• Οικονομία

    Με εύσημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ με θετικό outlook από τη Fitch

    • NewsRoom
    Τα «μυστικά» μηνύματα της Fitch και γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα «τόσο - όσο»

    Fitch Ratings


    Επιβεβαιώνοντας προσδοκίες και… προγνωστικά, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ από BB-, θέτοντας ταυτόχρονα σε θετικό το outlook.

    H τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο του 2018.

    Για τη νέα αναβάθμιση, ο οίκος Fitch επισημαίνει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από την πολιτική σταθερότητα, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο να υπεραποδίδει έναντι των στόχων.

    Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει τις βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, καθώς και μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειώνεται στο εξής με σταθερό ρυθμό.

    Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνει ο οίκος, έχει σημειώσει ήδη σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

    «Κατά την άποψή μας», επισημαίνει η Fitch, οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν θετικά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας θα παραμείνει εποικοδομητική.

    Σημειώνει επίσης ότι, αν και διατηρεί για την ώρα τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, εφόσον  συνεχίσει να σημειώνεται απτή πρόοδος στο θέμα της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, μπορεί να βελτιωθεί και το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό momentum της χώρας.

    «Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή», επισημαίνει ο οίκος και υπογραμμίζει ότι θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4% του ΑΕΠ το 2019, πάνω από τον στόχο του 3,5%. Την ίδια ώρα, «βλέπει» το πλεόνασμα να μειώνεται σε 3,5% και 2,5% το 2020 και 2021, υπογραμμίζοντας πως αν η κυβέρνηση καταφέρει να συμφωνήσει με τους Θεσμούς στη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα από το 2021 και μετά, ενδεχόμενη μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία.

    Ο οίκος Fitch προβλέπει επίσης σταθερή μείωση του χρέους από το υψηλό του 181,2% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2018 σε 161% μέχρι το 2021, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό και, επιπλέον, η Ελλάδα ισχυροποίησε την παρουσία της στις διεθνείς αγορές το 2019, γεγονός που ενισχύει την χρηματοδοτική ευελιξία της.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική οικονομία, τον περασμένο Αύγουστο, η Fitch τόνιζε την ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

    Η αξιολόγηση έρχεται λίγες ημέρες πριν την έλευση των στελεχών της Fitch στην Αθήνα (στις 28 Ιανουαρίου) για την παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

    Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση από τους μεγάλους οίκους για το 2020. Ακολουθεί στις 24 Απριλίου η διπλή «ετυμηγορία» από S&P και DBRS και στις 8 Μαΐου η αξιολόγηση από τη Moody’s.



    ΣΧΟΛΙΑ