• ΑΓΟΡΕΣ

    Φορολογικός παράδεισος για funds η Ελλάδα – Τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τράπεζες και Κεφαλαιαγορά


    Μοντέλο Κύπρου, και όχι μόνο, για προσέλκυση επενδύσεων μέσω funds με ελάχιστη έως μηδενική φορολογία θεσμοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχεδιάζει σε ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έρχεται στην Βουλή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού τύπου funds, τα οποία θα τοποθετούνται σε εναλλακτικού τύπου επενδύσεις.

    Κι αν στην Κύπρο η εκεί χρηματιστηριακή αγορά σχεδόν υπολειτουργεί, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση για άντληση κεφαλαίων από funds που έχουν συσταθεί εκεί.

    Πλέον, στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης -το οποίο, σημειωτέον, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε ένα από τα νομοσχέδια της τους πέντε πρώτους μήνες που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά και τα νέα πεδία δράσης της, θα υπάρχει η δυνατότητα σύστασης και συμμετοχής από ιδιώτες επενδυτές σε funds τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ή πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών.

    Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι δευτερεύον το ζήτημα, αφού σε πρώτη φάση θα πρέπει να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Ανάλογα με τη ζήτηση και προκειμένου να προσελκυστούν τα κεφάλαια που θα συστήνουν αυτού του τύπου τα funds, θα καθοριστεί και το φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς τις υπόλοιπες χώρες. Τονίζεται δε πως όσο μικρότερη είναι η φορολογία τόσο περισσότερα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σκοπών.

    Το ίδιο αναμένεται και για τα αμοιβαία κεφάλαια, αφού στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξίσωση της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν έδρα στο εξωτερικό με τα ελληνικά, θέμα το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

    Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της φορολογίας των funds που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο, όπου οι συντελεστές είναι μηδενικοί!

    Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι απελευθερώνεται επιπλέον ρευστότητα που θα στραφεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, κάτι το οποίο γίνεται μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία από τις εταιρείες ειδικού σκοπού που αποσκοπούν στην χρηματοδότηση, δηλαδή στην επένδυση σε άλλες καινοτόμους επιχειρήσεις, είναι η Deca, το ελληνικό fund που έχει συσταθεί από τον επιχειρηματία κ. Δ. Δασκολόπουλο.

    Η Deca σε χαλεπούς «συριζαϊκούς» καιρούς προέβη στην χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν συγκεκριμένα επενδυτικά κριτήρια: ελκυστική δυναμική του κλάδου, υψηλή ποιότητα και ακεραιότητα της διοίκησης, ισχυρά οικονομικά μεγέθη και, φυσικά, αναπτυξιακή δυνατότητα.

    Μάλιστα, το Diorama που ανήκει στην DECA ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF).



    ΣΧΟΛΙΑ