• ΑΓΟΡΕΣ

    H Όμικρον ανάχωμα στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων

    • NewsRoom
    H Όμικρον ανάχωμα στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων


    Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού οδηγεί τις αποδόσεις των ομολόγων σε νέα υψηλά επίπεδα. Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο κατά γενική ομολογία θεωρείται ως το πλέον ανθεκτικό στις πιέσεις, «οδεύει» προς το «απόλυτο μηδέν».

    Στα επίπεδα δηλαδή που διαπραγματευόταν το 2019. Οι αγορές μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5%, τιμολογούν στη φάση αυτή μία άνοδο των επιτοκίων κατά 0,15% έως το τέλος του 2022, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η άνοδος των αποδόσεων σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν στην αγορά δεν υπήρχε το κλίμα ανασφάλειας που έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον». Το «παράθυρο» ευκαιρίας που δημιουργεί η αβεβαιότητα της πανδημίας έσπευσε να εκμεταλλευτεί σήμερα η Ισπανία ανακοινώνοντας τη πρώτη κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου. Η χώρα εκτιμάται ότι θα δανειστεί φέτος από τις αγορές τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ.

    Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 124 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,52% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι -0,03% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58% από 1,56%.

    Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1326 δολ. από τα 1,1359 δολ. που άνοιξε η αγορά.

    Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1318 δολ.

    Διαβάστε επίσης

    Κληρώνει για το πρώτο ομόλογο του 2022

    Ποιοι θα είναι οι Primary Dealers στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το 2022

    Η προ των πυλών (;) πρώτη έκδοση του 2022, η Fitch που «κτυπά» την Πέμπτη και το εκλογικό effect στην επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ