• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Όλα στο φως για το πόσα παίρνουν τα στελέχη και οι managers των εισηγμένων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κεφαλαιαγορά: Όλα στο φως για το πόσα παίρνουν τα στελέχη και οι managers των εισηγμένων

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Τέλος εποχής από χθες για τις εισηγμένες καθώς θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τους άξονες της εταιρικής τους διακυβέρνησης για να μην συμβούν πάλι άλλες Folli Follie.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου τίθενται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις του Ν. 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση σύμφωνα με το άρθρο 92 παρ. 3 του νόμου αυτού.

    Η Επιτροπή καλεί όλες τις εισηγμένες εταιρίες να προσαρμοστούν όχι μόνον στο γράμμα αλλά στην ουσία του νέου νομοθετικού πλαισίου με στόχο να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας νομοθεσίας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις εισηγμένες εταιρίες.

    Οι εισηγμένες, μεταξύ άλλων, καλούνται να έχουν συστήσει ειδικές επιτροπές αποδοχών!

    Εν όψει της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων του ν. 4706 που τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020, το Δ.Σ. της κάθε εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσει την εναρμόνιση της (εταιρείας) με το εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο, επαναξιολογεί ή προβαίνει σε ενέργειες σε σχέση με τα ακόλουθα:

    Επιτροπές Του Διοικητικού Συμβουλίου

    Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οφείλει, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.4706/2020 να διαθέτει, επιπλέον της Επιτροπής Ελέγχου, Επιτροπή Αποδοχών και Επιτροπή Υποψηφιοτήτων. Οι Επιτροπές είναι τουλάχιστον τριμελείς και αποτελούνται από μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., δύο τουλάχιστον ανεξάρτητα μη εκτελεστικά.

    Ως Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Οι Επιτροπές, όπως αναφέρεται, οφείλουν να διαθέτουν δικό τους Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εγκρίνεται είτε από την ίδια την Επιτροπή είτε και από το Δ.Σ. της Εταιρείας και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας. Οι αρμοδιότητες των εν λόγω Επιτροπών, οι οποίες μπορεί να ανατεθούν σε μία Επιτροπή, ορίζονται στα άρθρα 11 και 12 του ν. 4706/2020. Διευκρινίζεται ότι όπου στο νόμο χρησιμοποιείται ο όρος «κύριο διευθυντικό στέλεχος», «ανώτατο διευθυντικό στέλεχος» ή «διευθυντικό στέλεχος» πρέπει να νοείται εφεξής «κύριο διοικητικό στέλεχος».

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει μάλιστα, οι εταιρείες να υποβάλουν αντίγραφα των αποσπασμάτων πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση, η σύνθεση και η θητεία των μελών της Επιτροπής Αποδοχών και Επιτροπής Υποψηφιοτήτων.

    Σημειωτέον, ότι στις Επιτροπές Αποδοχών θα αποφασίζονται οι μισθοί και τα μπόνους των στελεχών με αποτέλεσμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να γνωρίζει από πρώτο χέρι κάθε φορά που αποφασίζονται τέτοιου είδους παροχές.

    Κατά το παρελθόν, ήταν ουκ ολίγες οι περιπτώσεις ακόμα και σε ζημιογόνες εταιρείες που οι insiders αποφάσιζαν παχυλές αμοιβές για τους εαυτούς τους και τους πέριξ αυτών μεγαλοστελέχη εις βάρος της ίδιας της εταιρείας και των μετόχων της.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Σε ισχύ από τη Δευτέρα οι νέες διατάξεις για την Εταιρική Διακυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ