• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι εφεδρείες της αγοράς στον δρόμο προς τις 900 μονάδες και η μάχη μεταξύ short και long


    Στη μεγάλη αναμέτρηση με τον υπέρτατο βραχυπρόθεσμο στόχο στις 900 μονάδες μπαίνουν από σήμερα οι long και οι short επενδυτές.

    Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, χωρίς να κλείνουν τα μάτια στη μεγάλη κούρσα που συντελείται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, αποδίδουν την άνοδο στην αποδοχή που φαίνεται να έχει προς ώρας το σχέδιο Ηρακλής στο οποίο θα περάσουν 30 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια των τραπεζών, μέσω της έκδοσης ομολόγων που θα περάσουν σε ξένα funds.

    Η προεξόφληση του γεγονότος αυτού δημιουργεί κλίμα στην αγορά, ενώ απομένουν 31 ημέρες χρηματιστηριακά πριν αλλάξει ο χρόνος.

    Ήδη, ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη που υπερβαίνουν το 43%, ενώ μέσα σε δύο συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση ενισχύεται περίπου κατά 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό είναι και το στοιχείο που προβληματίζει τις «αντιμαχόμενες» πλευρές.

    Οι long εκτιμούν ότι η αντίδραση θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2020, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που διατυπώνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλό τεσσάρων ετών και την Wall Street σε ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει 10 χρόνια ανόδου εξαιτίας της ύφεσης και των μνημονίων.

    Οι ξένοι οίκοι στις εκθέσεις τους γράφουν για μία φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση και η δρομολόγηση ζητημάτων, όπως η επένδυση στις Σκουριές, το Ελληνικό και το σχέδιο Ηρακλής, δίνουν τον τόνο σε μία οικονομία που θέλει να περάσει τον πήχη της ανάπτυξης. Αυτό είναι και το στοίχημα που θα τεθεί την επόμενη χρονιά, αρκεί οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μη μένουν στις προθέσεις, αλλά να γίνονται πράξεις.

    Από την άλλη, οι short θεωρούν πραγματικά υψηλές τις αποτιμήσεις των τραπεζών και τζογάρουν στα δυσνόητα σημεία του σχεδίου Ηρακλής. Κυβερνητικές πηγές δήλωναν χθες στο mononews.gr ότι «σήμερα το απόγευμα στέλνουμε το σχέδιο στους θεσμούς» και «με μεγάλη μας χαρά θα δεχθούμε τις παρατηρήσεις τους», κάτι που επιβεβαιώνει πιθανές ασάφειες που μπορεί να υπάρχουν στην εγγύηση των senior ομολόγων ή στις προμήθειες των τραπεζών.

    Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το 2020 είναι μία ακόμα χρονιά stress tests για τις τράπεζες. Όσο πιο γρήγορα ανταποκριθούν στο σχέδιο Ηρακλής, προφανώς τόσο πιο ευοίωνα θα είναι τα τεστ αντοχής.

    Κατά τα άλλα, στις τελευταίες συνεδριάσεις είδαμε:

    – Η Coca Cola να κάνει σχεδόν +10% σε δύο μόλις συνεδριάσεις, αλλά υπολείπεται από τα υψηλά των 35 ευρώ, ενώ θα πρέπει να υπολογιστεί και το μέρισμα που έκοψε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

    – Η Eurobank, η Εθνική και η Alpha να βρίσκονται στο +10% σε απόδοση, μόλις σε τρεις συνεδριάσεις και να χτυπούν ήδη υψηλά έτους.

    Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχουν οι… ρεζέρβες. Κι αν αυτές υπάρχουν.

    – Η μετοχή του ΟΠΑΠ, ως δεικτοβαρές χαρτί, βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά έτους, στα 10,30 ευρώ.

    – Η μετοχή του ΟΤΕ, επίσης, βρίσκεται σε πολυετή υψηλά, παρά τις μικρές διακυμάνσεις του τελευταίου διαστήματος.

    – Η μετοχή της Μυτιληναίος βρίσκεται πίσω από τα υψηλά των 11,40, οπότε θεωρητικά, σύμφωνα με την αγορά, θα μπορούσε να έχει δρόμο μπροστά της.

    – Η ΔΕΗ με το χθεσινό κλείσιμο στα 3,17, βρίσκεται, επίσης, κοντά στα υψηλά έτους των 3,22 ευρώ.

    – Η Βιοχάλκο, με κλείσιμο στα 3,70 ευρώ, απέχει από τα 4,40 ευρώ που ήταν τα υψηλά της φέτος.

    – Τα ΕΛΠΕ, με κλείσιμο στα 8,66 ευρώ, έχουν κάνει υψηλά στα 9,55 ευρώ και έχουν μπροστά τους την πώληση πακέτου μετοχών. Αν μάλιστα το κλίμα είναι καλό στις αγορές, δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ