• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι αναλυτές ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες και το 2024

    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    H νέα χρονιά ξεκίνησε δυναμικά για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο όσον αφορά τις επιδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ, όσο και από πλευράς των αναλυτών που αναβαθμίζουν συστάσεις και τιμές στόχους για το 2024.

    Ήδη, Eurobank EquitiesJefferies και Euroxx Χρηματιστηριακή αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους και τις τιμές στόχους τους.

    Η Eurobank Equities εξηγεί ότι παρά τις προκλήσεις χρηματοδότησης και τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα είναι ανθεκτικά. «Αυξάνουμε τις τιμές στόχους, με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει κορυφαία επιλογή. Οι νέες τιμές στόχοι είναι τα 4,66 ευρώ από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τέλος, τα 2,23 ευρώ από τα 2,03 για τη Alpha Bank», σημειώνει η χρηματιστηριακή.

    Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι παρά την άνοδο κατά 60% πέρυσι, ο τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελκυστική αποτίμηση με 5 φορές δείκτη Ρ/Ε το 2024 και περίπου 0,6 φορές το δείκτη P/TBV και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο κατά την άποψή της, ιδίως καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν κόστος κεφαλαίου σε υψηλά επίπεδα που δεν αντικατοπτρίζει την ανθεκτικότητα των εσόδων, τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση και τη βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

    «Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς (Buy) για όλες τις τράπεζες με υψηλότερες τιμές στόχους, με αναβαθμίσεις εκτιμήσεων και χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου), με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή μας, δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης του σχεδιασμού της και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης», υπογραμμίζει η Eurobank Equities.

    Ακόμα πιο σημαντική είναι η αναδίπλωση της ‘διστακτικής’ αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Jefferies που όλο το 2024 ήταν επί της ουσίας αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Η Jefferies πλέον, με νέο αναλυτή να καλύπτει τις τράπεζες, εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί και αυξάνει τις συστάσεις και τις τιμές στόχους για όλες τις τράπεζες ενόψει της νέας χρονιάς. «Βλέπει» ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές στο ταμπλό του ΧΑ και αναβαθμίζει την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση αγοράς, ενώ εκτιμά ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι θα συνεχιστούν για τις ελληνικές τράπεζες, παρά την ισχυρή απόδοση σε όλο το 2023.

    Η Εθνική Τράπεζα με σύσταση αγοράς είναι η κορυφαία επιλογή της από τον κλάδο λόγω των ανώτερων υποκείμενων μεγεθών του ισολογισμού της, του χαμηλότερου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) και του υψηλού επιπέδου κεφαλαίων (CET1) που παρέχει τη δυνατότητα επιλογών για την ανταμοιβή των μετόχων της.

    Οι νέες τιμές στόχοι που θέτει για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα 8,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 7,40 ευρώ πριν, τα 2,25 ευρώ για τη Eurobank από 1,70 ευρώ πριν, τα 2,25 ευρώ για την Alpha Bank από 1,10 ευρώ πριν και τα 4,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,10 ευρώ προηγουμένως. Η τράπεζα εκτιμά ότι το μέσο περιθώριο ανόδου είναι στο 40% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης.

    Το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικό γιατί η χώρα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με την ΕΕ. Η Jefferies αναμένει μέση αύξηση στο πραγματικό ΑΕΠ λίγο πάνω από 2% το 2024 και το 2025, επίδοση που είναι περίπου δύο φορές υψηλότερη από την επίδοση που θα επιτύχει η ΕΕ. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία δεκαετία, με την εταιρική κερδοφορία και την αύξηση των μισθών να συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που παρέχει περαιτέρω στήριξη των προοπτικών ανάπτυξης.

    Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή επίσης δίνει νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει το υψηλό περιθώριο ανόδου που διαθέτουν. Η εγχώρια χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την ισχυρή πεποίθηση της για τον τραπεζικό κλάδο και βλέπει περιθώριο ανόδου πάνω από 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών και εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτες αποτίμησης κατά μέσο όρο κάτω από 5 φορές σε όρους P/E και 0,7x σε όρους P/TBV, βάσει των προβλέψεων για φέτος και η διατηρήσιμη αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) είναι σε επίπεδα άνω του 13%.

    Για όλες τις τράπεζες η σύσταση είναι υπεραπόδοση (overweight), ενώ οι νέες τιμές στόχοι που προτείνει για τις ελληνικές τράπεζες είναι για την Εθνική Τράπεζα τα 9,4 ευρώ από 8,5 ευρώ και περιθώριο ανόδου 44%, για τη Εurobank στα 2,5 ευρώ από 2,3 ευρώ και περιθώριο ανόδου 54%, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,3 ευρώ από 4,6 ευρώ και περιθώριο ανόδου 58% και για την Αlpha Bank στα 2,4 ευρώ από 2,1 ευρώ με περιθώριο ανόδου 53%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να ξεχωρίζει για την αποτίμησή της, με δείκτες αποτίμησης σε σημαντική έκπτωση 30%-40% σε σχέση με ευρωπαϊκούς ομίλους. Η Eurobank είναι επίσης μια από τις αγαπημένες επιλογές, καθώς η αγορά δεν έχει ενσωματώσει πλήρως την προστιθέμενη αξία από την εξαγορά της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας.

    Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι πολύ φθηνές για έναn τραπεζικό τομέα που έχει ικανότητα ανάπτυξης σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα, είναι καλά κεφαλαιοποιημένος και θα επιστρέψει σε πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές από το 2024, με μερισματικές αποδόσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 5%.

    Η χρηματιστηριακή εκτιμά στις προβλέψεις της τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ σε περίπου 2% έως το 2025 (πτώση κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα) και την αύξηση του μίγματος των προθεσμιακών καταθέσεων στο 35% το 2024 από περίπου 24% το Σεπτέμβριο 2023 και σωρευτική μείωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) κατά 35 με 40 μονάδες βάσης (εκτίμηση για το 2026 με κορύφωση 2023).

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities για ελληνικές τράπεζες: Η ώρα των μερισμάτων – Αυξάνει τις τιμές στόχους

    Jefferies: Η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί – Aυξάνει τις τιμές στόχους και συστάσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ