• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί η BlackRock παίρνει θέση long στα ιταλικά ομόλογα – Τι σημαίνει αυτό για τους ελληνικούς τίτλους

    • NewsRoom


    Τα κρατικά ομόλογα με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη έχουν τώρα την υποστήριξη του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο. Η BlackRock μετέβαλε τη θέση της για τα ομόλογα του ιταλικού Δημοσίου σε long, από ουδέτερη, λόγω της αυξημένης αισιοδοξίας ότι η πολιτική της χώρας οδεύει σε «ένα πολύ πιο λογικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον Scott Thiel.

    Η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται ότι μετακινείται προς ένα πιο θετικό, φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, είτε είναι το πολιτικό περιβάλλον, ο κυβερνητικός στόχος”, ανέφερε ο Thiel από το Λονδίνο. “Θα υπάρξει κάποιος θόρυβος γύρω από αυτό, αλλά η Ιταλία και πάλι προσφέρει κάποιες ελκυστικές αποδόσεις για τους Ευρωπαίους επενδυτές, ειδικά αν δει κανείς τις αποτιμήσεις των άλλων περιφερειακών αγορών”.

    Τα ιταλικά ομόλογα επηρεάστηκαν αρνητικά από την αυξημένη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων για το αν η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας θα παραβιάσει το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό της. Εξάλλου, οι ηγέτες της Ιταλίας δημιούργησαν σύγχυση στις αγορές και στην ΕΕ με αντικρουόμενες δηλώσεις όλο το καλοκαίρι.

    Το spread της απόδοσης ανάμεσα στα ιταλικά 10ετή ομόλογα και τα γερμανικά Bunds εκτοξεύθηκε στις 323 μονάδες βάσης στις 29 Μαΐου, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. H «ψαλίδα» έκτοτε έχει μειωθεί περίπου στις 230 μονάδες βάσης, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον πιο αισιόδοξοι ότι ο συνασπισμός θα υιοθετήσει μία πιο φρόνιμη προσέγγιση όταν ανακοινώσει τον προϋπολογισμό στο τέλος του μήνα.

    Τα ιταλικά ομόλογα ενισχύθηκαν την Τρίτη, πιέζοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 2,75%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Αυγούστου. Σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωνε και πάλι άνοδο, στο 2,82%.

    Το ράλι της Τρίτης ήρθε αφού οι μετοχές είχαν υποχωρήσει νωρίτερα στη συνεδρίαση, μετά από αναφορές ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Luigi Di Maio ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria για τις προτάσεις του προϋπολογισμού. Και πάλι, η απόδοσή τους έχει ενισχυθεί κατά 80 μονάδες βάσης φέτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.

    Ο Thiel δήλωσε ότι η BlackRock, που επιβλέπει assets αξίας άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς, έχει υπάρξει “αρκετά δυναμική”, έχοντας σορτάρει τα ιταλικά ομόλογα νωρίτερα φέτος λόγω των ανησυχιών για το πόσο θα έπληττε το περιφερειακό χρέος η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. H εταιρεία διατήρησε τη θέση αυτή και μετά τις εκλογές του Μαρτίου που δεν ανέδειξαν νικητή.

    Αν και οι επενδυτές και πάλι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για τη μεταβλητότητα που έχουν πυροδοτήσει οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο Thiel υποστηρίζει ότι τώρα τα δύο κόμματα δείχνουν “πολύ πιο συνειδητοποιημένα” ως προς την ανάγκη υλοποίησης των πολιτικών τους εντός του πλαισίου της ΕΕ.

    Είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πιστοί στη λαϊκή εντολή τους, αλλά αναγνωρίζουν επίσης ότι το να είναι μονόπλευρα ακραίοι μπορεί προφανώς επίσης να είναι πολύ αρνητικό για τη χώρα”, ανέφερε.

    Η Ιταλία είναι μια μεγάλη οικονομία με χρέος στα 2,3 τρισ. ευρώ, στο 130% του ΑΕΠ, που σημαίνει πως ενδεχόμενη κρίση στην ιταλική οικονομία θα είχε σοβαρότατες συνέπειες και εκτός Ιταλίας. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, ο αντίκτυπος μιας ιταλικής κρίσης θα ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της κρίσης που βιώνει σήμερα η Τουρκία ή της κρίσης που βίωσε η Ελλάδα το 2012.

    Επιπλέον, σε πρόσφατο σημείωμά τους, αναλυτές της εταιρείες συμβούλων Putnam Investment ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς θεωρούν ότι συνιστούν απειλή για τα ιταλικά assets, αλλά, ενδεχομένως, και για την ενότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται, άλλωστε, για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ενώ ένα μεγάλο μέρος του χρέους της βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των ιταλικών τραπεζών.

    Η υποστηρικτική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα τελευταία χρόνια λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Όμως, αν μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα, η οποία υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, αύξηση των δημοσίων δαπανών, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ιταλική οικονομία, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις ιταλικές τράπεζες, αλλά και την οικονομία συνολικά, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση.

    Με δεδομένα τα επίπεδα του ιταλικού δημοσίου χρέους, σε μια τέτοια περίπτωση, η κρίση χρέους που θα πυροδοτηθεί θα ασκήσει πιέσεις σε ολόκληρη την ΕΕ και αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

    Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μπορεί κανείς να φανταστεί, πολύ λογικά, ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι από τα πρώτα που θα επηρεαστούν, σε μια πολύ κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, η οποία θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της χωρίς εξωτερική βοήθεια.

    Ήδη, όπως λένε οι πληροφορίες της στήλης Wiseman, με αφορμή την εκστρατεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να πείσει τα ξένα funds ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, ο πήχης έχει ήδη κατέβει και ενώ η κυβέρνηση ήθελε να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο, τώρα στις επαφές με τους ξένους κάνει λόγο για 7ετές.

    Σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν στο 4,09%.

    Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να προστατευθεί σε αυτή τη φάση πάση θυσία από εξωτερικές αναταράξεις, καθώς το έργο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί μάλλον δύσκολο.

    Για τον λόγο αυτό, μία «ψήφος εμπιστοσύνης» στα ομόλογα της γειτονικής Ιταλίας είναι, αναμφίβολα, μία «ανάσα»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο και συζητήσεις Ελλήνων θεσμικών στο Λονδίνο. Τι συμβαίνει με ομόλογα και τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Ξεπουλάει όσο-όσο σε αναζήτηση ρευστότητας – Bazaar από 20€

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σκάνδαλο μεγατόνων κλονίζει την Danske Bank: Αποχωρεί άρον-άρον ο CEO της τράπεζας μετά τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ