• ΑΓΟΡΕΣ

    H πρώτη μεγάλη IPO της χρονιάς: Ποια είναι η BrightSpring που ελέγχει η KKR

    • NewsRoom

    Το ντεμπούτο της BrighSpring που ανήκει στους George Roberts και Henry Kravis, ιδρυτές της KKR απογοήτευσε


    Ύστερα από μία απογοητευτική χρονιά στις δημόσιες εγγραφές με μόλις 26 δισ. δολάρια να συγκεντρώνονται συνολικά για τις IPOs των εταιρειών που εισήχθησαν πέρσι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η αρχή για το 2024 έγινε από τη δεύτερη ημέρα του έτους.

    Πρόκειται για την εταιρεία BrightSpring Health Services, μία εταιρεία υπηρεσιών φροντίδας υγείας, την οποία ελέγχει η KKR.

    Η κατάθεση έγινε την Τρίτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τους προτεινόμενους όρους της προσφοράς.

    Η εξαγορά από την KKR

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία φιλοδοξεί να αντλήσει περίπου 1 δισ. δολάρια από τη δημόσια εγγραφή της, με μία σειρά ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών ως αναδόχους.

    Έξι τράπεζες μεταξύ  των οποίων Goldman Sachs, Jefferies Financial Group, Morgan Stanley, UBS, Bank of America, Guggenheim και Leerink Partners αλλά και η KKR έχουν αναλάβει την εισαγωγή της.

    Η KKR αγόρασε την BrightSpring το 2019 και προχώρησε στη συγχώνευσή της  με την PharMerica για να δημιουργήσει μια διαφοροποιημένη πλατφόρμα υγειονομικής περίθαλψης σε κλινικές, φαρμακευτικές και μη κλινικές υπηρεσίες υποστήριξης.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία με έδρα το Κεντάκι έχει ενδιαφερθεί για τη δημόσια εγγραφή της. Είχε προσπαθήσει ξανά το 2021, όμως οι αναταραχές στις αγορές, που μόλις είχαν ξεκινήσει, οδήγησαν στην απόφαση να αναβάλλει τα σχέδιά της.

    Μετά την IPO, η BrightSpring θα ελέγχεται από την KKR και μια θυγατρική της Walgreens Boots Alliance, ανέφερε η εταιρεία.

    Η εταιρεία σχεδιάζει να διαπραγματεύεται τις μετοχές της στο Nasdaq Global Select Market με το σύμβολο BTSG.

    Η χρονιά που ανακάμπτουν οι IPOs;

    Την προηγούμενη χρονιά πολλές εταιρείες είδαν τα σχέδια τους για δημόσια εγγραφή να «παγώνουν», καθώς όσοι το τόλμησαν δεν κατάφεραν να κερδίσουν τους επενδυτές.

    Οι εισαγωγές πέρυσι είδαν προς το τέλος της χρονιάς μια βραχύβια έκρηξη δραστηριότητας που ξεκίνησε με την εταιρεία παραγωγής τσιπ  Arm Holdings Plc τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε με την εταιρεία που κατασκευάζει τα διάσημα σανδάλια  Birkenstock τον Οκτώβριο.

    Αυτές οι δύο και άλλες δύο εταιρείες  που έγιναν δημόσιες στο ενδιάμεσο, η Instacart και η Klaviyo Inc., όλες έπεσαν κάτω από τις τιμές της αρχικής δημόσιας προσφοράς τους, κόβοντας την όρεξη σε άλλες εταιρείες να δοκιμάσουν τη τύχη τους μέσα στο 2023. Μετά το απογοητευτικό τους ντεμπούτο,  η  Arm και η Birkenstock είδαν τη μετοχή τους να διαπραγματεύεται υψηλότερα.

    Κι άλλες εταιρείες και funds, όπως η CVC στις ευρωαγορές αλλά και η Reddit στο αμερικάνικο χρηματιστήριο αποφάσισαν πέρσι να αναβάλλουν για το 2024 τη δημόσια εγγραφή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες – Ήπιες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

    «Πόλεμος» στους διαχειριστές κεφαλαίων για την αγορά 8 τρις δολαρίων των ETFs

    Τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου η δημόσια προσφορά για το 18,5% του Ελ. Βενιζέλος και την εισαγωγή στο Χ.Α.



    ΣΧΟΛΙΑ