• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η αγορά του χρυσού προβληματίζεται από τις μεγάλες αγορές των κεντρικών τραπεζών

    • Bloomberg
    χρυσός


    Η αγορά του χρυσού βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης, η Πολωνία και η Ουγγαρία, πραγματοποίησαν σπάνιες αγορές τους τελευταίους μήνες. Το γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό αποτελεί συχνά σημαντικό θέμα για τις φήμες στις αγορές. Εξέπεμψαν η Πολωνία και η Ουγγαρία ανησυχίες για τις οικονομικές συνθήκες; Περιόριζαν την έκθεσή τους στο δολάριο; Ή μήπως προστατεύονταν έναντι ενδεχόμενων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

    1. Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό;

    Κυρίως για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους. Ο χρυσός, ένα πεπερασμένο αγαθό, σε αντίθεση με το νόμισμα, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση οικονομιών σε περιόδους αναταράξεων στην αγορά. Ο χρυσός έχει μία διαχρονική γοητεία ως ασφαλές λιμάνι και “φράχτης” έναντι του πληθωρισμού. Και ο χρυσός έχει αρνητική αλληλεπίδραση με το δολάριο, που σημαίνει ότι η αξία του συχνά ανεβαίνει όταν υπάρχει μία παγκόσμια πτώση της διεθνούς ζήτησης για το αμερικανικό νόμισμα. Τα αποθέματα χρυσού που διακρατούν κεντρικές τράπεζες έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της Ρωσίας, της Κίνας και του Καζακστάν, μεταξύ άλλων κρατών. Οι κεντρικές τράπεζες διακρατούν πλέον πάνω από 33.000 μετρικούς τόνους του πολύτιμου μετάλλου, περίπου το ένα πέμπτο όλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί ποτέ.

    1. Γιατί είναι έκπληξη οι αγορές χρυσού της Πολωνίας και της Ουγγαρίας;

    Είναι οι πρώτες αξιόλογες αγορές χρυσού από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. “Η αγορά χρυσού ήταν συνηθισμένη, και αναμένονται περαιτέρω, σε αγορές από κεντρικές τράπεζες” από κράτη της Ασίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, “όμως αγορές από μέλη της ΕΕ, αυτό ήταν εντελώς απροσδόκητο”, δήλωσε ο Carsten Menke, αναλυτής της Julius Baer στη Ζυρίχη. Είτε είναι σύμπτωση είτε όχι, η Πολωνία και η Ουγγαρία τυχαίνει να είναι οι δύο χώρες που συγκλονίζουν τη φιλελεύθερη τάξη της Ευρώπης. Και στις δύο ηγούνται λαϊκιστές που έχουν εκμεταλλευθεί μία πλούσια φλέβα δυσαρέσκειας μεταξύ ανθρώπων που αισθάνονται παραμελημένοι από τον μετακομμουνιστικό μετασχηματισμό και από το οικονομικό σύστημα που προκάλεσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    1. Ποιες φήμες πυροδότησαν Πολωνία και Ουγγαρία;

    Υπήρξαν εκτιμήσεις ότι οι δύο χώρες προσπαθούσαν να “προετοιμαστούν για μία πιθανή νομισματική κρίση” σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παγκοσμίως ανέβει, ή ότι προετοιμάζονταν σε περίπτωση που η Ρωσία άρχιζε να κανονίζει τις εμπορικές της συμφωνίες σε χρυσό, ή ότι επιβεβαίωναν την ανεξαρτησία τους από την βρυξελλοκρατούμενη ηγεσία της ΕΕ. Κάποιοι αναλυτές ανέφεραν ότι οι δύο χώρες ίσως να θέλουν να προστατευθούν από την αβεβαιότητα πιθανών κυρώσεων από το Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο. Άλλοι υπενθύμισαν κινήσεις από άλλες χώρες για την απομάκρυνσή τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα με βάση το δολάριο. Η Ρωσία, για παράδειγμα, ένας σημαντικός αγοραστής χρυσού, έχει περιορίσει δραστικά τα αποθέματά της σε δολάριο φέτος.

    1. Ποια ήταν η αιτιολόγηση που έδωσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία;

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, Gyorgy Matolcsy, δήλωσε ότι η ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού σε δεκαπλάσια επίπεδα τον Οκτώβριο ήταν ένας τρόπος να καταστεί πιο ασφαλής ο πλούτος της χώρας. Επίσης βοήθησε στην αύξηση του μεριδίου του χρυσού στα αποθέματά της στα ίδια επίπεδα με άλλες χώρες της περιοχής. Αν και η Πολωνία αρνήθηκε να σχολιάσει τις αγορές της, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η πρόσφατη πτώση του χρυσού στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο βοήθησαν ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο.

    1. Θα υπάρξει τώρα μία τέτοια τάση στην ανατολική Ευρώπη;

    Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς, αλλά οι χώρες με σχετικά χαμηλά αποθέματα ίσως είναι πιο πιθανό να αγοράσουν. Για παράδειγμα, ο χρυσός αποτελεί περίπου το 4% των ουγγρικών και πολωνικών αποθεμάτων, συγκριτικά με 58% για τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Τα κράτη των αναδυόμενων αγορών, και ειδικά οι τακτικοί αγοραστές, είναι τα πιο πιθανά να συνεχίσουν να αγοράζουν, σύμφωνα με την Julius Baer. Η Ουκρανία έχει περιορίσει τα αποθέματά της κατά 40 και πλέον τοις εκατό από το αποκορύφωμα του 2014. Το αν κράτη όπως η Ρουμανία, η Τσεχία και η Λιθουανία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο είναι στο χέρι του καθενός να το μαντέψει.

    1. Θα επηρεάσουν αυτές οι αγορές τις τιμές;

    Ακόμα και αν η Πολωνία και η Ουγγαρία συνεχίσουν να αγοράζουν, δύσκολα θα έχουν αυτές οι αγορές σημαντική επίπτωση στις τιμές. Οι αγορές τους μέχρι τώρα είναι και πάλι μικρές σε σχέση με της Ρωσίας φέτος, και οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς αναπαριστούν ίσως και λιγότερο από το 10% της συνολικής ζήτησης για χρυσό. Περισσότερο από τον όγκο των αγορών, η στροφή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο χρυσό ίσως είναι πιο ενδιαφέρουσα για την αγορά για αυτό που σηματοδοτεί αναφορικά με το ρόλο του χρυσού για το νομισματικό σύστημα. Το πολύτιμο μέταλλο τείνει επίσης να αντιδρά σε αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση λιγότερο από άλλα αγαθά, δρώντας συχνά περισσότερο ως νόμισμα και ως αντίλαλος των ανησυχιών για την οικονομία.

    1. Θα συνεχίσουν να αγοράζουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες;

    Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα διεθνή αποθέματα χρυσού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα και αν ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια. Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα αγοράσουν περίπου 350 τόνους χρυσού φέτος και άλλους 300 τόνους το 2019, σύμφωνα με την JPMorgan Chase.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε ποιες περιοχές αρχίζουν να ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές των ακινήτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μείωση – σοκ στις συναλλαγές με μετρητά εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Γιατί οι ΗΠΑ αποσύρονται από μία συμφωνία 144 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ