• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί δεν βυθίστηκαν οι αγορές παρά την αύξηση των δασμών από τον Τραμπ


    Το sell off στις παγκόσμιες αγορές «πάτησε φρένο» την Παρασκευή, παρά την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ.μ που τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

    Σε απάντηση, το Πεκίνο δήλωσε ότι «λυπάται βαθιά» για την αύξηση των δασμών και θα λάβει αντίμετρα – αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες.

    Οι αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν αρχικά εν μία νυκτί, αλλά γρήγορα επανήλθαν στα κέρδη. Στην Ασία, οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά περισσότερο από 3%. Στην Ευρώπη, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύθηκε σχεδόν 1% υψηλότερα, με τον γερμανικό DAX να κλείνει με άνοδο 0,72%. Στην άλλη πλευρά του ωκεανού, τα futures του Dow αρχικά υποχώρησαν και κατέγραψαν σχεδόν τριψήφιες απώλειες στο άνοιγμα, αλλά σύντομα ανέκαμψαν.

    Κι’  αυτό γιατί κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι επενδυτές είναι ακόμη αισιόδοξοι πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα αποφύγουν έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο.

    «Οι επενδυτές συνεχίζουν να ελπίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές θα επιλέξουν την αποκλιμάκωση», τονίζει ο Jim Reid, υπεύθυνος στρατηγικής ερευνών της Deutsche Bank

    Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν μεγάλες απώλειες την εβδομάδα που πέρασε καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου κλιμακώθηκαν. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχασε πάνω από 650 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε περίπου 2,5%. Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν εκροές 20,5 δισ. δολαρίων το διάστημα αυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, την Παρασκευή.

    Η άνοδος της Παρασκευής ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στο ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση των δασμών.

    Oπως τονίζει το CNBC, η ανακοίνωση του Τραμπ που έγινε την Κυριακή έδωσε αρκετό στους επενδυτές χρόνο για να τοποθετηθούν.

    Επιπλέον, κάποιοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η αύξηση των δασμών από 10% σε 25% θα πραγματοποιηθεί στην ουσία σε μερικές εβδομάδες, οπότε οι αγορές αναμένουν ότι πριν από αυτή, θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

    Σε μια συνέντευξη με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετά από το πέρας της δεύτερης μέρας των εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Liu He είπε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ πρέπει να αφαιρέσουν όλους τους πρόσθετους δασμούς, να θέσουν στόχους για κινεζικές αγορές αγαθών σύμφωνα με την πραγματική ζήτηση και να διασφαλίσουν ότι το κείμενο της συμφωνίας είναι «ισορροπημένο» για να εξασφαλίσει την «αξιοπρέπεια» και των δύο χωρών.

    Οι τρεις όροι του Liu υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ είπε στην Κίνα ότι έχει ένα μήνα διορία για να σφραγίσει μια εμπορική συμφωνία ή να αντιμετωπίσει δασμούς σε όλες τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ