• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Η κορύφωση του πληθωρισμού είναι θετικό νέο για τις μετοχές

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    «Η ιστορία δείχνει ότι η αγορά αντιδράει θετικά όταν ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια κορύφωσης» αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs εξηγούν ότι τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από το υψηλό 40 ετών, θα μπορούσε να είναι ένα κάλο νέο για την αγορά.

    Αναφέρουν ότι η περίπτωση της Αμερικής είναι αντίστοιχη με την Ευρώπη, ενώ επιφυλακτικοί εμφανίζονται μόνο στην περίπτωση των μετοχών του κλάδου καταναλωτικών αγαθών.

    Η έκθεση της κυβέρνησης που κατέγραψε μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού μέσα στον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και άλλων παραγόντων που καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός αύξησής του έχει μειωθεί, οδήγησε τις αγορές σε άνοδο την Παρασκευή.

    «Η αγορά συνήθως πέφτει εν όψει της κορύφωσης του πληθωρισμού, όπως ακριβώς έχουμε δει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε σε σημείωμα μια ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τη Sharon Bell και συνεχίζει: «Αλλά μετά την κορυφή, η αγορά ανακάμπτει συνήθως».

    Προϋποθέσεις για να ανακάμψει η αγορά

    Από τι 13 περιπτώσεις πληθωρισμού από το 1951, τις εννέα η αγορά οδηγήθηκε σε άνοδο δώδεκα μήνες αργότερα.

    Τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει καταγράψει ήταν της τάξης του 33,2% τον Μάρτιο του 1980.

    Η χειρότερη επίδοσή της ήταν τον Ιανουάριο του 2001, όταν και κατέγραψε πτώση 17,3% μια περίοδο που η αγορά κατέρρευσε μετά τη φούσκα φούσκας dotcom.

    «Στην πραγματικότητα, η κορύφωση του πληθωρισμού μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά οι μετοχές χρειάζονται πραγματικά κι άλλου είδους στηρίξεις, ειδικά εάν οι επενδυτές φοβούνται μια πιο έντονη ύφεση», έγραψε η ομάδα της Goldman.

    Ως βασικά στοιχεία κρίνονται η τόνωση της δυναμικής της αγοράς, με ισχυρή οικονομία, χαμηλές αποτιμήσεις και πτώση των επιτοκίων.

    Όλα τα παραπάνω, όμως, όπως αναφέρεται σε άρθρο του CNBC αποτελούν προκλήσεις για το σημερινό περιβάλλον.

    Η οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο, οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μειώθηκαν σημαντικά, αλλά παραμένουν λίγο πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών και τα επιτόκια αυξάνονται, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι μακριά από τα υψηλά τους.

    «Ο Οκτώβριος 1990 ήταν θετικός και στις τρεις απόψεις και σημείωσε αύξηση 29,1% στον S&P 500 τον επόμενο χρόνο, μια «πολύ διαφορετική ρύθμιση από αυτή που έχουμε σήμερα», είπε η Goldman.

    Θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές

    Η Goldman Sachs επανέλαβε τη θετική της προοπτική για τις ευρωπαϊκές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς, υψηλά και σταθερά περιθώρια κέρδους και εταιρείες που επωφελούνται από τις αυξανόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις κρατικές επενδύσεις.

    Οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι η εικόνα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι παρόμοια.

    Αντίθετα, εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για τις μετοχές του κλάδου καταναλωτικών αγαθών, ακόμη και υπό την πιθανότητα μείωσης του πληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δημοπρασία για επανέκδοση ομολόγων τη Δευτέρα 30/5

    BofA: Στα 200 δισ. οι εκροές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε μία εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ