• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι αυξήσεις κεφαλαίου στεγνώνουν την αγορά – Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ζητούν να αντλήσουν Alpha και Ελλάκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Οι αυξήσεις κεφαλαίου συνεχίζουν να κρατούν την αγορά στο ρελαντί κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την απότομη πτώση του ημερήσιου τζίρου.

    O συνολικός τζίρος την Τρίτη διαμορφώθηκε μόλις στα 60 εκατ. ευρώ και αν την περασμένη Παρασκευή δεν είχαμε το rebalancing, θα μιλάγαμε για τζίρο της τάξης των 30 – 40 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές έχουν κάτσει, καθώς μέσα στις επόμενες 40 μέρες περίπου 1 δισ. ευρώ ακόμα, από την Alpha Bank και την Ελλάκτωρ, θα πρέπει να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες μετοχές.

    Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώνεται. Ήδη, η αγορά γράφει κέρδη στο σύνολό της περίπου κατά 12%, κέρδη ανέλπιστα για τους διαχειριστές που κυνηγούν τις αποδόσεις, όταν ακόμα δεν έχουν έρθει τα πρώτα κεφάλαια από την Ευρώπη, ο τουρισμός ουσιαστικά ανοίγει στο τέλος Ιουνίου (αν υποθέσουμε ότι εντάσσει το Λονδίνο την Ελλάδα στους ασφαλείς προορισμούς Covid).

    Πλην όμως, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι την Παρασκευή ουσιαστικά λύνονται τα χέρια της Lamda Development για να ξεκινήσει το φιλόδοξο έργο του Ελληνικού, μετά τις πολυαναμενόμενες υπογραφές με το Ελληνικό δημόσιο και μόλις χθες το μεγαλύτερο ίσως κατασκευαστικό έργο της χώρας, η Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά.

    Μέχρι στιγμής, πάνω από 2,6 δισ. ευρώ έχουν σηκώσει από τον Μάρτιο, ΔΕΗ και Πειραιώς (ομολογιακά, αύξηση κεφαλαίου), ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν μια σειρά από εισηγμένες που τα χαμηλά επιτόκια και κυρίως οι θετικές προοπτικές, ανοίγουν την όρεξη για άντληση κεφαλαίων.

    Ακόμα και η «μικρή» εισηγμένη, η Σωληνουργεία Τζιρακιάν των 3,048 εκατ. μετοχών και της κεφαλαιοποίησης των 7,9 εκατ. ευρώ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 3 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη πληρώνοντας τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις που ξεπερνούν το 1,035 δις. ευρώ, αφού ήδη τρέχει η αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ της Aegean Airlines και έπονται, η Alpha με τα 800 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ με τα 120 εκατ. ευρώ, ΕΛΓΕΚΑ 6,85 εκατ. ευρώ, Ελλάκτωρ 120 εκατ. ευρώ, Premia 75 εκατ. ευρώ, ενώ παρά τις διαψεύσεις, φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό το σενάριο αντίστοιχης πρωτοβουλίας και από την Άβαξ.

    Την ίδια ώρα με την αύξηση κεφαλαίου της Alpha κλείνει ο πρώτος κύκλος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Άλλωστε, από το 2019 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατόρθωσαν είτε με έκδοση νέων μετοχών (Πειραιώς, Alpha) είτε με άλλους τρόπους (Eurobank, Εθνική) να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους σε επίπεδα που να θεωρούνται επαρκή από τις εποπτικές αρχές.

    Τον κύκλο άνοιξε το 2019 η Εurobank με την εισφορά σε είδος της Grivalia, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας να ενισχυθούν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Με «έμμεσο» τρόπο αύξησε τα κεφάλαια της και η Εθνική Τράπεζα, καθώς από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει από το 2020, προσέθεσε περίπου 1,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται πως έχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων.

    Ακολούθησε η Πειραιώς με την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέων μετοχών και της διάθεσης τους με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

    Διαδικασία που θα ακολουθήσει και η Alpha Bank προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 800 εκατ. ευρώ έως τις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές ως τα μέσα Ιουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στις 28 Ιουνίου η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων

    Τζιρακιάν: Πλήρης κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

    Ελλάκτωρ: Χωρίς τη συμμετοχή των εφοπλιστών η γενική συνέλευση (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ