• ΑΓΟΡΕΣ

    Απογοητεύουν οι πρώτες IPOs στη Wall Street – Χαμηλές προσδοκίες παρά το έντονο ενδιαφέρον

    Το ντεμπούτο της BrighSpring που ανήκει στους George Roberts και Henry Kravis, ιδρυτές της KKR απογοήτευσε


    Οι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι έχουν εξαγγείλει ότι το 2024 θα αναζωπυρωθεί η δραστηριότητα των εισαγωγών των εταιρειών στη Wall Street. Δεκάδες εταιρείες το προηγούμενο έτος ανέλαβαν την είσοδό τους στο χρηματιστήριο στη σκιά μιας ασταθούς αγοράς, όμως με τις μειώσεις επιτοκίων να θεωρούνται σχεδόν δεδομένες τους επόμενους μήνες και τα αποτελέσματα των εταιρειών να διαψεύσουν τους αναλυτές με απαισιόδοξες προβλέψεις, το ενδιαφέρον ξαναζωντανεύει.

    Οι μεγάλες προσδοκίες βέβαια για υψηλές αποτιμήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται στα πρώτα παραδείγματα των εταιρειών, με το ντεμπούτο της BrightSpring, που ανήκει στην KKR να καταγράφει βουτιά 15% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

    Απογοητευτικό ντεμπούτο

    Η BrightSpring Health Services συγκέντρωσε 692,9 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική δημόσια προσφορά της, αφού η τιμή των μετοχών της κλείδωσε στα 13 δολάρια, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για ένα εύρος τιμών μεταξύ 15 και 18 δολαρίων.

    Το χρέος της εταιρείας στα 3,5 δισ. δολάρια απέτρεψε πολλούς θεσμικούς από το να αγοράσουν σε αυτή την τιμή τις μετοχές και να χαρίσουν στην εταιρεία που χρηματοδοτείται από τον κολοσσό KKR, μία IPO άνω των 3 δισ. δολαρίων.

    Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης δεν ήταν καλή για την εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων εταιρειών όπως η Birkenstock, και δεν ενθουσίασε τους επενδυτές.

    Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 15% στο ντεμπούτο της, με αρκετούς επενδυτές να ανησυχούν ότι αυτές οι επιδόσεις θα πλήξουν την αισιοδοξία των άλλων εταιρειών.

    Η εταιρεία που πούλησε 53,3 εκατομμύρια μετοχές προς 13 δολάρια η κάθε μία, κατέγραψε  μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους 150 δισ. δολάρια σε ζημιές και έσοδα 6,45 δισ. δολάρια.

    Χαμηλές προσδοκίες για τη Reddit

    Αντίστοιχα, μία ακόμα εταιρεία που σχεδιάζει την είσοδό της από το 2021, η Reddit, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που λειτούργησε ως καταλύτης στο φαινόμενο των meme stocks, απέχει πολύ από τις προσδοκίες για μία IPO ύψους 10 δισ. δολαρίων, όσο είχε αποτιμηθεί το 2021 σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

    Οι πρώτες διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι η εταιρεία δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 5 δισ. δολάρια, με την επικρατέστερη ημερομηνία για την είσοδό της να είναι τον Μάιο.

    Η Reddit, που ιδρύθηκε το 2005, είχε περισσότερους από 70 εκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς μοναδικούς επισκέπτες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Ούτε και ο κινεζικός κολοσσός Shein, ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους ομόεθνους ανταγωνιστές του στο μέτωπο των πωλήσεων φαίνεται να ικανοποιεί τις προσδοκίες για μία θηριώδη IPO που θα ξεπερνάει τα 90 δισ. δολάρια. Οι πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με το Bloomberg δείχνουν ότι η αρχική δημόσια προσφορά θα περιοριστεί στα 45 με 55 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τιςεκτιμήσεις του περασμένου Μαΐου για 66 δισ. δολάρια.

    Ο κινεζικός κολοσσός έχει ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδιά του: την έγκριση της Κίνας. Έχει ζητήσει την άδεια της αντίστοιχης ρυθμιστικής αρχής για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πολύ καιρό.

    Δύσκολο περιβάλλον στις ευρωαγορές

    Στο μέτωπο των ευρωαγορών, το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε μία από τις χειρότερες χρονιές το 2023 με αρκετές εταιρείες να επιλέγουν το αμερικανικό χρηματιστήριο. Το σύνολο των εισαγωγών δεν ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια με μόλις 11 εταιρείες.

    Η είσοδος του private equity CVC, που ανέβαλε την προηγούμενη χρονιά την εισαγωγή της λόγω της αστάθειας των αγορών θα είναι ένα καλό νέο για το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

    Σύμφωνα με το Bloomberg η αξία της αποτιμήθηκε στα 15 δισ. δολάρια όταν πούλησε μειοψηφικό μερίδιο στην Blue Owl Capital το 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Bayer: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο «μαμούθ» $2,25 δισ. – Βουτιά 6% για τη μετοχή

    Πετρέλαιο: Τι προβλέπουν οι αναλυτές μετά τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

    Tesla: Έχασε 200 δισ. δολάρια σε αξία τον Ιανουάριο – Δεν βλέπουν προς το παρόν τέλος στη πτώση οι επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ