• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Οι 10 «χρησμοί» για το 2023 σε οικονομία και αγορές

    Sven Jari Stehn, Goldman Sachs

    Sven Jari Stehn, Goldman Sachs


    H Goldman Sachs και η ομάδα του Sven Jari Stehn συζητούν τα δέκα πιο σημαντικά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν το 2023.

    Η δεκάδα των ερωτημάτων με τις σύντομες απαντήσεις είναι:

    1. Θα οδηγηθεί η οικονομία της ζώνης του ευρώ σε ύφεση; Όχι, οι νέες προβλέψεις δεν αναμένουν πλέον τεχνική ύφεση.

    2. Η ανάπτυξη θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών; Ναι, ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία από ότι στη Γαλλία και την Ισπανία.

    3. Θα αυξηθεί αισθητά το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη ζώνη; Όχι, μόνο μια μικρή αύξηση.

    4. Θα επιταχυνθεί περαιτέρω η αύξηση των μισθών; Ναι, η αύξηση των μισθών θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 5% το α’ τρίμηνο.

    5. Έχει κορυφωθεί ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ; Ναι, αλλά θα συμβεί μόνο σταδιακή μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού.

    6. Θα οδηγήσει η ΕΚΤ το επιτόκιο σε σαφώς περιοριστικά επίπεδα; Ναι, το τελικό επιτόκιο θα είναι 3,25% το Μάιο.

    7. Θα παραμείνουν οι κρατικοί κίνδυνοι στην Ιταλία; Ναι, βλέπει μια στενή πορεία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας.

    8. Θα εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση; Ναι, θα υπάρξει ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    9. Θα επανεμφανιστούν οι ανησυχίες γύρω από τις δημοσιονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου; Όχι, αλλά παραμένουν σημαντικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι.

    10. Θα σταματήσει σύντομα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξάνει τα επιτόκια; Όχι, το τελικό επιτόκιο θα είναι στο 4,5% τον Μάιο.

    Πιο αναλυτικά η αμερικανική τράπεζα εξηγεί:

    «Διατηρούμε την άποψή μας ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι αδύναμη τους χειμερινούς μήνες λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν αναμένουμε πλέον τεχνική ύφεση. Αυτό αντικατοπτρίζει μια πιο ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική στο τέλος του περασμένου έτους, τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και την πρόωρη επαναλειτουργία της Κίνας», εξηγεί ο Stehn.

    Ως εκ τούτου, αναβαθμίζει την πρόβλεψή του για τη ζώνη του ευρώ σε +0,6% για το 2023 (από -0,1%), που είναι πλέον σημαντικά πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς που εκτιμά ύφεση -0,1%. Εξετάζοντας τα κράτη μέλη, αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία (οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τη βιομηχανική δραστηριότητα έντασης ενέργειας) σε σχέση με τη Γαλλία και την Ισπανία (οι οποίες έχουν πιο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και είναι σχετικά πιο εντατικές στον τομέα των υπηρεσιών).

    Οι αγορές εργασίας έχουν παραμείνει ανθεκτικές και αναμένει μόνο μια μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε ολόκληρη την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Δεδομένων των σταθερών πρόδρομων δεικτών αύξησης των μισθών, των πρόσφατων διευθετήσεων και των επιδράσεων από τον υψηλό, αναμένει ότι η αύξηση των μισθών σε επίπεδο ζώνης θα επιταχυνθεί σημαντικά από 3,6% το γ’ τρίμηνο σε σχεδόν 5% το α’ τρίμηνο.

    Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, μετά την απότομη πτώση των χονδρικών τιμών της ενέργειας και αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα κλείσει το έτος γύρω στο 3,25% (έναντι 4,5% προηγουμένως). Αναμένει επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί λόγω των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπει να συνεχίζεται η ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας. Ως εκ τούτου, αναμένει σταδιακή αποκλιμάκωση του πυρήνα του πληθωρισμού στο 3,3% έως το τέλος του έτους.

    Τέλος, δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερού πυρήνα του πληθωρισμού και του αυστηρού τόνου των κεντρικών τραπεζών, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη σύσφιξη τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι οι αυξήσεις κατά 50 μ.β. είναι πολύ πιθανές τόσο το Φεβρουάριο όσο και το Μάρτιο, προτού επιβραδυνθούν στις 25 μ.β. για ένα τελικό επιτόκιο 3,25% το Μάιο. Οι σταθερότερες προοπτικές για την ανάπτυξη ενισχύουν την άποψη ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προβεί σε μειώσεις σύντομα μετά από αυτό και δεν βλέπει την πρώτη μείωση πριν από το τέλος του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση



    ΣΧΟΛΙΑ