• ΑΓΟΡΕΣ

    HelleniQ Energy: Ούτε εθιμικά δεν θα διατηρεί τη θέση του προέδρου Δ.Σ. το Δημόσιο – Placement ΕΤΕ – ΕΛΠΕ, σημειώσατε 1!

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί στην αγορά, το χρηματιστηριακό γκρέμισμα της μετοχής της HelleniQ Energy, προκαλώντας μάλιστα, μετά το δημοσίευμα του mononews.gr ακόμα και την παρέμβαση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος πια, με βάση τις δημοσκοπήσεις, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στήριξη της μετοχής από φίλιες δυνάμεις.

    Αν μία προσπάθεια στεφθεί από επιτυχία, σημειώνουν χρηματιστές, ανεξάρτητα από το  discount που δίνεται για να καταστεί ελκυστικό το placement, φαίνεται στο ταμπλό.

    Τα μεγέθη του ομίλου, όπως και η μετεξέλιξή του σε πράσινο όμιλο δεν δικαιολογούν γύρισμα της μετοχής.

    Ενδεχομένως, οι χρηματιστηριακές μέθοδοι που ακολουθήθηκαν από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και από την έμπειρη Paneuropean Oil, συμφερόντων Λάτση, να δικαιολογούν τις απόψεις που διατυπώνονταν στην αγορά, αλλά και στους κόλπους των θεσμικών επενδυτών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδα και πριν από το placement, ότι όσο η μετοχή βρισκόταν πάνω από τα 7,80 ευρώ, τότε η τιμή που θα πραγματοποιείτο η τοποθέτηση των επενδυτών θα ήταν στα 7 ευρώ και πάνω. Όπερ και εγένετο.

    Κλείσιμο στις 7/12 στα 7,70 ευρώ και τράβηγμα της μετοχής ενδοσυνεδριακά στα 7,90 ευρώ, προκειμένου για λόγους επικοινωνίας (;) και ψυχολογίας της αγοράς (;), το placement να πραγματοποιηθεί στα 7 ευρώ. Το θέμα είναι ότι μετά το placement ξεκίνησε η… αποκαθήλωση.

    Προφανώς και δεν εκδόθηκε ενημερωτικό δελτίο από τους πωλητές, το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπεί ο κ. Δημήτρης Πολίτης ή την Paneuropean Oil.

    Η μετοχή χάνει από τις 7/12 ποσοστό 6,75% και ενισχύεται από την τιμή του placement σχεδόν 2,5%.

    Δηλαδή αν αφαιρεθούν οι προμήθειες και οι φόροι, είναι να απορεί κανείς μία εβδομάδα μετά το placement τι όφελος έχουν οι ιδιώτες επενδυτές…

    Αυτό όταν όχι πολύ μακριά χρονικά, τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα placement της Εθνικής.

    Η τιμή που έγινε ήταν τα 5,30 ευρώ.

    Με βάση το χθεσινό κλείσιμο η ΕΤΕ δίνει απόδοση 18,87%, δηλαδή σε διάστημα λιγότερο του μήνα, δίνει κέρδη ενός… έτους!

    Κι αν όλα αυτά που γράφονται συνδέονται με τις λογιστικές αποδόσεις ενός χαρτοφυλακίου, προκαλεί εντύπωση ότι δεν αναφέρεται ούτε ως διαρροή από το ΤΑΙΠΕΔ ποια long only funds μπήκαν.

    Ταυτοχρόνως, ερωτηματικά διατυπώνονται και ως προς τη σύνθεση του Δ.Σ.

    Μπορεί στη HelleniQ Energy το Δημόσιο να ορίζει τρία μέλη στο Δ.Σ., από 4 πριν αλλά ήταν γνωστό σε όλους ότι τη θέση του προέδρου, τιμητικά, συμβολικά και εθιμικά την είχε πάντα ο εκπρόσωπος του Δημοσίου.

    Και η πλευρά Λάτση ήταν αυτή που διόριζε τον διευθύνοντα σύμβουλο.

    Είναι κάτι που μένει να διευκρινιστεί.

    Πλέον το ποσοστό του Δημοσίου έχει κατέλθει σε 31,2%.

    Και για τις 28/12 έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για τις αλλαγές στο καταστατικό.

    Κατά τα άλλα, η Motor Oil διορθώνει μόλις 2,16% από τα φετινά υψηλά των 25,70 ευρώ και τα ΕΛΠΕ 16,51%, αν μπορεί να υπάρξει σύγκριση των δύο διυλιστηρίων.

    Ιδιαίτερα σκληρή πάντως, η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Η περαιτέρω μεταφορά ποσοστού της HELLENIQ ENERGY (Ελληνικά Πετρέλαια), του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου της χώρας, καταργεί στην πράξη το δημόσιο έλεγχο και χαρακτήρα των ΕΛΠΕ.

    Η παραχώρηση του 5% από το 35,5% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο, μέσα από μια διαδικασία που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς (private placement), εκτός από την εξυπηρέτηση συμφερόντων, φανερώνει και την αποτυχία του success story του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.217 μετοχές κατέχοντας πλέον το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η πλευρά του ιδιώτη κατέχει το 40,4%.

    Αφού πρώτη η Κυβέρνηση νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ψήφισε τροπολογία, με την οποία αίρεται η πρόβλεψη για τον προσυμβατικό έλεγχο για την πώληση μετοχών εισηγμένων εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Αφού, επίσης, φρόντισε -σκανδαλωδώς- να πουλήσει το ποσοστό του δημοσίου σε τιμή 10% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της ημέρας και 20% λιγότερο από την τιμή-στόχο, την οποία δίνουν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι της Ελλάδας και του εξωτερικού, κατάφεραν να συγκεντρώσουν μικρότερο ποσό από εκείνο που έλαβε ως μέρισμα το ελληνικό δημόσιο από την κερδοφορία της επιχείρησης μόνο κατά το 2022.

    Επιμένουν στην αποτυχημένη πολιτική αποχώρησης του Δημοσίου από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας», κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Διαβάστε επίσης

    TΑΙΠΕΔ: Στο 31,2% το ποσοστό στη Helleniq Energy – Από το δημόσιο ο διορισμός τριών μελών στη διοίκηση

    ΤΑΙΠΕΔ: Στα 7 ευρώ η μετοχή το placement του 11% της Helleniq Energy – επιβεβαίωση mononews

    HELLENiQ ENERGY: Πώς αλλάζει το free float στους δείκτες του Χρηματιστηρίου



    ΣΧΟΛΙΑ