• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: ΟΠΑΠ και Jumbo είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα ισχυρά τους σημεία – Συστάσεις αγοράς και υψηλά περιθώρια ανόδου

    Bulent Yurdagul


    H HSBC και ο αναλυτής Bulent Yurdagul αναμορφώνουν τις εκτιμήσεις τους για τις μετοχές του ΟΠΑΠ και της Jumbo. Για τον ΟΠΑΠ διατηρεί τη σύσταση αγοράς αλλά μειώνει την τιμή στόχο στα 19 ευρώ από 20 ευρώ, εξαιτίας των αλλαγών στις εκτιμήσεις της. Για τη Jumbo, διατηρεί σύσταση αγοράς και τιμή στόχο αμετάβλητη στα 33%. Τα περιθώρια ανόδου από τις τιμές στόχους της HSBC είναι 18% και 28%, αντίστοιχα.

    Οι βασικές εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας για τις αποτιμήσεις των δύο μετοχών είναι ότι η μετοχή της Jumbo αποτιμάται με 10,8 φορές φέτος σε όρους Ρ/Ε και 7,4 φορές σε όρους EV/EBITDA. O OΠΑΠ είναι διαπραγματεύσιμος στις 13,2 φορές τα φετινά κέρδη και στις 8,2 φορές σε όρους EV/EBITDA.

    Για τη Jumbo αναφέρει ότι η διοίκηση επικεντρώνεται στη Ρουμανία και πάλι και τη χαρακτηρίζει ως πολυετή ευκαιρία ανάπτυξης. Για τον ΟΠΑΠ, εκτιμά ότι η διαδικτυακή πρόταση βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης και παραμένει βασικός μακροπρόθεσμος μοχλός ανάπτυξης για τον όμιλο.

    «Αναφορικά με τον ΟΠΑΠ, η ανάπτυξη των διαδικτυακών καναλιών αποτελεί κλειδί και μας αρέσει η προσέγγιση του οργανισμού για την αναβάθμιση και τη ψηφιοποίηση του δικτύου. Αυτό υποστηρίζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά το αυξανόμενο μερίδιο των διαδικτυακών καναλιών, ενώ το online κανάλι θα παραμείνει το σημαντικότερο αναπτυξιακό στοιχείο για τον ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός συνεχίζει να καινοτομεί και οδηγεί σε ισχυρότερες εμπορικές πρωτοβουλίες με την πάροδο του χρόνου και προβλέπουμε ότι το μερίδιο της online αγοράς θα αυξηθεί από 24% πέρυσι σε 27% το 2026. Ολόκληρη η διαδικτυακή πρόταση βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και η εταιρεία θα συνεχίσει να προσθέτει νέα παιχνίδια και να ενισχύει τα επίπεδα δέσμευσης των πελατών με την πάροδο των ετών. Βλέπουμε βιωσιμότητα στα ισχυρά περιθώρια EBITDA, στις ταμειακές ροές στα μερίσματα, με απόδοση άνω του 7%», υποστηρίζει ο Yurdagul.

    «Σε σχέση με τη Jumbo, η διαρθρωτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μακρόχρονη φάση της αναπλήρωσης, προσφέρει ισχυρές ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η Jumbo διαθέτει ένα αποδεδειγμένο και ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ για φέτος βλέπουμε έσοδα από την επαναλειτουργία δύο καταστημάτων στην Ελλάδα που έκλεισαν λόγω της πλημμύρας το 2023 και νέες τέσσερις υπεραγορές.

    Η Ρουμανία αποτελεί πολυετή ευκαιρία επέκτασης για τη Jumbo και αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η σταθερή επέκταση του χώρου μεσοπρόθεσμα, συμβάλλοντας στο 50% περίπου της πρόσθετης ανάπτυξης. Ο ισολογισμός της Jumbo παραμένει ισχυρός, ακόμη και μετά την καταβολή μερισμάτων 400 εκατ. ευρώ περίπου και την προπληρωμή των ομολόγων 200 εκατ. ευρώ το 2023. Το μέρισμα για το 2024 συνεπάγεται απόδοση στο 6%, ενώ εμείς προβλέπουμε 7% περίπου για τα επόμενα χρόνια. Προβλέπουμε ομαλοποίηση του μικτού περιθωρίου κέρδους το 2024 αλλά μας αρέσει η προσέγγιση της διοίκησης να επικεντρωθεί ξανά στις διαθέσιμες ευκαιρίες ανάπτυξης. Αρνητικό για τη Jumbo θα είναι αν η επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης έχει επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού», καταλήγει ο Yurdagul.



    ΣΧΟΛΙΑ