• ΑΓΟΡΕΣ

    Έρευνα της Deutsche Bank για τις αγορές: Ο S&P 500 δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο – Μείνετε μακριά από τα ομόλογα

    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Στην έρευνα που πραγματοποιεί μηνιαίως η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και οι αναλυτές Jim Reid και Tim Wessel για την πορεία των αγορών, οι ερωτηθέντες επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν δύσκολες μέρες για τις μετοχές και τα ομόλογα.

    Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η επόμενη μεγάλη κίνηση του δείκτη βαρόμετρο των αγορών παγκοσμίως S&P 500 θα είναι πτωτική και σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα αντί για υψηλότερη. Παράλληλα, πάνω από το 90% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο S&P 500 δεν έχει βρει ακόμη τον πυθμένα στον πτωτικό κύκλο που διανύει.

    Οι ερωτηθέντες είναι επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι και αρνητικοί για τις προοπτικές και τιμές για τα κρατικά ομόλογα. Σχεδόν το 80% των διαχειριστών αναμένει ότι η επόμενη κίνηση στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα και στα γερμανικά κρατικά ομόλογα (Bunds) θα είναι σημαντικά υψηλότερη. Είναι πιθανότερο να δούμε στο 5% τις αποδόσεις για τα αμερικανικά treasuries και στο 3% τις αποδόσεις τα γερμανικά Bunds, παρά χαμηλότερα στο 1% για τα αμερικανικά ομόλογα και στο 0% για τα Bunds, σύμφωνα πάντα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα.

    Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2023 αλλά ολοένα και λιγότεροι φοβούνται το 2022, αφού το ποσοστό που αναμένει την ύφεση φέτος μειώθηκε από το 20% τον Ιούνιο στο 10% το Σεπτέμβριο.

    Οι περισσότεροι διαχειριστές αναμένουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να θεσπίσει κάποιους είδους δελτίο για το φυσικό αέριο προκειμένου να «βγει» ο φετινός επόμενο χειμώνας, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην Ευρώπη αναμένουν ότι θα περιορίσουν τη δική τους χρήση ενέργειας.

    Όσον αφορά άλλους κινδύνους για την αγορά, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η πανδημία της Covid -19 (εξαιρουμένων των επιπτώσεων της Κίνας) και οι επικείμενες ιταλικές εκλογές θα αποδειχθούν ευνοϊκές υποθέσεις για τις μετοχικές αγορές, χωρίς σοβαρές αρνητικές επιδράσεις.

    Πιο αναλυτικά στο ερώτημα αν η επόμενη κίνηση για τον δείκτη S&P 500 θα είναι προς τις 4.500 μονάδες (υψηλότερα επίπεδα) ή προς τις 3.300 μονάδες, το 74% των ερωτηθέντων αναμένει πως θα κινηθεί προς το χαμηλότερο επίπεδο τιμής, τη στιγμή που λιγότεροι από το 10% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι έχουμε ήδη δει τον πάτο ο δείκτης S&P 500 ή διαφορετικά το 90% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο S&P 500 θα δει χαμηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα χαμηλά του.

    Παράλληλα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί σημαντικά πλέον, καθώς στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 3,1% κατά μέσο και στην Ευρώπη στο 3% κατά μέσο όρο Από την τελευταία φορά που ρωτήσαν οι αναλυτές της τράπεζας τον Απρίλιο, περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν τώρα ότι η Fed είναι στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την πολιτική της για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να θεωρείται πιθανόν ότι είναι πολύ χαλαρή, παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών της αγοράς από την τελευταία φορά που ρώτησε η DB. Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι η κεντρική τράπεζα του ΗΒ η BoE θα είναι πολύ ήπια, δεδομένου του ΔΤΚ του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Οι διαχειριστές και οι αναλυτές ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ από την τελευταία έρευνα της Deutsche Bank τον Ιούνιο. Ο κίνδυνος της ύφεσης για φέτος έχει υποχωρήσει στο 10% αλλά σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων προσδοκά ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεσπάσει το 2023.

    Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, το 68% εκτιμά ότι οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστεί να εφαρμόσουν δελτίο στο φυσικό αέριο το φετινό χειμώνα, ενώ το 30% πιστεύει ότι η περιοχή θα κινηθεί χωρίς την υλοποίηση αυτού του μέτρου.

    Τέλος, αναφορικά με το θέμα ζήτημα των ιταλικών εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, το 60% σχεδόν των ερωτηθέντων δεν αναμένει αρνητική αντίδραση στις αγορές, ενώ το 36% αναμένει μια ήπια αρνητική κίνηση εξαιτίας της Ιταλία και μόλις το 3% έναν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο από τις ιταλικές εκλογές.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Γιατί θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα



    ΣΧΟΛΙΑ