• ΑΓΟΡΕΣ

    Fitch: Βιώσιμα τα επίπεδα υπερεξασφάλισης των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Βιώσιμα θεωρεί η Fitch τα επίπεδα υπερεξασφάλισης (overcollateralisation – OC) που διατηρούν οι εκδότες ελληνικών καλυμμένων ομολόγων.

    Οι εκδότες δεσμεύουν ένα ελάχιστο OC, εφαρμόζοντας ένα καθορισμένο πολλαπλασιαστή ή ποσοστό ενεργητικού (asset percentage – AP) στην ονομαστική αξία των καλυμμένων περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, τα AP για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα είναι όλα κάτω από το μέγιστο νόμιμο όριο του 95%.

    Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, οι συμβατικές δεσμεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς είναι 80%, ενώ η Alpha Bank δεσμεύεται να καλύψει μέγιστο AP στο 78,7%.

    H Fitch εκτιμά ότι ο όγκος των δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι επαρκής για να στηρίξει την αναπλήρωση της δεξαμενής κάλυψης και των επιπέδων των ποσοστών ενεργητικού. Ένα μέρος αυτών των δανείων έχει γίνει και πάλι διαθέσιμο αφού προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε ως εξασφάλιση στο πλέον αποπληρωμένο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που είχε χορηγηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ