• ΑΓΟΡΕΣ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί οι αναλυτές δίνουν τιμή-στόχο για την μετοχή πάνω από 20 ευρώ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να εμφανίζει πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα ενώ οι Piraeus Securities & Euroxx Χρηματιστηριακή την ξεχώρισαν από τις μετοχές του ΧΑ. 

    Το ισχυρό momentum για τον Όμιλο, με ανοδικές αναθεωρήσεις τιμής-στόχου για τη μετοχή, συνεχίζεται, καθώς έχει ήδη λάβει χώρα το placement των μετοχών της σε διεθνείς επενδυτές και ο Όμιλος πλειοδότησε με την καλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή της μετοχής έκλεισε χθες πάνω από τα 14 ευρώ.

    Η Piraeus Securities στο πρόσφατο σημείωμά της σχετικά με την επενδυτική στρατηγική για την ελληνική αγορά για το 2024, περιλαμβάνει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα top picks της ανεβάζοντας μάλιστα την τιμή στόχο στα 22,20 ευρώ ανά μετοχή χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή η προβλεπόμενη προσθήκη της Αττικής Οδού.

    Η μετοχή προσφέρει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου της τάξεως του 60% ανάμεσα στις προτάσεις της χρηματιστηριακής στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την Piraeus Securities, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένα ελκυστικός τρόπος να επενδύσει κάποιος στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.

    Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας στον τομέα των υποδομών/παραχωρήσεων έχει οδηγήσει στην εξασφάλιση ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου έργων που αναμένεται να συνεισφέρουν πάνω από 6 δισ. ευρώ μερίσματα κατά την διάρκεια ζωής των έργων (χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά η Αττική Οδός και ο ΒΟΑΚ).

    Η ανάδειξη της αξίας βασικών περιουσιακών στοιχείων όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η πρόοδος σε πρόσφατα έργα όπως το αεροδρόμιο Καστελίου και το IRC στο Ελληνικό είναι σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι καταλύτες για την μετοχή. Η συμπερίληψη της Αττικής Οδού στην αποτίμηση (αναμένεται υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στο τέταρτο τρίμηνο του 2024)  μάλιστα δίνει την δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου.

    Η χρηματιστηριακή προβλέπει μετά από μια ομαλοποίηση της κερδοφορίας του τομέα θερμικής ενέργειας, το EBITDA για το 2023 να έρθει στα επίπεδα των 0,5 δισ. ευρώ και 0,6 δισ. ευρώ για το 2024, πριν ενισχυθεί σημαντικά το 2026 φτάνοντας τα 0,7 δισ. ευρώ  (περιλαμβάνοντας την Αττική Οδό και προσαρμόζοντας για λοιπές συμμετοχές, το EBITDA αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ).

    Με βάση τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αναμένονται 0,5 δισ. ευρώ από μερίσματα για την μητρική εταιρεία που σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να καλύψουν τις εμπροσθοβαρείς επενδυτικές ανάγκες σε ίδια κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερες διανομές στους μετόχους.

    Από την πλευρά της, η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκινά εκ νέου την κάλυψη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με σύσταση overweight και τιμή στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 20,2 ευρώ ανά μετοχή.

    “Βλέπουμε τη ΓΕΚ ως μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ιδέα, πίσω από τη μακρά ωρίμανση του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να αρχίσει να απολαμβάνει μια σημαντική ροή μερισμάτων μεσοπρόθεσμα έως και μακροπρόθεσμα” εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Euroxx, η μετοχή διαπραγματεύεται για το 2025 με δείκτη αποτίμησης P/E στις 6,2 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 9,3 φορές, μετά την πλήρη ενοποίηση των EBITDA από τα μεγάλα έργα που αναλαμβάνονται το 2024.

    “Αναμένουμε ότι η εταιρεία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο μέλλον, αντιπροσωπεύοντας υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με άλλα 2,2 δισ. ευρώ να εκκρεμούν προς υπογραφή”, υπογραμμίζει η Euroxx.

    Ο Όμιλος κατέχει ένα μεγάλο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής σε μεταφορές, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Το χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ αποτελείται κυρίως από αυτοκινητόδρομους με ορατό και επαναλαμβανόμενο EBITDA και με μέση διάρκεια ζωής άνω των 20 ετών.

    Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει μερίδιο περίπου 37% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μια ελληνική εταιρεία ΑΠΕ, η οποία διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1,2GW σε αιολική ενέργεια και στόχο να ξεπεράσει τα 3,0GW μέχρι το 2030.

    Στο σχεδιασμό είναι η επέκταση του αποτυπώματος στην ηλιακή ενέργεια και την υδροηλεκτρική ενέργεια αντλησιοταμίευσης, ενώ έχει επίσης έκθεση στην παραγωγή θερμικής ενέργειας. “Αποτιμούμε τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χρησιμοποιώντας μια αποτίμηση των διαφορετικών κομματιών της. Εφαρμόζουμε μια 20% έκπτωση από τον όμιλο και εξάγουμε την τιμή στόχο των 20,2 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας 44% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα”, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοδικές αναθεωρήσεις τιμής-στόχου για τη μετοχή €22,20 από Πειραιώς και €20,2 από Euroxx

    Euroxx για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σύσταση overweight και τιμή στόχος τα 20,2 ευρώ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Deal με Noval-Brooklane για την κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων “THE GRID” στο Μαρούσι



    ΣΧΟΛΙΑ