• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι χρηματιστές μιλούν στο mononews.gr για την ετυμηγορία της S&P – Tα τεχνικά σενάρια της αγοράς


    Ως ο πλέον αυστηρός οίκος για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας θεωρείται η S&P, που σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, μετά το κλείσιμο της Wall Street, θα ανακοινώσει τη βαθμίδα κατάταξης του.

    Σήμερα, ο S&P βαθμολογεί με «B+» το αξιόχρεο της χώρας με την αξιολόγηση να μην έχει αλλάξει από τον περσινό Ιούλιο. Ο οίκος Moody’s επίσης αξιολογεί με «B1» την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, με σταθερές προοπτικές. Την καλύτερη βαθμολογία μας δίνουν ο Fitch και ο DBRS, που η αξιολόγησή τους μας κατατάσσει ουσιαστικά ένα σκαλοπάτι υψηλότερα.

    Στις αρχές της εβδομάδας, ο μικρότερος οίκος Scope Ratings προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, διατηρώντας μάλιστα την προοπτική θετική, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση.

    Οι ξένοι που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κοιτάζουν πάντα την αξιολόγηση της οικονομίας από τους εν λόγω οίκους. Η έλλειψη της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η τροχοπέδη για τις επενδύσεις, όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην πραγματική οικονομία.

    «Το consensus των αναλυτών», σημειώνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «προεξοφλεί μια βαθμίδα, κάτι που ήδη φαίνεται από την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Υπάρχουν αναλυτές δε, που έχουν την άποψη ότι η S&P θα μπορούσε να ανεβάσει την κατάταξη της Ελλάδας ακόμα και κατά δύο βαθμίδες, πράγμα τοπ οποίο θα λειτουργούσε καταλυτικά για την αντίδραση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς».

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη,  η κυβέρνηση ήρθε έτοιμη. Κι αυτό φαίνεται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς ως προς τα δημοσιονομικά. Οι φοροελαφρύνσεις έχουν περάσει όλες από τους θεσμούς. Ότι κι αν έχει εισηγηθεί από το οικονομικό επιτελείο, οι θεσμοί το έχουν μετρήσει και το έχουν αποδεχθεί.

    Τονίζει δε, ότι, «άλλωστε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις ξένες αγορές. Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά, τα spreads σε πολυετή χαμηλά, ενώ τα επιτόκια στα έντοκα γράφουν πλέον αρνητικό επιτόκιο, κάτι που επισημάνθηκε και από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι».

    Μόνο χθες, ο ελληνικός 10ετής τίτλος έφτασε να διαπραγματεύεται στο 1,245!

    Από την πλευρά του ο κ. Λουκάς Παπάζογλου Corporate Advisor Mc Banking & Finance της Fast Finanve AEΠΕΥ, κάνει λόγο για την αλλαγή του κλίματος στην Ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, τονίζοντας ότι, «συνεχίζεται το ενδιαφέρον φαινόμενο αποκλιμάκωσης των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά χωρίς αντίστοιχα να μειώνεται έστω και στο ελάχιστό το Δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, που αισίως ανέρχεται στα 356,5 δισεκατομμύρια € (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 30/4/19). Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να εκμεταλλευτούμε προς ίδιον Εθνικό όφελος «το ανορθολογικό πανηγύρι» πριν τελειώσει άδοξα».

    Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, «στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 863, 854 (ΚΜΟ expo 50ημ), 830, 810 & 803(ΚΜΟ expo 200 ημ.)μονάδες. Ο Δείκτης θα πρέπει να διασπάσει έγκυρα την ζώνη 875-880 μονάδων, για να ενισχύσει την ανοδική του δυναμική και να οριοθετήσει υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 883,891 & 900 μονάδων». Τονίζει ακόμα πως, «παρά την θετική τεχνικά εικόνα των τραπεζικών μετοχών, η αγορά παρουσιάζει εικόνα κόπωσης και έλλειψης momentum, για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τους πολλούς γεωπολιτικούς & οικονομικούς κινδύνους».

    Η προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης καλό θα είναι να συνοδεύονται από μερική εξασφάλιση κερδών, σε συνεργασία με τους επενδυτικούς μας σύμβουλους. Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια. Ψάχνουμε όμως επειγόντως την απάντηση στο ερώτημα που θέτει η γνωστή λαϊκή παροιμία, «Με τον Ήλιο τα μπάζω, με τον Ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε»…

    Η δε Citigroup από την πλευρά της με χθεσινό της report προεξοφλεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ποντάροντας στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ του χρόνου. Η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να είναι και συντηρητικό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, διότι αναμένεται αύξηση στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 13%!

    Αν δε, έρθει η αναβάθμιση της οικονομίας, σημαίνει ότι η χώρα αποκτά επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προβλέψει ότι η αναβάθμιση της οικονομίας θα ερχόταν μέσα σε 18 μήνες από τότε που σχημάτισε κυβέρνηση, στις 9 Ιουλίου…

    Προφανώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εύχεται να έχει πέσει έξω στην πρόβλεψή του…



    ΣΧΟΛΙΑ