• ΑΓΟΡΕΣ

    Fed-EKT: Πώς οι τραπεζίτες προσγείωσαν τους traders και οδήγησαν σε sell off ομόλογα και μετοχές

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed


    Ισχυρές απώλειες κατεγράφησαν στους παγκόσμιους δείκτες στη σκιά των δηλώσεων των κεντρικών τραπεζιτών για τις μειώσεις επιτοκίων. H αισιοδοξία των traders περιορίστηκε δραστικά ύστερα από μία σειρά απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, καθώς Fed και ΕΚΤ προειδοποίησαν ότι οι προσδοκίες των αγορών δεν συμβαδίζουν με το χρονοδιάγραμμα τους για νομισματική χαλάρωση.

    Ενδεικτικό της απογοήτευσης είναι ότι οι traders μείωσαν τα στοιχήματα για την πρώτη αύξηση από τη Fed τον Μάρτιο στο 53% από 63% μόλις χθες, ενώ σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη η αρνητική έκπληξη για τις αγορές αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ομολόγων που αυξήθηκαν.

    Το καλοκαίρι η πρώτη μείωση στην ευρωζώνη

    Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg έθεσε το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι, προειδοποιώντας ότι δεν βοηθάει το έργο της κεντρικής τράπεζας η επιθετική αισιοδοξία των αγορών.

    Οι δηλώσεις της οδήγησαν στο να περιοριστούν τα στοιχήματα που έβλεπαν μέχρι και έξι μειώσεις από την ΕΚΤ μέσα στο 2024, με τις αγορές πλέον να υπολογίζουν πέντε μειώσεις και έως 137 μονάδες βάσης μείωση. Δηλαδή το επιτόκιο αναχρηματοδότησης το οποίο βρίσκεται στο 4,5%, θα μπορούσε να μειωθεί στο 3,2%.

    Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 2,9% για τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον Νοέμβριο, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παραμένει στο 3,4%, με μηνιαία αύξηση κατά 0,5%.

    Ούτε και οι υπόλοιποι τραπεζίτες σε δηλώσεις του εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με τον Γάλλο Βιλερουά Ντε Γκαλό να επιβεβαιώνει ότι το 2024 θα είναι η χρονιά των μειώσεων, αλλά με προσεχτικές κινήσεις. Ο αυστριακός Ρόμπερτ Χολτσμαν από την άλλη αμφισβήτησε ακόμα και το σενάριο μείωσης φέτος, επικαλούμενος τις ασύμμετρες απειλές από τις διεθνείς συγκρούσεις.

    Στις ευρωαγορές, ειδικό βάρος στην συνολική πτώση είχαν και τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα, με την ανάπτυξή της το 2023 να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναλυτών.

    Sell off στα αμερικάνικα ομόλογα

    Υψηλά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα διετή ομόλογα των ΗΠΑ, ύστερα από τα στοιχεία για ισχυρές λιανικές πωλήσεις, με τις εκτιμήσεις για την οικονομία να κινούνται στο 2,4% για το 2024.

    Αυτό οδήγησε σε δραστικές αλλαγές στα στοιχήματα των traders, οι οποίοι είχαν κλειδώσει την πρώτη μείωση στα επιτόκια τον Μάρτιο, όμως πλέον το ποσοστό από το 60% έχει υποχωρήσει στο 50%. Πιο σίγουροι είναι για μία μείωση τον Μάιο, όπου εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα υπάρχει μία κίνηση των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

    Ο τραπεζίτης της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο εκτόξευσε τα στοιχήματα με τις αισιόδοξες προβλέψεις του, σε πρόσφατη ομιλία του εμφανίστηκε πολύ πιο συγκρατημένος.

    «Δεν υπάρχει λόγος να κινηθούμε γρήγορα» ανέφερε.

    Ανατροπή στη Βρετανία

    Η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμό για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες στη Βρετανία στο 4%, προσγείωσε απότομα τις αγορές αλλά και τους αναλυτές που ανέμεναν υποχώρηση.

    Οι τελευταίες εκτιμήσεις πλέον βλέπουν τέσσερις μειώσεις μέσα στο έτος κατά 25 μονάδες βάσης και το σενάριο για συνολικά έξι μειώσεις πλέον χάνει υποστηρικτές. Η απόδοση των διετών ομολόγων αυξήθηκε, ενώ κερδισμένη από τις απογοητευμένες αγορές βγήκε η λίρα έναντι του δολαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    «Βόμβα» Holzmann: Δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα κάνει μειώσεις επιτοκίων φέτος

    Fed (Beige Book): Ενδείξεις επιβράδυνσης της απασχόλησης



    ΣΧΟΛΙΑ