• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιώργος Στάσσης: 1,6 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες για τη στήριξη της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο – Σε χαμηλά 52 εβδομάδων τα blue chips

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Aγορά ιδίων μετοχών και όχι μπόνους για τα στελέχη της Επιχείρησης συνιστούν οι κινήσεις της ΔΕΗ στις τελευταίες συνεδριάσεις.

    Χωρίς να αποκλείεται η λήψη και νέας απόφασης του Δ.Σ. για πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση καίει τα μπόνους που προορίζονταν για τα στελέχη από την επαναγορά των ιδίων μετοχών. Πλέον, οι αγορές γίνονται για τη στήριξη της μετοχής και όχι για να διατεθούν στα στελέχη.

    Το πρόγραμμα που ψηφίστηκε πέρσι από την γενική συνέλευση προέβλεπε τη δωρεάν διάθεση έως και 1,856 εκατομμυρίων μετοχών της ΔΕΗ στους διευθυντές, στους γενικούς διευθυντές, στους διευθύνοντες συμβούλους και στους αναπληρωτές διευθύνοντες θυγατρικών της ΔΕΗ (94% του συνολικού προγράμματος) και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ (6% του συνολικού προγράμματος). Χωρίζεται μάλιστα σε τέσσερις φάσεις διάθεσης, από το 2022 έως και το 2025, και η χορήγηση ή μη των μετοχών, όπως και το πλήθος τους, συνδέθηκε με την επίτευξη στόχων που αφορούν τις επιδόσεις της εταιρείας και ειδικά της μετοχής της. Χρηματοδοτείται από τα ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, μέσω των οποίων γίνονται αγορές ιδίων μετοχών από το Χρηματιστήριο.

    Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η πτώση πάνω από 40% στην τιμή της μετοχής από τα 9 ευρώ που είχε πραγματοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί νέα πραγματικότητα που η διοίκηση του Γιώργου Στάσση καλείται να αντιμετωπίσει.

    Από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η ΔΕΗ βγαίνει επιθετικά για να αγοράσει ίδιες μετοχές της. Χθες δαπανήθηκαν 780 χιλιάδες ευρώ για να αγοραστούν 145 χιλιάδες ίδιες μετοχές στα 5,38 ευρώ.

    Στις 10/6 αγοράστηκαν επίσης 145 χιλιάδες μετοχές στα 5,63 ευρώ συνολικής αξίας 816.814 ευρώ. Πλέον η ΔΕΗ κατέχει 996.238 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,2608% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Από τις 8/6 μέχρι και χθες έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 5,1 εκατ. τεμάχια στην μετοχή. Και από τις 6/6 η μετοχή δεν έχει δει το θετικό πρόσημο, ενώ έχει χάσει σχεδόν 14,3%.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν για συγκεκριμένο fund, το Lansdowne που συνεχίζει να πουλάει αδιακρίτως προκειμένου να κλείσει τη θέση του. Πλην όμως, ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha (σ.σ. η Πειραιώς διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό) αποτελούν πια τις μετοχές σηματωρούς για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα. Η σφοδρή τους πτώση, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει αλλάξει την τάση σε πτωτική.

    Είναι οι μόνες μετοχές που μετά τις 21 Απριλίου βρίσκονται μονίμως στο κόκκινο, με τους ξένους να εστιάζουν εκεί, αν και από τη χθεσινή πτώση, όπως λένε οι χρηματιστές, δεν «γλίτωσαν» μετοχές – ομόλογα (!), όπως ο ΟΤΕ. Πληθώρα τίτλων δε, έχει περάσει σε χαμηλά 52 εβδομάδων, όπως Βιοχάλκο, Φουρλής, Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, Λάμδα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

    ΔΕΗ – Άρειος Πάγος: Την Παρασκευή η απόφαση για το αν θα γίνει πιλοτική δίκη

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με MOH, Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΛΑΜΔΑ και ΕΛΠΕ – Η ΔΕΗ στα 4,5 ευρώ;



    ΣΧΟΛΙΑ