• Business

    Google: Ξεκινά η μεγάλη δίκη στις ΗΠΑ για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές

    • NewsRoom
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Ξεκινά η επίμαχη δικαστική μάχη της Google στις ΗΠΑ, με κατηγορίες για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων της χώρας. Θεωρείται η σοβαρότερη δικαστική διαμάχη στην ιστορία της Google, καθώς έρχεται σε ευθεία νομική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

    Η εταιρεία κατηγορείται ότι εδραίωσε άδικα τη θέση της ως η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στον κόσμο πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασκευαστές τηλεφώνων όπως η Apple και προγράμματα περιήγησης, όπως το Mozilla για να εγκατασταθούν ως η προεπιλεγμένη επιλογή.

    Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες έδωσαν στην Google -η οποία χειρίζεται περίπου το 90% των παγκόσμιων ερωτημάτων αναζήτησης- ένα τέτοιο πλεονέκτημα δεδομένων, το οποίο εμπόδισε τους αντιπάλους να εμφανιστούν και παραβίασε τους νόμους περί ανταγωνισμού των ΗΠΑ.

    Η μήνυση, που κατατέθηκε στις φθίνουσες μέρες της κυβέρνησης Τραμπ το 2020, θεωρείται ως μια υπόθεση ορόσημο – η πιο σοβαρή πρόκληση για τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας τεχνολογίας εδώ και δεκαετίες – και ένα βασικό κρας τεστ για το εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να επιβληθεί στον κλάδο.

    Ενάγον το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, ερευνά κατά πόσο η εταιρεία έχει συνάψει παράνομες συμφωνίες για να παραγκωνίσει τους αντιπάλους της, πλήττοντας καταναλωτές και διαφημιστές.

    Η Google πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple, για παράδειγμα, προκειμένου να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης Safari.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή δίκη στις ΗΠΑ από τότε που η κυβέρνηση αντιπαρατέθηκε στη Microsoft πριν από 25 χρόνια, γράφει η Wall Street Journal.

    Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, αναμένεται να καταθέσει στη δίκη, όπως και στελέχη της Apple.

    Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

    Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρά επιχειρήματα.

    Παρατήρησαν ομοιότητες με την αγωγή του 1998 κατά της Microsoft, στην οποία αργότερα τα δικαστήρια διαπίστωσαν ότι διατήρησε το μονοπώλιό της στα λειτουργικά συστήματα μέσω παράνομων, αντι-ανταγωνιστικών τακτικών, όπως η προεγκατάσταση του Internet Explorer.

    Εάν η κυβέρνηση κερδίσει αυτήν την υπόθεση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Google δεν θα εγκαθίσταται πλέον αυτόματα ως μηχανή αναζήτησης.

    Πώς χρησιμοποίησε το μονοπώλιο

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες αποκλειστικότητας της Google με την Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες εμποδίζουν τους ανταγωνιστές ώστε να διεκδικήσουν δίκαιο μερίδιο στις αναζητήσεις και βελτίωση των προϊόντων τους.

    Επειδή η Google έχει κλειδώσει όλα τα προγράμματα περιήγησης, άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αρκετές αναζητήσεις ώστε να βελτιώσουν το προϊόν τους, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

    Οι συμφωνίες της Google επίσης “καταπνίγουν” την καινοτομία, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή η εταιρεία δεν χρειάζεται να βελτιώσει τη μηχανή αναζήτησης ώστε να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της.

    Τέλος, το επιχείρημα είναι ότι η Google χρησιμοποίησε το μονοπώλιό της για να αυξήσει τις τιμές για διαφημίσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης.

    Τι υποστηρίζει η Google

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες της με την Apple και άλλους προωθούν τον ανταγωνισμό καθώς προμηθεύουν τους παρόχους προγραμμάτων περιήγησης με αυτό που θέλουν: μια ενιαία προεπιλεγμένη επιλογή αναζήτησης για τους πελάτες.

    Η Apple και η Mozilla επέλεξαν την Google επειδή συνεχίζει να ξεπερνά τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης και όχι επειδή εξαναγκάζονται από την κατανομή εσόδων ή από άλλα κίνητρα, λέει.

    Οι χρήστες των Windows, που δεν έχουν προεγκατεστημένα προϊόντα στους προσωπικούς τους υπολογιστές, επιλέγουν κατά κύριο λόγο τη μηχανή αναζήτησης της Google επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσουν το διαδίκτυο, τονίζει η εταιρεία.

    Τονίζει ακόμη ότι οι συμφωνίες δεν εμποδίζουν τους συνεργάτες της να προσφέρουν άλλες μηχανές αναζήτησης, καθώς οι χρήστες του Firefox, του Apple Safari ή του Mozilla μπορούν να αλλάξουν την προεπιλογή στις ρυθμίσεις τους.

    Και στα τηλέφωνα Android, λέει η Google, οι καταναλωτές μπορούν να αντικαταστήσουν μόνοι τους την προφορτωμένη μηχανή αναζήτησης με άλλα προϊόντα.

    Το γεγονός ότι το κάνουν λίγοι δεν αποτελεί απόδειξη πρακτικής αποκλεισμού, σημειώνει η Google.

    Ωστόσο, δείχνει ότι οι καταναλωτές επιμένουν σε ένα καλύτερο προϊόν.

    Είναι εύκολη η διάλυση;

    Τι θα γίνει όμως εάν η Google χάσει την υπόθεση;

    Θεωρητικά, ο δικαστής θα μπορούσε να διατάξει τη διάλυση της, εντούτοις,  αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο.

    Σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα να τεθούν νέοι περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, όπως στην ικανότητά της να πληρώνει την Apple, τη Samsung και άλλους για να προβάλλεται ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να παρουσιάσει την υπόθεση.

    Η κατάθεση μαρτύρων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και στη συνέχεια οι δύο πλευρές θα καταθέσουν συνοπτικά έγγραφα προς τον δικαστή, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την ετυμηγορία.

    Εάν ο δικαστής διαπιστώσει ότι η Google παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, θα προγραμματίσει ξεχωριστή δίκη για να αποφασίσει τις κυρώσεις.

    Η απόφαση αναμένεται το 2024, αλλά με δεδομένο ότι μάλλον θα ασκηθεί και έφεση, το “outcome” της υπόθεσης θα φανεί μετά από χρόνια.

    ‘Οσον αφορά τους βασικούς μάρτυρες – παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη πλήρης λίστα –  είναι μάλλον πιθανό να ανακριθούν ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Sundar Pichai και ορισμένα στελέχη της Apple, όπως ο Eddy Cue, ανώτερος αντιπρόεδρος υπηρεσιών.

    Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να κληθούν στελέχη της Microsoft και της DuckDuckGo, οι οποίες λειτουργούν ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης.

    Πηγή: BBC, Wall Street Journal

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Δεκαπλασιάζει τις αγορές καυσίμου από την Ινδία, η οποία διυλίζει ρωσικό πετρέλαιο

    Ryanair: Παράνομο το πλαφόν στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην Ιταλία

    Inditex: Ευάλωτα στους κλέφτες τα νέα συστήματα ασφαλείας των προϊόντων Zara



    ΣΧΟΛΙΑ