• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι ξένοι διαχειριστές συστήνουν στις εισηγμένες να σηκώσουν κεφάλαια από τις αγορές τώρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Στέγνωσε από ρευστότητα η αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έπειτα από 4 ώρες συναλλαγών, δηλαδή περί τις 14:30, το ταμπλό «έγραφε» 17,5 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά θέματα αρχίζουν και αγγίζουν σοβαρά την αγορά. Η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, αλλά και οι συστάσεις των ξένων οίκων προς τις εισηγμένες με τις οποίες συνεργάζονται, διαπιστώνεται η προτροπή να βγουν στις αγορές για να αντλήσουν φρέσκο χρήμα. Χθες για πρώτη φορά στην ιστορία το 20ετές ελληνικό ομόλογο υποχώρησε κάτω και από 1%, αποτελώντας ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη μακροοικονομικής ασφάλειας στη χώρα που ταλαιπωρήθηκε επί μία δεκαετία από τα μνημόνια. Η ειρωνεία είναι ότι το κατρακύλισμα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων συμπίπτει με την επέτειο του δημοψηφίσματος της τραγικής πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ…

    Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ξένοι αναγνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι απρόβλεπτα και συνάμα ευχάριστα μεταρρυθμιστική και πως η πανδημία δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην προωθηθούν κρίσιμα νομοσχέδια, όπως για τις εργασιακές σχέσεις, το νέο ασφαλιστικό, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ταυτόχρονα με την προώθηση του ηλεκτρονικού προφίλ λειτουργίας του κράτους και την πράσινη ενέργεια.

    Ταυτόχρονα, με δεδομένη την επαναγορά ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ και την επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά επί μακρό διάστημα.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Prodea βγαίνει στις αγορές  για την άντληση 300 εκατ. ευρώ. H διάθεση των ομολογιών θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Σκοπός της εν λόγω έκδοσης είναι κυρίως η χρηματοδότηση αειφόρων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς και η αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων που συνδέονται με ακίνητο το οποίο έχει αναπτυχθεί με βάση τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του Green Bond Framework που έχει εκπονήσει η εταιρεία επί τη βάσει των Green Bond Principles του οργανισμού International Capital Market Association (ICMA) (έκδοση Ιουνίου 2018).

    Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ θα εκδώσει ομολογιακό 7ετούς διάρκειας και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας, με καλύτερους όρους, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν αυτήν την περίοδο στις αγορές κεφαλαίου.

    Ακολούθως, η Μότορ Όιλ προχωρεί σε έκδοση 5ετούς ομολόγου συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να σκοπεύσει να διαθέσει τα κεφάλαια που θα αντληθούν για την αποπληρωμή ομολόγων της Motor Oil Finance (100% θυγατρικής της εταιρείας) λήξεως το 2022.

    Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει ορίσει την Citigroup Global Markets Europe AG ως Γενική Συντονίστρια και Συνδιαχειρίστρια του βιβλίου προσφορών προκειμένου να διοργανώσει για λογαριασμό της εταιρείας μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021.

    Και βεβαίως εκκρεμεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει, ότι στις επόμενες 25 μέρες άλλο 1,070 δις. ευρώ θα το μονοπωλήσουν 4 εισηγμένες, όταν τον προηγούμενο μήνα το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τα 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου, περισσότερα από 4 δις. ευρώ έχουν «σηκωθεί» από τις αγορές, είτε με την μορφή της αύξησης κεφαλαίου, είτε μέσω δανεισμού και εκδόσεις ομολογιακών δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Ιστορικό υψηλό για τα equities των ΗΠΑ – Καλύτερη απόδοση για το δολάριο

    Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα του Ιουλίου στο ταμπλό με Εγνατία, ΔΕΠΑ, Ελληνικό και ομολογιακά

    Στις διεθνείς αγορές η Motor Oil με έκδοση ομολογιών 350 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ