• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Overweight για τις αμερικάνικες μετοχές-Τι να προσέξουν οι επενδυτές στις ευρωαγορές


    Οι αμερικάνικες μετοχές είναι «το καλύτερο μέρος για να βρίσκεσαι» υποστηρίζει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία προβλέπει στασιμότητα για τις ευρωαγορές, ενώ κρίνει underweight τις αναδυόμενες αγορές.

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν οι αναλυτές της, υπογραμμίζοντας ότι το σενάριο της ύφεσης είναι πολύ πιο ισχυρό για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά για τις ΗΠΑ, στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

    Σε online event της Goldman Sachs την Παρασκευή, η Sharmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής της στρατηγικής επενδύσεων στη Goldman Sachs και ο Matheus Dibo, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο αναφέρθηκαν στις μακροοικονομικές προοπτικές και τις επενδυτικές συμβουλές εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού παγκοσμίως.

    Ισχυρές οι αμερικάνικες μετοχές

    Για υπεροχή των αμερικάνικων μετοχών διαχρονικά, με τον μέσο όρο των κερδών για τους επενδυτές να υπολογίζεται από το 2009 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 στο 16%, έκαναν λόγο οι αναλυτές της Goldman Sachs.

    Αντίθετα, στις ευρωαγορές τα κέρδη για τους επενδυτές είναι στο 8%.

    «Θεωρούμε ότι για αρκετό καιρό ακόμα τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία θα παραμείνουν στάσιμα, δεν βλέπουμε αύξηση των κερδών».

    Η Goldman Sachs δεν βλέπει σύντομα ύφεση στις ΗΠΑ, με το σενάριο που εξετάζει να αποδίδει ένα ποσοστό 45%-55% σε αυτή την περίπτωση.

    Για το 2023 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, στο 1,1% για της ΗΠΑ, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ παγκοσμίως θα κινηθεί κάτω από το 3%.

    «Θα δούμε επιβράδυνση της οικονομίας, θα μειωθεί η ζήτηση και μεσοπρόθεσμα θα πέσει και ο πληθωρισμός», ανέφερε η  Mossavar-Rahmani, σημειώνοντας ότι η επενδυτική τράπεζα εκτιμάει ότι θα υπάρξει αύξηση των κερδών για τους επενδυτές των αμερικάνικων αγορών το 2023.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογράμμισαν ότι επικρατεί η αβεβαιότητα, καθώς οι επόμενες κινήσεις της Fed παραμένουν άγνωστες.

    «Αναμένουμε να δούμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά αργότερα μέσα στο 2023. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Δεν περιμένουμε πάντως ότι η Fed θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση».

    Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι στην περίπτωση που η Fed φτάσει τα επιτόκια στο 4% και κρατήσει σε αυτό το επίπεδο τα επιτόκια για κάποιο καιρό, ο πληθωρισμός θα πέσει.

    Οδηγίες προς τους επενδυτές

    Ο υψηλός κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω των τιμών στην ενέργεια, είναι ο λόγος που οι αναλυτές της Goldman Sachs παραμένουνε επιφυλακτικοί για τις δύο αγορές.

    Παρ’ όλα αυτά προτείνουν στους πελάτες τους να παραμείνουν ενεργοί σε επενδύσεις, επιλέγοντας «φθηνές» επιλογές και όχι όσες κρίνονται «overvalued».

    «Ο υψηλός κίνδυνος της ύφεσης δεν είναι ικανός παράγοντας για να κριθούν underweight οι μετοχές, καθώς ο χρόνος ύφεσης αλλά τα επίπεδα στα οποία έχουν πέσει οι αγορές, κρίνουν το πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον», σημειώνει η Goldman Sachs.

    «Όταν οι μετοχές έχουν ήδη υποφέρει ενός sell-off εξαιτίας της απειλής της ύφεσης, η ιστορία έχει δείξει ότι οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν στην αγορά και ίσως να ψάξουν ευκαιρίες σε μετοχές».

    Η Goldman Sachs υπενθύμισε ότι δεν στηρίζει τις επενδύσεις στα crypto, ενώ σχετικά με τα hedge funds ανέφερε ότι έχουν πολύ υψηλή προμήθεια και περιορισμένη επιστροφή κερδών.

    «Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να περιορίσουν αυτή την περίοδο την έκθεσή τους στα παγκόσμια χρηματιστήρια», αναφέρουν οι αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Societe Generale: Ποντάρει σε αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s

    Citi: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s – Καμία αλλαγή από DBRS
    Citi: Οι μετοχές θα παραμείνουν υπό πίεση μέχρι την εμφάνιση ύφεσης – Βασιλιάς το δολάριο



    ΣΧΟΛΙΑ