• ΑΓΟΡΕΣ

    Εθνική Τράπεζα: Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα σχολιάζουν οι επενδυτικοί οίκοι JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή σχεδιασμού για την πληρωμή μερισμάτων για την προηγούμενη χρήση.

    O Alfredo Alonso της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank εξηγεί ότι η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε ένα ακόμη πολύ σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων το πρώτο τρίμηνο, με υπερκάλυψη των καθαρών κερδών κατά 29% (32% προ φόρων και διακοπτόμενων δραστηριοτήτων), λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεων σε όλους τους τομείς, με τα έσοδα να οδηγούνται από το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) και το trading, υποστηριζόμενα από χαμηλότερα του αναμενόμενου έξοδα και προβλέψεις, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των φόρων. Ο δείκτης CET1 FL της τράπεζας βελτιώθηκε επίσης σημαντικά (86bps QoQ), φθάνοντας το 16,5% περίπου.

    Παρά τις σταθερές επιδόσεις, η τράπεζα δεν έχει παράσχει συγκεκριμένες αναθεωρήσεις των προηγούμενων κατευθυντήριων οδηγιών της σε αυτό το σημείο (αυτό αναμένεται να συμβεί αργότερα μέσα στο έτος). Ωστόσο, η διοίκηση είναι βέβαιη για σημαντικές προοπτικές ανόδου σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για το 2023, κυρίως λόγω του NII και υποστηριζόμενες από την περαιτέρω βελτίωση του κόστους κινδύνου.

    Σημειώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί μέρισμα το 2023 από τα κέρδη του 2022, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη συσσωρευτεί 20 μ.β. (λόγω της συντηρητικής στάσης της ρυθμιστικής αρχής για την καταβολή μερισμάτων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα επί του παρόντος). Ωστόσο, η πληρωμή είναι τώρα πιθανό να είναι μεταξύ 20% και 30% το 2024 (από τα κέρδη του 2023). Συνολικά, πιστεύει ότι αυτή η σειρά αποτελεσμάτων δείχνει ότι η ΕΤΕ έχει διατηρήσει και πάλι την ισχυρή δυναμική κερδοφορίας της. Ωστόσο, κάποια σαφήνεια σχετικά με τους στόχους θα ήταν καλύτερη για τη μετοχή. Η σύσταση είναι αγορά με τιμή στόχο τα 6,15 ευρώ.

    H Morgan Stanley σημειώνει τη βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού και την κεφαλαιακή θέση. Ο δείκτης NPE κατά το τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 5,2%, με κάλυψη από προβλέψεις στο 88% περίπου και με τον οργανικό σχηματισμό NPEs να διαμορφώνεται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ο συνολικός δείκτης CAR και FL CET 1 της ETE διαμορφώθηκε σε 17,6% και 16,5% αντίστοιχα. Η καθοδήγηση παραμένει αμετάβλητη, αλλά η διοίκηση σηματοδότησε δυνατότητες ανόδου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Η διοίκηση αναφέρει ότι βλέπει σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για την καθοδήγηση επέκτασης του επιτοκιακού περιθωρίου NIM της τάξης των 40 μ.β. για το έτος και αναμένει ότι ο σχηματισμός NPE θα είναι χαμηλότερος από τα 340 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για το σύνολο του έτους. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι 5,25 ευρώ και σύσταση ουδέτερη.

    H Goldman Sachs εξηγεί ότι η ρυθμιστική αρχή των ελληνικών τραπεζών συνέστησε στις ελληνικές τράπεζες να μην καταβάλλουν μερίσματα από τα κέρδη του 2022 (που συγκρίνεται με τη προσδοκία του consensus του Reuters για διανομή περίπου 20% και το προηγούμενο σχέδιο της διοίκησης για την καταβολή μερίσματος για το 2022), εν μέσω αβέβαιης μακροοικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη.

    Η διοίκηση σχολίασε ότι η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,43% 7,56 στοχεύει σε μια πληρωμή 20-30% από τα κέρδη του 2023 για τα δεδουλευμένα μερίσματα για το 2023, όσο και το ήδη προηγουμένως προϋπολογισθέν ποσό των 20 μ.β. για το μέρισμα το 2022. Η ΕΤΕ σχολίασε ότι βλέπει άνοδο στην προηγούμενη πρόβλεψή της για το δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 11%, αλλά θα παράσχει τους επικαιροποιημένους στόχους αργότερα εντός του έτους. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σχέδιο αποκατάστασης/πληρωμής μερίσματος το 2023. Η πληρωμή μερίσματος μετά από περισσότερο από μια δεκαετία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο το οποίο θα προκαλέσει re-rating στις μετοχές του κλάδου. Η σύσταση είναι αγορά με τιμή στόχο τα 6,20 ευρώ.

    Η JPMorgan είδε πολύ ισχυρή δυναμική κερδών λόγω της αύξησης του NII, όμως οι διαδικασίες του μερίσματος θα καθυστερήσουν για το επόμενο έτος, αλλά θα έρθει σε μεγαλύτερο μέγεθος. Συνολικά, οι προβλέψεις ήταν πολύ χαμηλές και αυτό οδηγεί σε 14,8% τριμηνιαίο ROTE, εμφανώς μπροστά από το 11% περίπου των προβλέψεων για το φέτος. Η τράπεζα δεν έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, αλλά η δυναμική του πρώτου τριμήνου υποδηλώνει σαφώς ανοδικό κίνδυνο. Η σύσταση είναι υπεραπόδοση με την τιμή στόχο στα 6,30 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ