψουν τα «κενά» τους. Με την Εθνική να αποτελεί αναμφίβολα το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό brand στα διεθνή επενδυτικά στρατηγεία.

    Σε κάθε περίπτωση η προσφορά που βγήκε χθες χαρακτηρίζεται λογική και αναμενόμενη, κινούμενη στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης κερδών. Είτε από hedge funds, είτε και από άλλους γρήγορους «παίκτες». Μένει βεβαίως να αποτυπωθεί και το τι θα γίνει στη συνέχεια, καθώς το αύριο στις αγορές δεν μπορεί να προδικαστεί…

    Αυξημένη επιδραστικότητα στον Γενικό Δείκτη

    Στο «μέτωπο» των χρηματιστηριακών δεικτών, η επιρροή της Εθνικής έχει πλέον ξεχωριστή σημασία.

    Με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται χθες στα 5,67 δισ. ευρώ, η συμμετοχή της στον Γενικό Δείκτη ( των 60 μετοχών) ανήλθε στο 6,969%. Από το 5,345% της αμέσως προηγούμενης μέρας.

    Το free float έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το τμήμα που αναλογεί στο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς. Το όποιο όσο μεγαλύτερο είναι τόσο αυξάνει τη μετρούμενη χρηματιστηριακή αξία. Επ’ αυτής ακολουθεί ένας συντελεστής στάθμισης (Capping Factor) ο οποίος στην περίπτωση της Εθνικής είναι 32%. Με τον οποίον και διαμορφώνεται ο τελικός βαθμός βαρύτητας στον δείκτη.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο βασικός και πιο αναγνωρίσιμος δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, επηρεάζεται τώρα περισσότερο από τη συμπεριφορά της Εθνικής.

    Πόσο; Για κάθε +/-1% που κάνει η μετοχή ο Γενικός Δείκτης μεταβάλλεται κατά +/- 0,0697%. Ενώ η συνολική του εικόνα προκύπτει σε συνάρτηση και με τα δεδομένα των άλλων 59 μετοχών.

    Η αύξηση της βαρύτητας της Εθνικής ψαλίδισε κατά τι την επίδραση της Coca Cola, που είναι στην πρώτη θέση με 9,019% από 9,211% που είχε προχθές. Με υπολογιζόμενο free float στο 54% και Capping Factor στο 38%.

    Στην τρίτη θέση είναι η Mytilineos με επιρροή 5,658% και ακολουθούν η Eurobank με 5,437% (και μετοχική διασπορά 67%) και η Jumbo με 5,248%.

    Εκ των πραγμάτων ο Γενικός Δείκτης γίνεται πιο τραπεζοβαρής, καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν τώρα βαθμό επιρροής 22,3% έναντι του 20,9%. Εξυπακούεται ότι αυτά τα δεδομένα δεν είναι στατικά, αφού η καθημερινή ροή των κεφαλαιοποιήσεων προκαλεί επί μέρους διαφοροποιήσεις.

    Ηγετική θέση σε Large Cap και Κλαδικό

    Στον δείκτη Large Cap-25 η Εθνική έχει κερδίσει τώρα την πρωτοκαθεδρία με τον συντελεστή βαρύτητας να είναι στο 11,945%. Από το 9,28% προχθές.

    Η Eurobank υποχώρησε στη δεύτερη θέση με στάθμιση στο 10,62%.

    Τρίτη δύναμη είναι η Mytilineos με 9,7% και έπεται η Coca Cola με 8,865%, η οποία όμως έχει το χαμηλότερο Capping Factor.

    Για ορισμένα από τα funds που ακολουθούν «παθητικά» τους ελληνικούς δείκτες, όλα αυτά είναι ουσιώδη, αφού ανάλογα με τις σταθμίσεις της κάθε μετοχής «κτίζεται» και το ανάλογο χαρτοφυλάκιο.

    Η Εθνική έχει επίσης και την πρωτοκαθεδρία και στον Κλαδικό δείκτη των τραπεζών, την πορεία του οποίου διαμορφώνει τώρα κατά 32,934%. Από 27,11% που ήταν η προχθεσινή της στάθμιση.

    Η επιρροή της Eurobank υποχώρησε στη δεύτερη θέση με 29,282%. Ενώ ακολουθούν η Alpha Bank με 22,441% και η Πειραιώς με 15,343%.

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Morgan για ελληνικές τράπεζες: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές

    Πρώιμο χριστουγεννιάτικο πάρτι στις αγορές

    Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των τραπεζών – Τα θετικά μηνύματα από τα placements



    ΣΧΟΛΙΑ