• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank: Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές – O ΓΔ χαμηλότερα από τον Stoxx 600 για 5η εβδομάδα

    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Μια ευμετάβλητη αγορά, με μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση και τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο, μέσα σε μια ημερολογιακή εβδομάδα.

    Η μεσοπρόθεσμη μεταβλητότητα – όπως καταγράφεται από τον δείκτη VIX – είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη που συνήθως υποδηλώνουν τα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης για τις μετοχές, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

    Είναι αυτά τα ευρήματα ένας σημαντικός δείκτης επικείμενης πίεσης στις αγορές;

    Η ιστορία του Gamestop / Reddit παρουσίασε στοιχεία της ακτιβιστικής επένδυσης και της «λαϊκής αντίστασης», τροφοδοτώντας την αγορά με εγγενή μεταβλητότητα και αμφιβολίες σχετικά με το εύρος της αποτελεσματικής ρύθμισης και των λειτουργιών της αγοράς. Η Yellen ζήτησε έκτακτη συνάντηση με αξιωματούχους της SEC την περασμένη Πέμπτη.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είχε μια εξαιρετική αρχή με το πρόγραμμα έκδοσης του 2021, εκδίδοντας ένα πολύ επιτυχημένο 10ετές ομόλογο, με απόδοση 0,807%. Η συναλλαγή ήταν η πρώτη από το 2012 με μια ελληνική Τράπεζα στον Όμιλο Joint Lead Managers, με τη Eurobank να σηματοδοτεί αυτήν τη νέα εποχή.

    Οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 2% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με την αξία των συναλλαγών να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με τα πρόσφατα καθορισμένα επίπεδα. Οι τράπεζες υποχώρησαν 4%.

    Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Τονίζουν επίσης ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε χαμηλότερη απόδοση από το Stoxx 600 για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σε σχέση με την απόδοση του από το Μάρτιο του 2020.

    Ο S&P είχε την καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Νοεμβρίου, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των τεχνολογικών μετοχών.

    Οι παγκόσμιες μετοχές είχαν έναν ανάμικτο δεκαπενθήμερο, αρχικά υπέφεραν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά κατάφεραν να διαγράψουν αυτές τις απώλειες την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ